Reklama

Reklama

Cestou na novou stanici je Enterprise postavena před soud za zločiny lidstva. (SkyShowtime)

Recenze (55)

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle pilot je docela legrační, protože tak trochu neví, kam s rukama. Tu a tam nahmatá do očí bijící naivitu gest i replik šedesátkových řad, tu a tam (nepříliš často) probleskne rodící se fenomén Generations, kterému ale bude ještě pěkných pár dílů trvat, než dostane pevný tvar. I Jean-Luc Pickard hledá svojí tvář, ve střetnutí na Farpointu je to spíše mizantropický a velmi introvertní dobrodruh, jehož charisma je jaksi překryto neproniknutelným chladem. Tím lépe, aspoň má dost prostoru pěkně se vyloupnout později. Z ostatních postav zaujme náznakově Data a taky poradkyně Troy svým aerobikovým outfitem a účesem na pudla. Jinak spíš záležitost k zasmání, která působí mnohem archaičtějši než filmy kirkovské posádky. ()

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nová Generace je pro mně značně srdeční záležitostí... ale to nic nemění na faktu že její pilotní díl je z větší části spíše trapnou a hloupu ukázkou toho horšího co Star Trekovský vesmír nabízel. Nováčci na palubě a hlavně nováčci na scénáristických postech, ti všichni evidentně potřebovali nějaký čas na pořádné zaběhnutí a vystoupání na kvalitativní vrchol. Prostoduchá televiznost zde čiší z každého záběru a každé pronesené věty, ostatně i většina děje není o pseudomoralistickém šaškování kolem všemocné a notně oslizlé bytosti Q, ale naopak o seznamování se s vymoženostmi na nové lodi, kapitánem, posádkou a soap operových vztahů do kterých jsou její členové zapletení, i na jejich otravné děti dojde... zkrátka je tu všechno čemu by se měl věnovat v utržcích samotný seriál a co by pilotní díl moc rozvádět neměl, neb ten by měl zaujmout nabušenou zápletkou a řešením dramatické situace. Což se tady vyskytuje jen sporadicky, a když už, tak je to nesmírně tupé, nepřesvědčivé a nezajímavé. Ještěže už se člověk může pomalu těšit na Borgy... a s nimi i lepší zítřky Nové Generace. 5/10 ()

Reklama

T-pack 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilot tohodle pokračovatele legendárního Star Treku byl děsně slabý. Kdybych nevěděl, co má Star Trek za status, určitě bych se do něj po tomhle dvojdíle nikdy nepustil. Q, byť má charisma, je nepřesvědčivý padouch a kdyby chodil se mnou na školu, určitě bych ho musel šikanovat. Soud za zločiny lidstva je absurdní a posádky vybruslení z něj o nic lepší. Na kostýmy a celkový vzhled už si ani stěžovat nemůžu, protože u Star Treku nikdy nestály za mnoho. Jinak je Encounter at Farpoint klasickým příkladem podprůměrné epizody tohoto, místy dost dobrého, seriálu. ()

monolog 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První a proto nejdůležitější díl Nové generace, kde to všechno začalo. Kdyby se nepovedl, nic dalšího by asi zase nevzniklo (mám na mysli kapitána Pikea). Konečně po skoro dvaceti letech vznikl další ST (pokud nepočítám kreslenou sérii a filmy). Poprvé se zde divákům představily později dobře známé postavy, poprvé předvedly, co v nich je a bude. Tento film je dost nevyvážený, ostatně jel v televizi jako dva díly (což tu nevyváženost pomohlo dost zakrýt, ale dohromady v 90 minutách to tahá oči). První část, než se posádka dostane na Farpoint, je zdlouhavější a postatomový soud, který Q vytvoří, je minimálně dost nepřesvědčivý (a řekl bych i hloupý a trapný). Ale možná je to tím, že jsem nikdy většinu dílů s Q nijak zvlášť nemusel. Každopádně je to ale atmosférou pořádná připomínka původní Kirkovy série (a nejen proto, že přišel i stařičký 137 letý Kostra McCoy). Když ale konečně Enterprise dorazí k Farpointu, začíná ta nejlepší zábava. Triky nejsou z dnešního pohledu nic moc, výprava prozatím ještě viditelně dřevěně papundeklovo studiová a herci neodhalili hloubku svých postav, se kterými budou žít dalších patnáct let (tedy většinou), ale to nic nemění na tomhle dokonalém fenoménu. Mám rád celý Star Trek a všechny série i filmy, vypointované konce a akční či dramatický nebo humorný průběh mě vždycky dokáže pobavit, ale Nová generace byla první, se kterou jsem se potkal. A teď, po nějakých desíti patnácti letech od prvního podívání, musím říct jen s typickým pistolkovým Picardovým gestem: Pane Date, vpřed! ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, já si bych si raději ohledně nebrakovosti, kvalitního příběhu či dobrých triků nic nenalhával. Nic z toho pilotní díl Nové generace nemá. Navíc všechny postavy budoucího seriálu zde působí, alespoň na mě, dost nesympaticky (a takřka ubohost toho, co souvisí s Qéčkem, je do peklavolající), ale co potěšilo nejvíc, vyjma povznášejícího závěru, byla chvilková přítomnost DeForesta Kelleyho jako admirála McKoye, která mi způsobila aspoň na pár vteřin obrovskou duševní radost a zároveň smutek....něco jako, kdybyste najednou spatřili svého mrtvého dědečka. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (5)

Reklama

Reklama