Reklama

Reklama

Devátá brána

  • Španělsko La novena puerta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (609)

nash. 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem ocenil dobře navozenou atmosféru a velmi dobrého Deppa, zjistil, že se u příběhu po slušné úvodní kapitole začínám nudit a mám nutkání přeskakovat stránky (bez ohledu na ilustrace), že Emmanuelle Seigner už mi nepřípadá tak dobrá jako kdysi, stejně jako film zraněný nepříliš dobře napsaným scénářem a doražený pitomým závěrem. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

I to málo, co o zahraničním filmu vím, mne nutí přiznat, že Polanský natočil bezpochyby kvalitnější filmy. Ale ten ďábel, který tu vystrkuje růžky ze všech koutů, mne uhranul a přesvědčil, abych měl právě Devátou bránu nejradši. Ani pozvolna vadnoucí konec završený ďábelským živočišným sexem mi neodradí, protože i v kvalitnější Rosemary je ještě slabší. Nesrovnalosti v rytinách starých knih, z kterých přímo čiší podpis Satana a závan pekla, to je moje a víc to pitvat nebudu! Kdybych se nebál, že způsobím v dnešní době interpelace až v Evropském parlamentu, dal bych pátou*, protože jsem konečně našel člověka, i když fiktivního, který kouří víc než já! :) ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Satanistické Meno ruže. Tiež ma oveľa viac bavila knihovnícka detektívka prvých dvoch tretín filmu, no ani záver nie je vyslovene zlý, i keď posledný záber je čisté "alternatívne" klišé. Problémom je ale skratkovité správanie hlavného hrdinu v poslednej časti filmu, keď akákoľvek motivácia a psychológia idú bokom a ostáva bábkoherectvo, kedy Polanski využíva hrdinu len na vyrozprávanie príbehu bez ohľadu na to, že jeho konanie nedáva zmysel. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rezie Polanski, v hlavni roli Johnny Depp, takze jsem cekal nejakou skutecnou lahudku, Depp nezklamal, ale Polanski bohuzel ano. Film, ktery neprinasi do zanru nic noveho, chvily pusobi jako komedie, chvily jako horor, nejak zvlast napinave to neni, a cele to zachranuje jen par scen a vyborny Depp. Atmosfera taky nijak hutna neni. Porad jsem cekal, na nejakej hustej zaver, protoze mi bylo jasny, ze nakonec dojde na vyvolavani Satana, jenze to vyvolavani pusobilo spis smesne nez nejak hrozive. I kdyz jsem se u filmu nejak zvlast nenudil, na vic nez na 3* to nebude. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Podle mého se jedná o jednu z nejlepších mystických detektvivek, ne-li vůbce nejlepší . Řekl bych, že je dost nedoceněná. Jednak film stojí na skvělém příběhu. Polanski vypráví pozvolna a srozumitelně. Nepředbíhá, nesnaží se vše vychrlit v pár dialozích a také se vyhýbá zbytečným akcím. Tím je film sympaticky neamerický. Ačkoliv předlohu neznám, adaptace do scénáře se vydařila na výbornou. Hudba je také špičková a skvěle podbarvuje zlověstnou atmosféru. Všechny role jsou osbazeny skvěle, od neznámých herců až po Johnyho Deppa jsou veškeré postavy výborně zahrány. A stejně tak režisér nezapře, že je mistr svého řemesla. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (31)

  • V 97. minúte filmu vybehne Dean Corso do stredu cesty, aby stopol taxi, no v skutočnosti to nie je Johnny Depp, ale jeho dablér. (tXtX)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 38 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Hrad, ve kterém příběh kulminuje, leží ve Francii a jmenuje se Château de Puivert . (sator)

Související novinky

Johnnyho Božská komedie

Johnnyho Božská komedie

04.12.2008

Johnny Depp už jednou pravost starého rukopisu ověřoval – vzpomínáte na Devátou bránu? Zdá se, že bude opět listovat „v knihááách vázaných v kůži“. A co je v nich „napsáááno“? Danteho Božská komedie.… (více)

Reklama

Reklama