foto

Jiří Zahajský

  • nar. 19.1.1939
    Mšeno u Mělníka, Československo
  • zem. 19.7.2007 (68 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se dva měsíce po vypuknutí 2. světové války v Mšenu u Mělníka. Po skončení války se celá rodina přestěhovala do Děčína a on se vyučil soustružníkem. Pprostřednictvím děčínských ochotníků a vyhlašování výsledků loterie v rozhlase se dozvěděl, že F. A. Burian otevírá nové studio. Režisér Hipia mu dohodl talentové zkoušky a byl přijat. Poté absolvoval DAMU (1961) a nastoupil na 4 sezony do Divadla československé armády. V roce 1966 se stal členem Divadla Za branou, po jehož administrativním zániku v roce 1972 nastoupil trvalé angažmá v pražském Činoherním klubu. V 60. letech se objevil v televizních seriálech „Hříšní lidé města pražského“ (1968) a „Sňatky z rozumu (1968).

Filmová léta 70. začal drobnou rolí v hororu HRABĚ DRAKULA (1970) a následně rolí příručího Matěje v seriálu „F. L. VĚK“ (1971). Jinak toto období si zahrál spíše epizodní role, většinou uniformovaných postav nebo otců s pevnou otcovskou autoritou: SOKOLOVO (1974) – četař Korima, NA KONCI SVĚTA, MĚSTO NIC NEVÍ (1975), JAK SE TOČÍ ROZMARÝNY (1977) – otec Rozmarýny, NECHCI SLYŠET (1978) – adoptivní otec, SLEČNA RAJKA (1978). Objevil se také v seriálu „30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA“ v příběhu z roku 1951 a zahrál si i stranického funkcionáře v propagandistickém seriálu „INŽENÝRSKÁ ODYSEA“ .

V roce 1980 si zahrál významnou roli Lorishe ve válečném dramatu SIGNUM LAUDIS a v roce 1981 hrál v TV filmu TŘI V TOM a ve filmu KRAKONOŠ A LYŽNÍCI, kde si zahrál skelmistra. Následně spolupracoval s tvůrčí trojicí Svěrák – Smoljak – Cimrman a vytvořil krásnou roli cestovatele Emila Holuba ve filmu JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ (1983) a nezapomenutelnou roli inspektora Trachty, který sklízí plody své práce ve filmu ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ (1984). Objevil se také v ne příliš úspěšné a vydařené kriminálce MRAVENCI NESOU SMRT (1985). V roce 1987 vytvořil opět nezapomenutelnou roli pro diváka českých seriálů – otce Berky v seriálu KŘEČEK V NOČNÍ KOŠILI.

V 90. letech hraje hlavně v divadle – stále působil v Činoherním klubu, ale objevil se i v TV filmech a televizních seriálech. Ze seriálů to bylo např. „CO TEĎ A CO POTOM“, „ŽIVOT NA ZÁMKU“ nebo „HŘÍCHY PRO DIVÁKY DETEKTIVEK“. Jeho poslední filmová role byla v české televizní pohádce „O MALÍŘI ADAMOVI“ (2006).

Jiří Zahajský se věnoval také dabingu – jeho hlasem mluvil např. Phillip Noiret.

31 let byl životním partnerem režimem pronásledované hlasatelky Kamily Moučkové (v roce 1968 to byl její hlas, který oznamoval vtrhnutí sovětských vojsk na území ČSSR). V roce 1992 se stal čtvrtým manželem Jany Brejchové. Ta mu byla v posledních letech silnou oporou, protože bojoval s rakovinou. Svůj boj bohužel prohrál 19. července 2007.

