Reklama

Reklama

Tisíc pět set dolarů – to je odměna, již může získat taneční pár, který nejdéle zůstane na tanečním parketu, pořádaném v prostředí velkolepého zábavního pavilónu nedaleko mořské pláže. „Taneční maratón“ je senzací pro diváky, pro zúčastněné na parketu pak příležitostí zadarmo se najíst, s vidinou odměny v případě vítězství navíc. Stačí jen vyplnit přihlášku a podstoupit běžnou lékařskou prohlídku. Není divu, že do soutěže se hlásí i náhodní účastníci. Také ústřední dvojici Glorii a Roberta spojila náhoda tanečního reje. V tragickém příběhu, natočeném podle románu Horace McCoye se nehraje jen o peníze, ale doslova o všechno… Děj slavného filmu, který natočil režisér Sydney Pollack (Tři dny Kondora, Jeremiah Johnson, Vzpomínky na Afriku), se odehrává v roce 1932, v době Velké hospodářské krize. Příběh, stejně jako literární předloha, byl pojat jako hořké podobenství o absurdní existenciální situaci moderního člověka. Film – mimo jiných – získal Oscara (za vedlejší herecký výkon) pro Giga Younga v roli konferenciéra. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Taneční maraton, to je vlastně taková malá zahuštěná obdoba celoživotního maratonu každého z nás. V tomto případě maratonu uprostřed konzumní, bezohledné společnosti v období hospodářské krize v USA. Sydney Pollack se snažil tímto snímkem poukázat na nepřijatelné sociální problémy americké společnosti a její možné následky. Stárnoucí vysloužilý námořník oceněný za hrdinství (nebyl to ale jen takový obratný show manévr ze strany pořadatelů?), kterému stát není schopen vyplácet penzi takovou, aby vyžil, musí riskovat svůj život až do nejkrajnější hranice. Těhotná manželka s manželem riskují potrat, i všichni ti ostatní riskují smrt vysílením. Ti všichni však neví, že pravidla maratonu ve skutečnosti nejsou férová. Ostatně, nejenom v tanečním maratonu nejsou pravidla vždy férová, že? Co si budeme namlouvat. V každé krizi, finanční či morální, ať je to celospolečenská či jen ta malá rodinná, vzniká napětí, které vytváří tlaky na psychiku zainteresovaných jednotlivců. Je pak už jen na každém z nás, zda se s nelehkým životem porve a síly mu vystačí či podlehne. Krize prostě a jednoduše semílá, drtí, prověřuje morální a psychické kvality i charakter každého jednotlivce. Jedni trpí, druzí se na jejich trápení přiživují a lezou po jejich zádech nahoru. Je to horší než v přírodě mezi dravými zvířaty. Zvířata požírají okolí jen když mají hlad. To bohužel ale neplatí u tvora prý "nejdokonalejšího" - tedy člověka. ....... Zamysleme se !! V posledních letech (2007- a výše) u nás v ČR narůstá velkou měrou počet sebevražd, dokonce i velmi mladých lidí. To přece cosi naznačuje o morální a sociální kvalitě naší společnosti. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Drsná ukázka jedné z nejhlouběji zakořeněných lidských vlastností – touha „vidět trochu mizérie, aby se cítili lépe“. Zničující taneční maraton je obdobou gladiátorských her, jen v hledišti jsou pohodlnější sedačky. Obecenstvo zírá na zoufalce, bojující v aréně o život a odměnu se stejně zvrhlou lačností, jako jejich předci ve starověkém Římě. A uspokojení z utrpení druhých úspěšně přežívá dodnes. Proč asi jsou nejprodávanějšími novinami ty bulvární, plné násilí, zrůd a všelijaké špíny? Musím říct, že mě tenhle film vyčerpal nejen psychicky, ale i fyzicky. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Hospodářská krize donutila chudé lidi, aby se zůčastnili tanečního maratonu, který je stál všechny síly a důstojnost. Vidina pravidelného jídla a slibovaná částka za vítězství byly velice lákavé. Amerika umí být opravdu hodně krutá. No, hlavně, že jsou Američani na sebe tolik hrdí. To se mají opravdu čím chlubit. Neuvěřitelný film a neuvěřitelný Sidney Pollack. Já jsem věděla, že Jane Fondová je skvělá herečka, ale že umí být až takhle exceletní, to jsem netušila. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Yowza, yowza, yowza - hlaska z filmu popularni natolik, ze ji slychavam kolem sebe jeste v dnesni dobe. Pres veskera oceneni, nominace a chvalu musim za sebe vyjadrit spis zklamani - film mi prisel zdlouhavy a mel jsem problemy udrzet pozornost. Premisa zajimava, tanecni maratony uz jsou dneska neznamy pojem, ale nektere sceny se proste vlekly - ruzny to preslapovani a fylozofovani o nicem.. nevim no, za me tak maximalne prumer. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

"Somebody screamed." "That was you, Alice". Nechápu, jak jsem mohl tak dlouho chodit po matičce Zemi, koukat na tuny brakových takyfilmů a nikdy nezakopnout o tenhle skvost. Pomalý, dlouhý rozjezd se postupně zahušťuje scénami, u kterých se tají dech a klesá čelist. Oba závody, hysterický záchvat ve sprše, nelineární dějové vsuvky a závěrečné rozuzlení stačí na to, aby se toto dílo okamžitě vyhouplo do klubu mých oblíbenců. Hluboký, nápaditý, nekompromisní a inteligentní. Opět věřím v magii a sílu filmu. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Sydney Pollack vzal do ruky kameru, nasadil si brusle a natočil záběry všech párů uhánějících dokola v 10ti minutovém limitu. (HellFire)
  • Režisér Sydney Pollack dal herečke Jane Fonda volnú ruku pri nakladaní s jej postavou. Zo začiatku úlohu odmietla, prehováral ju aj partner Roger Vadim, ktorý mal knižnú predlohu v obľube. (classic)

Reklama

Reklama