Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (627)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ve své době mi to přišlo super, viděl jsem to mockrát v telce, a vždycky mě to bavilo (třeba už jen úvodní sekvenci na diskotéce jsem považoval za strašně super). Na nové zhlédnutí po letech už mě to ale tak nebralo, ten film strašně zestárnul (jeho trikové záběry už jsou dnes jen k smíchu, o těch předpotopních počítačích a disketách ani nemluvě), scénář je občas dost tupý a má tendenci vše polopaticky vysvětlovat, aby to pochopil i ten nejprostší divák (celkově se zde veškeré zásadní informace sdělují takřka výhradně v dialozích, nikoli v obrazech, což považuji za nedostatek), a konečně přijde mi i trochu zarážející, že je v tom tolik herců černé pleti (aniž bych to myslel nějak rasisticky - prostě by mě jen zajímalo, jestli to třeba mělo nějaký důvod, nebo to byla prostě náhoda). Navíc většina hereckých výkonů zde za moc nestojí a dialogy taky nejsou žádná sláva - ten film je hlavně hodně vystavěný na efekt, a nemá cenu v něm hledat něco hlubšího, spoustě lidem to ke spokojenosti stačí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Toto má byť najväčšia akčná cool pecka pred Matrixom? A Blade najväčší cool mofo bojovník pred Reevesovým Andersonom? Možno pre fanúšikov drahších béčok. Solídna zábava na neskorý večer v telke, nič viac. Typ komiksovej adaptácie, pri ktorej treba nechať mozog doma. Ak to pozeráte doma v obývačke, tak v kuchyni. Keďže vieme, aký je Snipes v skutočnosti idiot, tak si ani tú tupú zábavu nedokážem vychutnať. ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Po mnoha letech jsem se znovu podíval na tuhle komiksovou akčňárnu, na kterou lidi rádi nostalgicky vzpomínají, protože pro starší diváky to byl jeden z prvních (ne-li úplně prvních) filmů podle komiksu, který byl doopravdy moderní a cool. Moderní už samozřejmě teď není, ale "hustej" je hodně, což ale vlastně dnes, když nejsem v pubertě, působí občas dost přehnaně. Může za to hlavně Wesley Snipes, který je na jednu stranu opravdu dobrej frája, ale na druhou stranu se bere šíleně vážně, a to i ve chvíli, kdy se raduje z toho, že přeseknul šest upírů naráz. Akce je v každém případě pořád dobrá a občas se vyskytne nějaká ta působivá scéna. Padouši jsou taky zábavní... ale obzvlášť oni ukazují to, že tenhle film je opravdu spíše hloupější a připomene akční béčka. Sem tam se ale objeví nějaká scéna či nápad, který film táhne z vod béček trochu výš. Bohužel ke konci už je těch hloupostí trochu moc, hlavně dějová linka ohledně Bladeovy matky. Pořád ale dobrá klasika, na kterou stojí za to se podívat. (7/10) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle začal odklon upírského žánru do podivně zatuchlých vod, které v nedávné současnosti vygradoval paranormální romantikou. Blade mě svého času bavil jako akční film, proti kterémužto použitému žánrovému ranku v podstatě nic nemám, a pokud Blade zaujme alespoň něčím, tak je to právě ta akce, ale vždycky mě hrozně sral jako upířina. Protože pozdější kung fu upíři v latexu s měči a střelnými zbraněmi mi pijou krev skoro stejně jako ti uvzdychaní třpytící se na slunci. Ještě před lety bych šel možná s hodnocením i trošku výše, zjistil jsem však, že ten film neskutečně stárne a druhá půlka pro mě teď aktuálně byla už doslova utrpením. Jediným zářným bodem celého filmu tak už nakonec zůstává jen úžasná Traci Lords. Mě tak napadá, proč se podobný přesun z pornofilmu do normálních filmů nedaří Češkám? 2,5* ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Devadesátá léta patřily neskutečně našlapaným akčním filmům, z nichž se pěkná část stala kultovními. A já doháním zameškané. Tento snímek neztratil po skoro dvaceti letech nic ze své krásy. Parádní akční jízda s negrem v hlavní roli. Tehdy ještě negři uměli ve filmech působit sympaticky. Ze všech stříká testosteron, akce střídá akci a film je dokonce proložen excelentním humorem. Na snímek jsem koukal spíše z povinnosti. Nečekal jsem, že bude až takhle dobrý. Třešničkou na dortu je poté fakt, že film dokonale pobaví a zaměstná i vaše potenciální antikoncepční selhání. Už po světě nechodí moc lidí, kteří tento film neviděli. Každopádně jej tomu malému zbytečku nejvřeleji doporučuji. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (63)

  • V scéne zo začiatku filmu, ktorá sa odohráva na diskotéke upírov, hrá pieseň s názvom "Confusion" od New Order. (Patrik200s)
  • Americké tržby filmu byly 70,1 milionu dolarů, celosvětové 131,2 mil. (NIRO)
  • Stan Lee si měl zahrát cameo jako policista, který vstupuje do klubu při nálezu Quinnova (Donal Logue) upáleného těla. Scéna se nakonec vystříhla. (TomikZlesa)

Související novinky

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Reklama

Reklama