Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Malé městečko Little Tall Island ležící u pobřeží Maine čekají krušné chvíle. Jeho obyvatelé se důkladně připravují na mohutnou sněhovou bouři, která má být nejhorší za posledních sto let. V nejvypjatějším okamžiku se však z vánice vynoří zlo mnohem děsivější, tajemný cizinec, který si říká Andre Linoge. Zná i ta nejtajnější temná tajemství každého obyvatele městečka a využívá je k tomu, aby některé z nich přinutil k sebevraždě, jiné pro změnu k vraždě. Pokaždé přitom předává obyvatelům velmi jednoduchý požadavek. Tvrdí: "Dejte mi co chci a já půjdu." Andre je ve skutečnosti ďáblův posel a to, co chce, je jedno z dětí Little Tall Islandu. Dítě, které by vychoval jako nástupce, tak, aby mohlo časem převzít jeho pozemské povinnosti. Přestože je totiž jeho život mnohonásobně delší, než život lidský, není Linoge nesmrtelný a tak za sebe musí vycvičit nějakou vhodnou náhradu. Jeho moc je veliká. Nejenže zná tajemství každého člověka ve městě a může všem udělat za života skutečné peklo, ale může dokonce zničit celé město. A v městečku je jen jediný člověk, který má dost síly, aby se mu postavil. Šerif Mike Anderson, který se snaží uchránit obyvatele nejen před bouří, ale také před zlem v podobě Andrého.

Trojdílný americký horor vznikl v roce 1999, kdy ho jako televizní minisérii natočil režisér Craig R. Baxley (Action Jackson, Temný anděl) podle námětu a scénáře Stephena Kinga, jednoho z nejslavnějších současných spisovatelů. Bouře století je první námět, který nevychází z knižní předlohy, ale King ho napsal přímo pro televizní minisérii. Přestože původně chtěl napsat pouze scénář, nakonec příběh zpracoval také jako klasický román, který vyšel krátce poté, co byla třídílná minisérie v premiéře uvedena na obrazovkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

Matros 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle ,,kingovku" fakt můžu. Skvělá atmosféra panuje v městečku odříznutého sněhovou bouří od zbytku světa. Dobře napsané a zahrané postavy, skvělá hudba a záporák, který by byl v samostatném hodnocení na 5 hvězd. Avšak nic není dokonalé, a tak musím poukázat na velmi (VELMI) dlouhou stopáž, která asi nebude všem vyhovovat. No ale já jsem velice spokojen. ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Klasicky střižená kingovka, která filmovými prostředky vyjadřuje to, co na mistrovi horrorového žánru (nejenom horrorového, poněvadž King už dávnou tyto hranice překročil) zbožňuji. Dlouhá expozice postav (tak, aby došlo na každého), hustá atmosféra, malé (doposud) ospalé městečko a cizinec, který vše obrátí naruby (a který ze sebe sype mrazivé věty typu: "Hell is REPETITION" ;-). Základní trademarky Kingovy tvorby nešlo využít lépe. S plusy i se zápory, které to sebou přináší. Jako pro nekritického obdivovatele díla mistrova pera byl pro mě tento (někdo by mohl říci příliš dlouhý) televizní film opravdovým svátkem. ()

Reklama

fcreading 

všechny recenze uživatele

Stephen King dozaista vytvoril znervózňujúci miniseriál na motívy televízneho spracovania a perfektne sa držal svojho scenára a skutočne predvídaťeľnosťou, ktorá čírou náhodou z tohto dielka náramne srší. Majster King to už predtým aj tak chcel a pozval si k sebe režiséra, ktorý sa pridal k jeho celkovému zúčtovaniu a súhlasil stým, že bude tento film režírovať. Voľba by to bola dobrá, keby sa film nerozdelil na tri cca hodiny ale ubralo by sa na minutáži a pridalo sa viac na atmosfére (ktorá aj keď tu bola, nesmierne som sa v prvom dieli nudil) a k hluchým miestam by predsa len prospelo niečo pútavé, čo by nás nenudilo a držalo by nás v príbehu ako takom, len nestalo sa to tak ako by sme mi podľa našich predstáv chceli. Ale za snahu Kingovú a jeho výborným knihám by si tento pozoruhodný počin zaslúžil oveľa viac, škoda 80 percent. ()

tron 

všechny recenze uživatele

King má veľkú pravdu v tom, že ľudia sú si navzájom schopní páchať príšerné veci a niekedy, často, je to ešte väčší horor, než to, čo vám urobí besný bernardín alebo upíri z mestečka Salem´s Lot. V jeho filmoch však táto axióma nie je zaujímavo natočená a Búrka storočia nie je výnimka. Kasting je dosť strašný (za najväčšie zlo v ňom pokladám Colma Feoreho v hlavnej zápornej úlohe, čo je herec, ktorý sa podľa mňa nikdy pred kamerou nemal objaviť a ak áno, tak maximálne ako štatista). Atmosféra ostrova postihnutého megasnežnou búrkou nie je zlá, ale postupne sa to celé začne rozpadávať, postavy banálne, scény WTF. Druhý raz to už vidieť nechcem. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Aj ked sice nizkorozpoctak, ale slusny film o mohutnej snehovej burke. A konecne nieco pre mna ako laika -nedouka , tu asi budu vystudovane filmove teoretiky - elitari dstit siru a prskat ohen. Nema to tie filmovo teoreticke picoviny ako naracia, vyktymyzacia, rigidne paradigma, alebo profundalne metaforicku kvintesenciu. To je daco pre Bludmana alebo Madsbendera, ktory je adminom tej extremne smradlavej zumpy filmova teoria. naopak sol sledoval osudy tolkych ludi az mi zacali splyvat v neurcity hybridny mix. Oplatilo sa ale pockatm, marziva atmosfera stala zato - stalo sa mi to same ako u genialneho Psycha 1960 od Hitchcocka. Dramaticke casti su krasne previazane s tymi brutalnejsimi a divak sa dozvie kopu tajomstiev a hriechov obyvatelov maleho mestecka Little Tall. 86 % ()

Galerie (33)

Zajímavosti (15)

  • Natáčelo se v kanadských provinciích Ontario a Manitoba a v amerických státech Maine a Kalifornia. (Terva)
  • Ve druhém díle filmu bylo možné v rozhovoru dvou postav slyšet o Derry. Derry je místo děje ve filmu To (2017), jenž je opět dílo Stephena Kinga. (Muldy)
  • Scénář k filmu vyšel i v knižní podobě. (hladass)

Reklama

Reklama