Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

sud 

všechny recenze uživatele

Sam Peckinpah rezignoval na své násilné orgie (Sam bez jediné mrtvoly - zajímavé) a stvořil bizardní truckerský western se zajímavým dějem / nedějem, skvělou hudbou a výborným Krisem Kristoffersonem. Kdo film odsoudí jako úplnou blbost má taky pravdu, ale když se dokážete povznést (závěr dává navíc té nadsázce pointu), budete se bezproblémově bavit. V rámci objektivity 60%. ()

Terminus 

všechny recenze uživatele

Filmy vznikají podle lecjakých předloh, ale podle písně jich nevzniklo mnoho - a jedním z nich je Konvoj, film mnohými odmítaný jako prohra velkého režiséra Sama Peckinpaha, jehož retrospektivu uvedl Karlovarský Festival v roce 2005. Píseň - předlohu složil Bill Dale Fries alias C.W. McCall (narozen 1928), zpěvák a milovník přírody, jehož čtvrtá deska se jmenuje "Rubber Duck" - tedy stejně jako hlavní hrdina tohoto "truckerského filmu číslo 1". Náklaďákům jsou v tomto filmu připisovány takřka mytologické proporce, to, že jejich řidiči jsou novodobými kovboji bylo řečeno již mnohokrát. Upozorní na sebe i mnohé dobové a více či méně nadčasové motivy jako postoje násilnického jihu k černochům (řidiči putují přes Arizonu i Nové Mexiko), hipísácké hnutí (auto naložené hipíky v čele s deklamujícím reverendem) politický boj o každý hlas a mediální boj o každého diváka (politik připravený řidičům pomoci, senzacechtivý reportér). Důraz je kladen i na soudržnost, kolegialitu a přátelství mezi řidiči. Máte-li rádi filmy, v nichž tvrdí chlapíci vyrážejí na cestu, zkuste i komediální Smokey and the Bandit s Burtem Reynoldsem v roli řidiče, který veze náklad piva a je pronásledován posedlým šerifem. vp 22.6.2005 ()

Reklama

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek. Jedna hvězdička je z úcty k Samu Peckinpahovi. Jinak jsem osciloval mezi nadšením a nevěřícím pohledem. Co jsem vlastně viděl? Komedii? Pak ovšem velmi zvláštní. Tragédii? Co ty komické až neuvěřitelné scény? Rvačka v motorestu, například. Svéráznou pomstu Peckinpaha producentům? No i to snad je možné, na druhou stranu si film údajně v kinech nevedl tak zle. Nebo je to satira, pokus o vznik nové americké truckerské mytologie, nebo...? Ne, vzdávám se , nepochopil jsem záměr tvůrců a to je asi špatné znamení. Ale atmosféra "sedmdesátek" z filmu čiší a přehrávání Ernesta Borgnina je docela zábavné, a to jsou dvě hvězdičky. 2+1=3. Víc rozhodně ne. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nezastavitelný kamioňácký konvoj na protest — konflikt free jednotlivec versus zk*rvený opresivní systém, ta sympatická výzva srát na zákon a policejní autority, jebat státní hranice a občanskou poslušnost. Celý film je v podstatě jedna cool scéna za druhou, se super 70’s "trucksploitation" atmosférou, westernovou krajinou a outlaw country muzikou. Parádní je taky obsazení, hlavně Borgnine jako hovadský šerif Dirty Lyle. Proč to nemá lepší hodnocení, za mě je tohle (překvapivě) taky top Sam Peckinpah. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Convoi neexceptionnel, jehož vidláčtí šoféři by potřebovali minimálně čtyři ruce (v jedné volant, ve druhé rádio pro troušení namachrovaných hlášek, ve třetí prďáckej kamioňáckej klakson ala splachovací šňůra a čtvrtou, aby si mohli z kabiny podat tričko na své vyrýsované polonahé tělo).. Peckinpah na alkoholu a koksu chtěl naservírovat country-westernový Vanishing Point pro tiráky, ale já byl svědkem jen supernudné, bezduché podívané pod úrovní snímků Buda Spencera a Terence Hilla. Soundtrack je tak kvalitní, že Pepíček Laufer se svým „Sbohem lásko, já jedu dál“ by na něm byl tou největší perlou.. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel ve městech Albuquerque, Cerrillos, Cuba, Las Vegas a Madrid v Novém Mexiku a v Needles v Kalifornii. (Stiggie)
  • Jméno firmy na dveřích Bobbyho (Burt Young) kamionu je Paulie Hauling. To je narážka na film Rocky (1976), kde postavu Paulieho ztvárnil právě Burt Young. (Stiggie)

Reklama

Reklama