Gába "Rousse" al Hána

Herecká filmografie

2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
2006 O malíři Adamovi (TV film)
2001 Pohádky z lesa (TV seriál)
2000 Gambit (TV film)
1999 Jeníček a Mařenka (TV film)
1998 Atentát na ministra financí (TV film)
Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1997 Hotelová vášeň (TV film)
Jak vyženit z pekla štěstí (TV film)
O vílách Rojenicích (TV film)
Ptačí král (TV film)
Svatba (TV film)
Zákeřná diagnóza (TV film)
Žena v kleci (TV film)
1996 Ďábel v Praze (TV seriál)
O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Netrpělivost srdce (TV film)
Princ z pohádky (TV film)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Řád
V erbu lvice
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Dick Whittington (TV film)
Melánie, Melánie (TV film)
Na krásné vyhlídce (TV film)
Zelený rytíř (TV film)
1992 Dvanáct měsíčků (TV film)
Erasmovy velké arkány (TV film)
Královský život otroka (TV film)
Pohádka o prolhaném království (TV film)
Vítr na konci léta (TV film)
Zamilovaná (TV film)
1991 Co teď a co potom? (TV seriál)
Co teď a co potom: Dno (TV film)
Pilát Pontský, onoho dne (TV film)
Tma (TV film)
Usmívat se, prosím (TV film)
Útěk do vězení (TV film)
Žebrácká opera
1990 Byli jsme to my?
Jehlice sluneční paní (TV film)
Koho ofoukne větříček (TV film)
Trojlístek (TV seriál)
Ukradený kaktus (TV film)
1989 Kam zmizela 55. ZŠ (TV film)
Nedosněné sny (TV film)
1988 Sedm sestřiček (TV film)
1987 Balónová pohádka (TV film)
Drátenická pohádka (TV film)
Kinkongova smrt (TV film)
Křeček v noční košili (TV seriál)
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
O Popelákovi (TV film)
Pavučina
Píseň o statečném Heřmanovi a sličné Jitce (TV film)
Stopy ve skle (TV film)
1985 Chán Sulejmán a víla Fatmé (TV film)
Mravenci nesou smrt
...nebo být zabit
O Honzovi a princezně Dorince (TV film)
Podivná znamení, podivní hosté (TV film)
Putování za měsíční nitkou (TV film)
1984 Čertův švagr (TV film)
Rozpuštěný a vypuštěný
Rubikova kostka (TV film)
Stan (TV film)
1983 Brakýři (TV film)
Hráči (divadelní záznam)
Jára Cimrman ležící, spící
Levé křídlo
Modré z nebe
Navždy do dálek Tichomoří (TV film)
Nevěsta z obrázku (TV film)
1982 Jak Jaromil ke štěstí přišel (TV film)
Salvador, sedmnáctého března krátce po páté (TV film)
1981 Okres na severu (TV seriál)
O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (TV film)
Předeme, předeme zlatou nitku (TV film)
Soví hnízdo (TV film)
Sůl země (TV seriál)
Tři v tom (divadelní záznam)
1980 Den velkého ticha (TV film)
Jak namalovat ptáčka (TV film)
Krakonoš a lyžníci
Lovec (TV film)
Muž s puškou (TV film)
Oddělení zvláštní péče (TV film)
Signum laudis
Sonáta pro zrzku
Veronika, prostě Nika (TV film)
1979 Brontosaurus
Cukrárna (TV film)
Čas pracuje pro vraha
Inženýrská odysea (TV seriál)
Signál (TV film)
1978 Nechci nic slyšet
Panna a netvor
Past na kachnu
Silnější než strach
Slečna Rajka (TV film)
Střepy pro Evu
1977 Jak se točí Rozmarýny
Kam uhnout očima (TV film)
Na veliké řece
Oddechový čas
Proč nevěřit na zázraky
1976 Boty plné vody
Dům Na poříčí
Hra o jablko
Noc klavíristy
1975 Ať hodí kamenem (TV film)
Forbidden Dreams (studentský film)
Hamernická povídačka (TV film)
Město nic neví
Na konci světa
1974 Co budeme dělat v sobotu (TV film)
Hledá se Kurt (TV film)
Králův kalich (TV film)
Padla kosa na kámen (TV film)
Psáno na pranýř (TV film)
Sokolovo
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Němí (studentský film)
Neználkovy příhody (TV seriál)
Tři nevinní
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
Elixíry ďábla
Rodeo
Svatá noc (TV film)
1971 Zločin na Zlenicích hradě (TV film)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Hrabě Drakula (TV film)
Jsem nebe
1969 Záhada hlavolamu (TV seriál)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Kardinál Zabarella (TV film)
Maratón
Sňatky z rozumu (TV seriál)
1967 Čtyři v kruhu
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
1965 7 zabitých
1963 Bylo nás deset
1961 Florián
Strop (studentský film)
1960 Lidé jako ty
Valčík pro milión

Dokumentární

2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1994 Jak se točil ŘÁD (TV film)
Z rodu Přemyslovců (TV seriál)

TV pořady

2006 Extra (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace