Reklama

Reklama

Já, Claudius

(seriál)

Epizody(12)

VÁLKA, INTRIKY, LÁSKA, NENÁVIST. NEJSLAVNĚJŠÍ SERIÁL O STAROVĚKÉM ŘÍMU. Dvanáctidílný seriál britské stanice BBC je dodnes vysoce ceněn pro svou věrnost slavné předloze Roberta Gravese i pro strhující ztvárnění osudů tehdejších vládců Středomoří. Na začátku bylo Sibylino proroctví, které vnuklo římskému vládci Claudiovi myšlenku vyprávět svůj příběh. Kulhavý, koktající a nahluchlý mladík po léta záměrně zveličoval své tělesné nedostatky, předstíral hlupáka a díky tomu - všemi odstrkovaný a opovrhovaný - neuvázl v záludné síti vzájemných vztahů římské nobility, nestal se obětí intrik své kruté babičky Livie a přežil krutou vládu strýce Tiberia i šíleného synovce Caliguly. Až ho nakonec osud vyvedl z ústraní a v roce 41 n. l. byl prohlášen císařem. Vládcem se ovšem stal z donucení a proti svému republikánskému přesvědčení. V rámci dobového pojetí spravedlnosti se snažil panovat moudře a spravedlivě a leccos se mu i podařilo. Jeho bystrost a důvtip se osvědčily ve vojenské strategii, například při tažení proti Británii. Daleko méně se však Claudiovi dařilo v osobním životě. Nakonec ho totiž zradili i ti, kterým věřil nejvíce... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (122)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Áno, je to inscenácia, všetko sa odohráva v interiéroch, nie sú tu žiadne akčné (tobôž nie davové) scény a masky sú už dnes smiešne, ale... ten scenár a tie herecké výkony! Jeden diel mi trvalo, kým som si zvykol na istú teatrálnosť, ale potom už som hltal jeden diel za druhým. Skvost, ktorý je vo vykreslení rímskych (ne)mravov a brutalitou niektorých scén rovnako pôsobivý a realistický ako Rím, ktorý túto "starinu" v mnohom citeľne napodobňoval. Vôbec sa nečudujem, že to bola za komančov taká udalosť. A John Hurt ako Caligula je proste úchvatný, McDowell mu nesiaha ani po členky. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

O kvalitách tohoto seriálu jsem sice tušil, ale i tak jsem z něho měl trochu obavu, jelikož tyhle studiové inscenace obvykle trpí poměrně rozvleklým tempem. K mému překvapení tomu bylo však úplně naopak. Dialogy byly obvykle svižné a vše tak nějak osýpalo jak mělo. Ano, sem tam se objevila hlušší místa, ale rozhodně jich nebylo tolik, aby se člověk začal vysloveně nudit. Herecky samozřejmě skvěle obsazené. Jacobi i Hurt byli ve svých rolích výborní, ačkoliv já si nejvíc užíval Briana Blesseda a jeho Augusta. Jediné co trochu zamrzelo, že moje oblíbená postava Germanika dostala tak málo prostoru. Ale tak chápu, že vzhledem k objemnosti obou románů, se to trochu proškrtat muselo. ()

Reklama

Arbogast 

všechny recenze uživatele

Inscenácie veľmi nemusím, ale táto dokonca seriálová, ma doslova "prikovala" k obrazovke. Príbeh julsko-klaudiovskej cisárskej dynastie, ktorej epocha bola poznačená toľkými hnusnými vraždami, intrigami, neustálym bojom o moc... V tejto dobe, kedy si žiaden člen ich rodiny nemohol byť nikdy istý, že sa dožije ďalšieho rána, dokázal prežiť iba človek, ktorý podľa iných nebol celkom normálny - Claudius. Prvá polovica seriálu patrí hlavne vyčíňaniu Claudiovej babičky - travičky Lívie, ktorá kvôli tomu, aby sa cisárom stal jej syn Tiberius, dokázala vytroviť, koho len mohla. Celkom som sa tešil, kedy sa aj ona poberie medzi bohov, lenže v tej dobe začínala éra Caligulu, Claudiovho synovca, pri ktorého zverstvách boli činy Lívie nič. Hlavne vyrezanie a zjedenie plodu z lona jeho sestry, ktorá toto dieťa čakala práve s ním, bola ozaj sila... Skvelý seriál... Tomu, kto má rád históriu rímskych cisárskych rodov zo začiatku letopočtu, ho jednoznačne odporúčam pozrieť. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Měli všechno na co pomysleli. Jediné co neměli, byla jistota, že následující den nebude jejich poslední. Občas si říkám, že by tohle mohli prožívat i naši nynější mocipáni, kteří znají jen tu první část a té druhé se nemusí obávat. Nádherný, až brutální seriál, který ukázal, za jakých podmínek se vládlo ve starém Římě. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Netradiční zpracování, které se téměř celé odehrává ve studiových televizních prostorech, vlastně vůbec kvalitě díla neubírá. Je to především založeno na dobře srozumitelných dialozích a chytře strhujícím ději. Pokud mohu tento velmi sugestivní příběh Claudia nějak charakterizovat, jsou to především herci, kteří jsou hlavní hybnou sílou tohoto poutavého zpracování. Nikdy nezapomenu na travičku Livii (Siân Phillips), nebo skvělého Claudia (Derek Jacobi). Určitě a bezesporu to již patří ke klenotům televizní tvorby. Ať si kdo chce, co chce říká, ale některé dnešní TV seriály jsou naprosto k uzoufání, spíše oplývají chudobou mysli a sprostotou slova, než kvalitní úrovní viz shora citlivě propracovaného seriálu. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (11)

  • Roli Tiberia ztvárnil George Baker, který je však ve skutečnosti o tři roky starší než-li jeho seriálová matka Livia, kterou hrála Siân Phillipsová. (DaViD´82)
  • Děj pokrývá celkem sedmasedmdesát let na přelomu letopočtu. Konkrétně období let 23 př. n. l. až 54 n. l. (DaViD´82)
  • Pro titulní roli byl zvažován i Charlton Heston, ale tato idea byla nakonec zamítnuta. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Koktavý Claudius míří na plátna kin

Koktavý Claudius míří na plátna kin

18.09.2008

Stačí si přečíst komentáře místních uživatelů, abyste zjistili, proč je legendární britský seriál z poloviny 70. let Já, Claudius hodnocen tak vysoko a stále platí za to nejlepší, co kdy v televizi v… (více)

Reklama

Reklama