Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Dočkal jsem se krásných reálií začátku 20. století, kulturních tradic včetně tří králů, pletení košů, výroby skla, spousty sněhu, kterého bylo ještě na Velikonoce v Krkonoších tolik, že to vypadá spíš jako vánoční film. Krakonoš na lyžích byl také super, učitel ve staré jednotřídce také, berňáci na lyžích taktéž. Ovšem děj mě nebavil... Vizuálně dokonalé, příběhově slabé. [12191. hodnocení, 252. komentář, 75%] ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch nejlepších filmů Věry Plívové-Šimkové. Romantizující dětská dobovka ze starého Rakousko-Uherska plná zasněžených hor, vyprávění o Krakonošovi a prvních dřevěných lyžích. Odehrává se od třech králů do velikonoc. Skvělé obsazení: v dospělých rolích především Heřmánek, Havelka, Zahajský, Navrátil, mezi dětmi září zejména Král a Krňanská. Bohužel vzpomínka na příjemný divácký zážitek bude vždycky kalena úmrtím Lohninského. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Plívová tentokrát opět točila v kruté podkrkonošské zimě se spoustou sněhu (a filmy se sněhem nemám rád). Jako téma si zvolila počátky lyžování v českých zemích (včetně pana hraběte Harracha na konci filmu) v chudém kraji, kde lidi živilo sklo, tkalcovský stav, ale v nemenší míře i pašování ze Slezska. Ta vratislavka tedy nebyla od Liberce, ale z Wroclawi, došlo mi to teprve v půli filmu... Film jistě dětem přinesl dobrou podívanou, z hlediska odrostlých je to spíše průměr, znám lepší filmy naší krajanky z Chuchelny... ()

Black-star 

všechny recenze uživatele

Celkem nudný a ničím nezajímavý film o počátcích lyžování a objevení kouzla lyží jako takových. Osobně mě ten film neoslovil a prostě mi nějak nesedl i přes relativně hvězdné obsazení. V průběhu filmu se nic extra neděje a pak po hodině a půl film skončí prakticky ve stejné tonině jako začal. Nemučte mě jím už nikdy více. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

...aneb příběh o tom, jak se do našich končin dostaly lyže. Dal jsem si již koncem léta předsevzetí, že letošní prosinec věnuju převážně dohnání starších klasik, těch pohádkových, vánočních nebo jen prostě zimních. Započal jsem to nevinným roztomilým příběhem, který mi po dlouhá léta v televizi unikal, a tak bylo téměř povinností jej dneska zhlédnout. Dětské role jsou zde obdobně bravurní, jako ve většině českých rodinných komedií z období před revolucí. A na tom se staví jejich hlavní úspěch. P. S. Miluju filmová camea Jana Krause :D ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)
  • Štáb filmu byl ubytován v Železném Brodě v hotelu Crystal a Domě stavbařů. Řadu pomocných rolí sehráli obyvatelé Železného Brodu. (Vladimir.Vlc)
  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)

Reklama

Reklama