foto

Burt Young

  • nar. 30.4.1940 (78 let)
    Queens, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Statný charakterní herec Jerry De Louise, jak zní jeho rodné jméno, se za svou kariéru věnoval převážně rolím zastupující protikladnou stranu zákona. Měl k tomu dobré předpoklady díky temperamentní italské krvi po své matce. Narodil se 3. dubna 1940 v New Yorku jako jediné dítě italsko-americkému páru Michaelovi a Josephine Youngovým Po službě v americké armádě během let 1957 až 1959 si vydělával na živobytí čištěním a prodáváním koberců. K herectví se dostal neobvyklým způsobem. Kamarád ho požádal o pomoc ke zkouškám na slavnou hereckou školu Lee Strasberga, souhlasil. Young byl přijat, jeho přítel nikoli.

rodiče: Italka Josephine a Američan Michael
služba v americké armádě ( 1957 – 1959 )
manželství: se ženou Glorií od roku 1961 jejich dcera: Anne Susan Young narozena 1969 ( jako herečka známa pod jménem Anne Morea)

Svých prvotních filmových rolí se dočkal počátkem osmdesátých let hraním zločinců ve snímcích GANG THAT COULDN´T SHOOT STRAIGHT (BANDA, KTERÁ NEUMĚLA POŘÁDNĚ STŘÍLET, 1971) s Robertem De Niro, svým výkonem se rázem zapsal do povědomí obecenstva, ACROSS 110TH STREET (1972) s Anthony Quinnem, v Polanského CHINATOWN (ČÍNSKÁ ČTVRŤ, 1974) s Jackem Nicholsonem a ve filmu GEMBLER (1974) s Jamesem Caanem, se kterým se spřátelil a v budoucích letech spolupracoval ještě na pěti snímcích.
Burta Younga bychom u nás nejspíše nijak zvlášť nezaregistrovali, kdyby ho Sam Peckinpah neobsadil jako padoucha Maca ve svém KILLER ELITE ( ZABIJÁCKÁ ELITA, 1975). Díky této roli se totiž dostal do pozornosti mladého Sylvestera Stallona, jenž ho prosadil jako svého budoucího švagra Paulieho v proslulém dramatu ROCKY (1976). Talentovaný Young přijal nominaci na Oscara za nejlepšího herce ve vedlejší roli. Tu si s radostí zopakoval ve všech pěti pokračováních, kde svými výkony příjemně okořenil téměř každou scénu, ve které se objevil.

„S tím hochem jsem si hraní užíval. Bylo mi velkým potěšením se každé tři, čtyři roky vracet. Byla to velká zábava“. - Burt Young na adresu Sylvestera Stallona.

1974, pět let po narození dcerky, jeho žena Gloria Young zemřela nominace na Oscara za nejlepšího aktéra ve vedlejší roli Paulieho ve filmu Rocky Vedle Sylvestera Stallona a Tonyho Burtona ( Apollův a později Rockyho trenér ) je jediným, kdo se objevil v celé Rockyho sáze.
Koncem sedmdesátých let si zopakoval spolupráci s režisérem Samem Peckinpahem v CONVOY (KONVOJ, 1978) a se S. Stallonem v ROCKY II (1979). V těchto letech se uplatnil též jako scénárista dvou filmů, ve kterých si i zahrál. Jedním je DADDY, I DON´T LIKE IT LIKE THIS s Taliou Shire, svou sestrou z Rockyho série, druhým pak drama UNCLE JOE SHANNON. Významnějších rolí první poloviny let osmdesátých se dočkal díky druhému pokračování ROCKYHO (1982), hororu z AMITYVILLE II (1982), Leoneho gangsterce ONCE UPON A TIME IN AMERICA (TENKRÁT V AMERICE, 1984 ) a o rok později opět v roli Paulieho z ROCKYHO IV (1985). O dvě jara později vytvořil komediální seriál ROOMIES a hrál v LAST EXIT TO BROOKLYN ( POSLEDNÍ ÚTĚK DO BROOKLYNU, 1989). Konec osmdesátých let završil opět po boku Sylvestera Stallona, Talii Shire a Tonyho Burtona v pátém ROCKYM.

žije s družkou Sheryl Clarck, nikdy se nevzali, mají spolu syna Richarda v roce 1980 byl hostem hvězdné TV komedie nazvané MURDER CAN HURT YOU, ve které si utahuje z populárního detektiva hraním Poručíka Palumba. Ironií, o 14 let později si zahrál vážnou roli ve filmu COLUMBO: COLUMBO UNDERCOVER (COLUMBO V PŘESTROJENÍ) V roce 1990 dostal od přítele Stallona zlaté hodinky, pravděpodobně jako poděkování za dlouhou cestu, kterou spolu sdíleli. Burt je prý dodnes nosí.
V posledních deseti letech druhého tisíciletí zaznamenává největší úspěchy hlavně jako představitel gangsterů v mini sériích VENDETTA: SECRETS OF A MAFIA BRIDE (1991), LAST DON (POSLEDNÍ DON, 1997) a SOPRANES (RODINA SÓPRÁNÚ, 1999). Pečliví fandové seriálů si mohou všimnout Burtovy tváře ve WALKER TEXAS RANGER a LAW AND ORDER (ZÁKON A POŘÁDEK), kde se zhostil role znásilňujícího psychopata. Že nezapomněl hrát role komediální připomněl v MICKEY BLUE EYES (MICKOVY MODRÉ OČI, 1999). V následujících letech pokračoval pružným střídáním rolí ve filmech i televizi. V komedii o transvestitech s názvem TRANSAMERICA (2005) ukázal, s jakou lehkostí umí vyjít v konceptu. Rok na to zažil comeback se svým starým přítelem Stallonem v ROCKY BALBOA.Byl oporou filmové postavě boxera v roli Paulieho, stejně tak i samotnému herci při jeho odvážném pokusu rozloučit se s fanoušky se vší počestností.

Jiné zajímavosti: vlastní restauraci v Bronxu kromě herecké profese má bohaté zkušenosti jako scénárista, divadelní režisér, boxer, čistič a prodavač koberců, provozovatel restaurace a řidič nákladního vozidla
Jak vidno, za svých téměř sedmdesát let života jako tvůrce nelenil. Do pamětí diváků se vypsal rolemi komediálními, dramatickými i kriminálními živly. Tento téměř Oscarový herec zažil i rány v osobním životě v podobě časného úmrtí své ženy před více jak třiceti lety. Pokud mu bude zdraví sloužit, budeme se s jeho tváří setkávat ve filmech i nadále. Letos jsme tu možnost měli v hororové komedii HACK! jako JT Batese s parťákem Tony Burtonem, GO GO TALES v roli Murrayho, thrilleru HIDEOUT hrál Muellera a v další komedii OLIVIERO RISING Santina. Na rok 2008 je již připravena kriminálka KINGSHIGWAY a v přípravě je thriller FASHION: THE MOVIE.

Etiop "oLí" Nash

Herecká filmografie

Filmy

2018 Sarah Q
Smothered by Mothers
Stano
2017 Amityville Murders, The
King Rat
Tapestry
The Neighborhood
2016 Lemon Grove, The
2014 Rob the Mob
Tom v Americe
Zarra's Law
2013 Ci vediamo domani
The Elevator: Three Minutes Can Change Your Life
2012 Abigail Harm
2011 Win Win
2010 Kingshighway
Shoemaker, The
2008 Carnera: The Walking Mountain
New Yorku, miluji Tě!
2007 Go Go Tales
Il nascondiglio
Oliviero Rising
Ostrov smrti
2006 Revoloution
Rocky Balboa
2005 Carlitova cesta: Zrození gangstera
Transamerika
2004 Downtown: A Street Tale
Sklapni a polib mě
Země hojnosti
2003 Crooked Lines
2002 2 Birds with 1 Stallone
And She Was
Checkout
Pluto Nash
Polibte nevěstu
Wager, The
2001 Boys of Sunset Ridge, The
Cugini
Plán B
2000 Blue Moon
Boys Behind the Desk, The
Day the Ponies Come Back, The
Gioco di specchi (TV film)
Never Look Back
Stůl číslo jedna
Uomo della fortuna, L'
Very Mean Men
1999 Bar Florentine
Loser Love
Mickovy modré oči
Terra bruciata
1998 Cuori in campo (TV film)
One Deadly Road
1997 Before Women Had Wings (TV film)
Heaven Before I Die
Hořící peklo (TV film)
Jak ta je úžasná
Kopanec do hlavy
Moje velká mafiánská svatba
The Deli
1996 Tashunga
The Mouse
1995 Opposite Corners
Ultimátum smrti
1994 Berlin '39
1993 Double Deception (TV film)
Neporazitelný
Úctyhodná žena II (TV film)
1992 Alibi perfetto
Cattive ragazze
Vrah na zakázku (TV film)
1991 Americano rosso
Úctyhodná žena (TV film)
1990 Betsyina svatba
Diving In
Fešácký kriminál
Jako andělé
Rocky V
Tulácké sny
1989 Beverly Hills Brats
Holky na obzoru
Poslední útěk do Brooklynu
Počkej do jara, Bandini
Červené jako krev
1987 Medium Rare
1986 Zpátky do školy
1985 Rocky IV
Summer to Remember, A (TV film)
1984 Papež z Greenwich Village
Přes Brooklynský most
Tenkrát v Americe
1982 Amityville 2: Posedlost
Lookin' to Get Out
Rocky III
1981 ...All the Marbles
1980 Blood Beach
Murder Can Hurt You (TV film)
1979 Rocky II
1978 Daddy, I Don't Like It Like This (TV film)
Konvoj
Strýček Joe
1977 Choirboys, The
Ultimátum
1976 Harry a Walter jedou do New Yorku
Rocky
Serpico: The Deadly Game (TV film)
Woman of the Year (TV film)
1975 Hustling (TV film)
Trochu si užij a hodně ukradni
Zabijácká elita
1974 Gambler
Great Niagara, The (TV film)
Čínská čtvrť
1973 Propustka do půlnoci
1972 Přes 110. ulici
1971 Banda, která neuměla pořádně střílet
Zrozen k vítězství
1970 Carnival of Blood

TV seriály

2013 Baciamo le mani: Palermo-New York 1958 (TV seriál)
2009 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Snatched (S10E13)
2002 Alternate Realities (TV seriál)
2001 Rodina Sopránů (TV seriál)
Další párátko (S03E05)
1997 Poslední don (TV seriál)
Právo a pořádek (TV seriál)
Mad Dog (S07E18)
1995 Krajní meze (TV seriál)
1994 Crocodile Shoes (TV seriál)
Mahárádžova dcera (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Columbo v přestrojení (S10E09)
1987 Roomies (TV seriál)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1973 M*A*S*H (TV seriál)
M.D.O. - Místní domorodá osoba (S02E07)

Dokumentární

2017 John G. Avildsen: King of the Underdogs
2012 Casting By
2007 Film o filmu Rocky Balboa
2006 In the Ring
1999 Making of a Mobster: 'Mickey Blue Eyes', The (TV film)

TV pořady

2005 Contender, The (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace