foto

DeForest Kelley

  • nar. 20.1.1920
    Atlanta, Georgia, USA
  • zem. 11.6.1999 (79 let)
    Woodland Hills, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodným jménem Jackson DeForest Kelley se narodil 20. ledna 1920 v Georgii. Byl synem duchovního, matka byla v domácnosti. Střední školu ukončil v šestnácti letech. Nejprve uvažoval o kariéře zpěváka. V sedmnácti letech se rozhodl pro herectví, i přes nevůli otce.

Přestěhoval se do Kalifornie, kde zpočátku bral různá zaměstnání. Jeden slavný divadelní režisér si ho všiml při obědě v restauraci, a najal ho jako herce do své hry. Od té doby se začal věnovat divadlu, byl členem divadelního spolku, kde se seznámil se svou budoucí ženou. Brzy si mladého divadelního herce všimli hledači filmových talentů. Předvídali mu zářivou hereckou budoucnost. Dvakrát byl pozván na casting, ale nic z toho nebylo. Pokračoval proto v divadelní práci. Začala válka a Kelley byl nasazen mezi válečné piloty v Novém Mexiku. Hned po skončení války se oženil.

Jako statistovi se mu tentokrát povedlo zaujmout a získal smlouvu se společností Paramount. Na mladého herce čekaly první filmové úspěchy. Se svou ženou se na tři roky přestěhoval do New Yorku, kde se opět věnoval divadlu. Vrátil se zpět do Hollywoodu, kde začal dostávat role v mnoha westernech a televizních seriálech.

Jeho nejslavnější postavou se stal doktor McCoy v kultovním seriálu STAR TREK (1966). Původně zde měl přitom hrát vulkance Spocka. Po dokončení série Kelley nějaký čas nebral role a působil jen v divadle. Od konce sedmdesátých let hrál postavu doktora McCoye v šesti navazujících celovečerních filmech.

V roce 1991 obdržel svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. Nabídli mu i roli v sedmém filmu STAR TREK: GENERATIONS (1994). Kelley to ale odmítl kvůli zdravotním problémům.

V soukromí byl autorem několika knih poezie. Jednou se v rozhovoru vyjádřil, že role ve westernech ho bavily nejvíce. Roku 1998 obdržel ocenění “Golden Cowboy” jako výraz pocty za jeho dřívější práci v tomto žánru. Zemřel v červnu 1999 v nedožitých osmdesáti letech na rakovinu žaludku.

Vladimír "hemir" Máj

Herecká filmografie

Filmy

2004 Sci Fi Visionaries - a.z.
1998 The Brave Little Toaster Goes to Mars
1991 Star Trek Adventure
Star Trek VI: Neobjevená země
1989 Star Trek V: Nejzazší hranice
1986 Star Trek IV: Cesta domů
1984 Star Trek III: Pátrání po Spockovi
1982 Star Trek II: Khanův hněv
1979 Star Trek: Film
1972 Noc králíků
Závažná stopa (TV film)
1967 Police Story (TV film)
1966 Johnny Reno
Waco
1965 Apačové
Black Spurs
Manželství na druhý pokus
Town Tamer
1964 Where Love Has Gone
1963 Gunfight at Comanche Creek
1959 Warlock
1958 The Law and Jake Wade
1957 Přestřelka u ohrady O.K.
Raintree County
1956 Muž v šedém flanelovém obleku
Tension at Table Rock
1955 Bambusový dům
Illegal
The View from Pompey's Head
1953 Taxi
1950 Muži
1949 Duke of Chicago
Life of St. Paul Series
Malaya
1948 Canon City
Gypsy Holiday
1947 Beyond Our Own
Fear in the Night
Variety Girl
1945 Time to Kil

TV seriály

2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
1996 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál) - a.z.
Další trable s Tribbly (S05E06) - a.z.
1987 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Střetnutí na Farpointu (S01E01)
1974 Cowboys, The (TV seriál)
Star Trek (TV seriál)
V opačném čase (S02E06)
Zhoubnější než hadí jed (S02E05)
Mor (S02E04)
další epizody (6)
1973 Star Trek (TV seriál)
Pod vlivem Ambry (S01E13)
Zajatci času (S01E12)
Chtěl bych být menší (S01E11)
další epizody (13)
1972 The ABC Afternoon Playbreak (TV seriál)
1969 Star Trek (TV seriál)
Vetřelec v mém těle (S03E24)
Všechny naše včerejšky (S03E23)
Kruté divadlo (S03E22)
další epizody (10)
1968 Star Trek (TV seriál)
Prokletí Gideonu (S03E17)
V mžiku oka (S03E13)
Platónovy nevlastní děti (S03E12)
další epizody (25)
1967 Star Trek (TV seriál)
Posedlost (S02E18)
Cesta k Babylonu (S02E15)
Trable s tribbly (S02E13)
další epizody (28)
1966 Star Trek (TV seriál)
Dovolená (S01E17)
Zvěřinec - 2. část (S01E16)
Zvěřinec - 1. část (S01E15)
další epizody (13)
1960 Route 66 (TV seriál)
Stagecoach West (TV seriál)
1959 Laramie (TV seriál)
1958 Lawman (TV seriál)
Mike Hammer (TV seriál)
The Nine Lives of Elfego Baca (TV seriál)
1957 Richard Diamond, Private Detective (TV seriál)
The Silent Service (TV seriál)
Trackdown (TV seriál)
1955 Matinee Theatre (TV seriál)
Science Fiction Theatre (TV seriál)
1953 You Are There (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)
1949 The Lone Ranger (TV seriál)
1947 Public Prosecutor (TV seriál)

Dokumentární

2016 Star Trek: Inside the Roddenberry Vault - a.z.
2011 The Captains - a.z.
2005 Jak sci-fi seriály změnily svět... (TV film)
1997 Hollywood Commandos (TV film)
Trekkies
1995 William Shatner's Star Trek Memories
1994 Star Trek: A Captain's Log (TV film)
1991 Star Trek 25th Anniversary Special (TV film)

TV pořady

1991 Star Trek Logs: An MTV Big Picture Special Edition (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace