Reklama

Reklama

Zpřítomnělí

(seriál)
Trailer 1
Norsko, (2019–2022), 9 h 12 min (Minutáž: 45–51 min)

Režie:

Jens Lien

Hrají:

Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Veslemøy Mørkrid, Eili Harboe, Stig Henrik Hoff (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

V oceánu se nevysvětlitelně začnou objevovat lidé z minulosti. O pár let později se detektiv Lars Haaland spojí s Alfhildr Enginnsdottirovou, první policistkou vikingského původu, aby společně vyřešili případ vraždy v Oslu. (HBO Europe)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (96)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Než aby se tvůrci zamotávali do nějakého vysvětlování, vykašlali se na něj úplně a soustředili na každodenní realitu, kterou netradiční migrační vlna zasáhla. To mě bavilo. Podobně jako v reálném světě i tady jsou problémy s asimilací, i tady kvete realita a i tady se najde řada podporovačů i odmítačů. Nicméně charakteristika migrantů tomu všemu dává úplně jiný rozměr. Kupříkladu těžko najdete práci, když máte v životopise poznámku "zabil světce". Výchova vaší dcery je najednou složitější, protože vaše ex si narazila maníka z 19. století a jeho pohled je přeci jenom trochu odlišný. A takhle by se dalo pokračovat. V těchto drobnostech tkví největší síla celé série. Samotná kriminální zápletka sice není špatná, ale sama o sobě bez této přidané hodnoty by působila tuctově. Herecky super a Krista Kosonen jako policejní štítonoška nemá chybu. Tak rychle sem s další řadou. 90% ()

Reklama

slowfox 

všechny recenze uživatele

Migrace tak trochu jinak, to mě dost pobavilo. Seriál má dobře našlápnuto, z námětu se dá ještě hodně vydolovat. Všechny postavy jsou skvěle rozkreslené, velká škoda, že někteří už se asi v další řadě neobjeví, docela jsem si je oblíbila. Záporák z doby kamenné je je kult. Snad bude brzo pokračování. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

originální série, která baví zajímavým nápadem, dobrým obsazením a skvělou hudbou. Samozřejmě chápu, že leckomu bude ležet v žaludku protože podsouvá myšlenky ohledně toho, že multi-kulti je fajn a vůbec celé to parafrázuje současné migrační šílenství, ale mě to nijak nevadilo. Mrzí mě snad jen to, že jsem úplně nepochopil tu myšlenku časové smyčky a toho co se děje/kdo co chce. Doufám, že bude i druhá řada, kde to tvůrci rozvinou a dovysvětlí...70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koncept, ktorý sa dal poňať rozličnými spôsobmi a dá sa povedať, že tvorcovia využili každú túto možnosť a pripravili mix sci-fi, detektívky, histórie, drámy a zároveň aj komédie. Prekvapivo to funguje celkom bez problémov. Napriek tomu máte neodbytný dojem, že ide o akúsi diétnejšiu sci-fi verziu slávnejšieho a ambicióznejšieho Mostu. Čo ale neznamená, že sa Sprítomnelí nedajú bez problémov užiť, a to najlepšie ako večerný maratón. Paralely s dnešnými globálnymi problémami sú zrejmé možno až príliš, na druhú stranu treba tvorcov pochváliť, že sa neberú príliš vážne a nemajú záujem nám vtĺkať do hlavy nejaký správny svetonázor. Druhá séria by mala tiež čo ponúknuť. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (5)

  • Ve 2. minutě je vidět, jak kočár začne brzdit smykem zadní nápravy, přestože nikdo na kozlíku po celý záběr netočí klikou brzdy a na konci záběru je vidět, že kočárová brzda ani nemá brzdové špalky. (mikulin)
  • V čase 18:01 je na tiskové konferenci na stole mikrofon České televize. (stani)
  • Finská herečka Krista Kosonen (Alfhildr Enginnsdottir) vůbec neumí norsky. Starou norštinu, kterou její postava mluví, se naučila jen kvůli roli. (Milan25)

Reklama

Reklama