Reklama

Reklama

Balada o Cable Hogueovi

  • Česko Balada o Cablu Hogueovi (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdo jinému jámu kopá... Enfant terrible hollywoodského filmu Sam Peckinpah zůstal po westernu Divoká banda věrný svému oblíbenému žánru, ale výrazně změnil jeho polohu. Po brutálním násilí předchozího díla se v následujícím westernu Balada o Cablu Hogueovi podíval na svět Divokého západu přece jen laskavějším pohledem. Divoké přestřelky vystřídal humorný nadhled, vytříbený smysl pro filmový detail i pochopení pro stále chybující hrdiny snímku. Příběh prospektora jménem Cable Hogue (Jason Robards) začíná jeho zdánlivou smrtí v poušti, když ho oloupí a opustí jeho povedení kumpáni. Cable se nejen vylíže ze svých zranění, ale navíc si zřídí velice lukrativní občerstvovací stanici. A nakonec získá srdce krásné ženy s pochybnou pověstí (Stella Stevensová)... Titulní úlohu ztělesnil významný divadelní a filmový herec Jason Robards (1922–2000), držitel dvou Oscarů za skutečné postavy šéfredaktora Bradleeho (Všichni prezidentovi muži – 1976) a spisovatele Dashiella Hammetta (Julie – 1977), jemuž zdařile přihrávají stálí herci z Peckinpahových snímků Strother Martin a L.Q. Jones (Hogueovi zlotřilí kamarádi Bowen a Taggart) či Slim Pickens (kočí dostavníku Ben Fairchild). Postava kazatele je jediným westernovým vystoupením britského herce Davida Warnera a hlavní ženskou postavu prostitutky Hildy přesvědčivě ztvárnila Stella Stevensová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Komediální eskapády jednoho starého morouse, kterému se na sklonku jeho produktivního věku poštěstilo a narazil v poušti na zlatý vodní důl, se postupem času transformují v až divadelně sevřenou podívanou o podnikání, osudové lásce založené na fyzickém základu a nástupu technického věku i do těch nejodlehlejších koutů amerického západu. Bohužel samotnému příběhu dochází dech stejně jako nepřipravenému běžci na první osmistovce a do cílové pásky doklopýtáváme jen s těmi největšími obtížemi. Vysoce nastavená laťka mizí po první třetině v propadlišti dějin stejně jako tento nostalgický western, ve kterém se překvapivě skoro vůbec nestřílí, ale spíše se slzou v oku vzpomíná. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

No ten Peckinpah se snad zbláznil :-) Natočit takhle ulítlej western.... Pocity se střídají - tohle myslí vážně, tohle je legrace, a pořád dokola. Líbila se mi hodně experimentální kamera, ještě víc experimentální střih a konečně i použití triků, ve westernovém žánru nepříliš to častý jev.____ Vskutku originální způsob mytí nádobí, vymyslel pan Hogue.___A reverend Joshua byl prasák k pohledání :-))___ Did it ever occur to you, Cable... ...how wise and bountiful God was... ...to put breasts on a woman? ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní western, kde se moc nestřílí ani nepije, zato se tam zpívá! Ano, velmi zvláštní western s nádechem grotesknosti a komična. Někdy se daří, jindy ne. Melancholická atmosféra a stesk nad něčím, co se už nikdy nevrátí, jsou dobře demonstrovány v závěru, kdy tam začnou místo dostavníků jezdit auta. Robards je dobrý, Stevens je taková zvláštní femme fatale, navíc jí zpěv moc nesedí. Warner je ale výborný, úžasně zvrhlý reverend, nejvtipnější postava celého filmu. Vtipné hlášky, dobré výkony, jistá režie, originální střih, na druhou stranu pomalé tempo, dlouhá stopáž, místy hluché momenty. Pro mě lepší průměr. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jaký to vtipný western:) Na vyprahlých pláních divokého západu se potuluje Jason Robards, který vypadá přesně jako Christoph Waltz (i když, vzhledem k době vzniku by to mělo být asi obráceně, že?:) a společnost mu dělá nemravný a velmi hovorný kazatel David Warner, který mluví hlasem Tomáše Töpfera. Skvělá kombinace:) A samozřejmě nesmí chybět žena. Osudová. Prsatá. Blonďatá. Mnohem častěji než výstřely padne salva vypečených hlášek i vtipných situací. Cable Hogue je odlehčený western s příjemným humorem a výborným obsazením. "Jsem reverend Joshua Duncan Sloane, kazatel z oblasti východní Nevady a vybraných částí severní Arizony" - "To seš teda bídný kazatel." ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom originálny western s prvkami komédie ,so sympatickým J.Robardsom v hlavnej úlohe.Dobrý a zaujímavý príbeh miestami Packinpah dosť rušil zrýchlenými zábermi so zámerom pobaviť,čo u mňa nefungovalo a časté prestrihávanie do hlbokého výstrihu po čase tiež išlo na nervy.Nebyť týchto pár "humorných " scén dal by som čisté štyri,ale takto len okresané štyri.70%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Několik členů štábu bylo během natáčení vyhozeno. Speciálně určený člověk měl na starosti kupování lístků na autobus a když Peckinpah vyhodil dalšího člověka, ihned se zeptal: ,,A máte pro něj lístek?" (MrCreosote)
  • Sam Peckinpah začal na filmu pracovat téměř ihned po natočení Divoké bandy, což je důvodem, proč L.Q. Jones a Strother Martin hrají v obou filmech velice podobné role. (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama