Reklama

Reklama

Smrtelné zlo 2

  • USA Evil Dead II (více)
Trailer

Ash a jeho přítelkyně si vyrazili na opuštěnou chatu v lese. Na místě si pustí pásku, kde je nahrán text Necronomiconu, temné knihy mrtvých. Tím však vyvolají příšerné démony ze záhrobí... Když na chatu dorazí Ashovi přátelé, najdou je uprostřed záplavy krve! Zlo bylo odpoutáno a je třeba ho znovu zkrotit - za každou cenu! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (678)

lamps 

všechny recenze uživatele

Výrazné zlepšení oproti jedničce. Všechno se mnohem více orientuje i na humornou stránku, což je v konečném součtu hodně znát a u většiny situací, které v prvním dílu vyvolávaly jen znechucení, se nyní divák hlasitě zasměje a pobaví. Raimi tady poprvé naplno ukázal, co v něm vězí, a byť je příběh naprosto stupidní a vůbec nedává smysl, dokázal z něj díky své fantazii vyždímat asi maximum. Hodně mu pomáhá i sympaťák Cambell, který se pro tuhle roli narodil a jeho Ash je ten nejsympatičtější duchobijec, jaký nám byl dosud představen. Žádná sláva to tedy opět není, ale už jen za rvačku s vlastní rukou musím hvězdičku přihodit.. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Ak si mám vybrať tak nemusím hrdinov z donútenia (Book of Dead). Takých čo jačia, máchajú kol seba a "akosi" sa presekávajú ďalej a ďalej. Asch sa v dvojke vypracoval na regulárneho macha s motorovkou miesto ruky a s ním prichádza to pravé rošambo. Raimi utrhnutý z reťaze spláchne za 5 minút najnutnejšiu expozíciu a ďalej už len kúzli jeden nápad za druhým a zalieva hektolitrami tekutín rôznych farieb a hustôt. GROOVY! 85% ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

"Swallow this." Aneb film ve kterém má hlavní hrdina místo ruky motorovku a na zádech upilovanou brokovnici. Jeden z nejlepších sequelů. Bruce Campbell je naprosto nezapomenutelný a scéna, kdy se zblázní a celej barák se mu směje je fakt geniální. Chvílema to sice trochu ztrácí tempo, ale chápte MOTOROVKU MÍSTO RUKY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Raimi zmáčkl po jedničce tlačítko REWIND a rozjel centryfugu šílenosti nanovo - ještě rychleji a strměji, než se vůbec zdá možné. Když jsem v devíti letech viděl tuhle šílenost poprvé, mohl jsem se hrůzou podělat, což jsem druhý den spolužákům náležitě vylíčil; scény s mrtvolou ve sklepě, oživlými stromy, zblázněnou rukou nebo nasazováním motorové pily se mi vryly nesmazatelně do paměti. Čím film je a navždy bude vyjímečný, je jeho neskutečná rychlost, kinetika, nepopíraná šílenost a tvůrčí nápaditost. Mytologicky nastíněný původ Necronomiconu spolu s poslední scénou tvoří hezký rámeček fantasmagorickým hrůzám, které se odehrávají mezi tím. Vlastní tomuhle dílu jsou především zběsilé kamerové nájezdy lesem, přemrštěné akční scény (se spoustou létajících končetin), parodické detaily (příšerně vrzající dveře mě pobaví vždycky) i přehršel bizarních démonů. Zmíněná nápaditost, snoubící se se splašeným tempem, útočí hned na začátku - Ash s přítelkyní přijíždějí do lesní chaty, probouzejí démony, Ash brutálně likviduje svou posedlou frajerku a uhání autem pryč od chaty... aby zjistil, že most je zničený. To vše v úvodní čtvrthodině. Tvůrci v momentě, kdy by divák mohl nabýt dojmu, že už ho nic nepřekvapí, přijdou s další šíleností - psychedelickou scénou s chechtajícími se předměty, Ashovým soubojem s vlastní uříznutou rukou, stromy opouštějícími svá místa a útočícími na chatu - do celku zapadají i vtipné cool momenty (Ash + brokovnice, Ash + motorová pila) a zparodizovaná klišé. Když přičtu zástupy různorodých potvor, masek a triků, vychází mi, že jediná zábavnější věc, než tenhle film, muselo být jeho natáčení. Hyperaktivní bomba. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Na přímluvu Stephena Kinga si Raimiho vzal pod křídla ambiciózní producent Dino De Laurentiis a byť mu zatrhnul původní plán na taškařici ve středověku (která tak musela počkat až na třetí film franšízy) a vymínil si variaci na původní "Evil Dead", na oplátku mu dal zázemí profi produkce, štědrý rozpočet na triky a tvůrčí volnost. Všeho toho se Raimi chopil s ohromnou vervou a vystřihnul svůj první velkolepý komiksový film bez komiksové předlohy. Komiksovost se v jeho případě neomezuje na dnešní synonymum superhrdinských eskapád, ale vztahuje se k celkové exaltovanosti, nejen ve způsobu rozvádění brakových premis s fantaskními elementy, ale především z hlediska výrazových prostředků, které jsou znakové, maximálně expresivní a tedy i nejčistěji čitelné a divácky poutavé. Vedle kamery, střihu a praktických speciálních efektů i stop motion animace Raimi do mrtě využívá i svůj vlastní objev a vizuální element jménem Bruce Campbell. Už v předchozím jejich společném filmu nešlo přehlédnout, že Campbell se svou výraznou bradou a až nadreálně dokonalými rysy působí jak obživlá postava z komiksů Káji Saudka. Tentokrát, po absolvování hereckých kurzů mu Raimi vystavěl na míru celé pasáže a výsledkem je fenomenální herecký koncert vytřeštěných očí, pozdvižených obočí a hlavně neskutečného slapstickového talentu. Etudy s useknutou hlavou zakousnutou v ruce a obzvláště pak s démonickou rukou představují grandiózní symbiózu všech výše uvedených produkčních elementů, Campbellova hereckého umu i ochoty se pro potřeby scény oddat jakkoli zběsilému nápadu a Raimiho talentu a stylu. "Evil Dead 2" po zásluze upevnilo věhlas Raimiho a hlavně ustanovilo kult Campbella. ()

Galerie (542)

Zajímavosti (45)

  • V jednej scéne sa motorová píla objaví v Ashovej inej ruke ako počas celého filmu. (rador)
  • Mrtvá žena profesora Knowbyho říká, že je ve "fruit cellar". Což je odkaz na Psycho. (Chatterer)
  • Časopis Premiere zařadil hororové pokračování mezi kultovní filmy. (Folky)

Související novinky

Raimi chystá Evil Dead 2 a dvojku Armády temnot

Raimi chystá Evil Dead 2 a dvojku Armády temnot

12.03.2013

Řečeno slovníkem Pulp Fiction, Sam Raimi je právě teď „spokojenej parchant“. Omalovánková fantasy Mocný vládce Oz odstartovala skvěle v amerických i světových kinech a za první víkend nastřádala… (více)

Reklama

Reklama