Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

vanadium 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po asi již pátém zhlédnutí zvyšuju hodnocení ze čtyř na pět hvězdiček, bude to ostatně ladit s názvem i počtem zhlédnutí;) Tento díl je zároveň s dílem Vražda Rogera Ackroyda poněkud odlišný od ostatních poirotovských filmů. Oba se totiž věnují zločinům, které se odehrály již v minulosti. Zatímco Vražda Rogera Ackroyda je pojata jako retrospektivní vyprávění, Pět malých prasátek je založeno na flashbackových výpovědích svědků, kdy každý z nich popisuje (sebe)vraždu Amylase Cralea ze svého pohledu. V tomto ohledu režisér odvedl bravurní práci - příběh se krásně rozvíjí a díky tomu, že každý viděl události osudného dne svým pohledem, dostáváme velmi plastický obraz celé události jako celku. Pět malých prasátek má značný emocionální náboj, je to příběh silně nostalgicky a melancholicky podbarvený, což je umocněno vynikající hudbou. Herecké výkony jsou klasicky excelentní a nanejvýš citlivé. Brilantní kameru a působivý, dozlatova sluncem zalitý a vytónovaný obraz snad ani nemusím zmiňovat. Nevím, jestli to bylo mou momentální náladou, ale včera při tom asi již pátém zhlédnutí na mě tento film velmi dojemně zapůsobil, tak jako nikdy předtím. Navíc jsem si z něj odnesl opět mnoho nového. Netřeba dále rozepisovat, prostě volím nejvyšší hodnocení! ()

jim_clark65 

všechny recenze uživatele

Naozaj dobré spracovanie ba priam poetické, hudba a aj atmosféra sú na veľmi dobrej úrovni, len mne osobne vadila miestami zbytočne roztrasená kamera a taktiež mi prišla zbytočná zmena Philipa Blakea na gaya, v knihe bola jeho vzťahová dynamika viac "šťavnatá", neznášal Carolinu, pretože ju v skutočnosti miloval ale ona sa rozhodla pre Amyasa. ()

Reklama

Compadre 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Detektivky s Herculem Poirotem mě baví povětšinou všechny stejně a nedá se jim upřít vysoká úroveň (a to u valné většiny dílů, což je u detektivek docela vzácný jev..), ale tady...tady ten je ještě lepší než všechny ostatní. Fakt bomba, vyšetřování 14 let starého případu a brilantní dedukce a vyšetřování starýho Herkula je tady prostě výjimečně dokonalé. Finále, kde jsou sezváni všichni podezřelí je v tomto díle jasný zlatý hřeb programu :-) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších filmů ze Suchetovo Poirotí série. Příběh je prost jakýchkoliv humorů, které jsou sice jinde vtipné a dobře fungující, tady by ale působily převelice nevhodně a narušovali by melancholickou atmosféru, kde geniální detektiv (jehož knír už nevypadá falešně a dostal méně brilantiny, hurá, hurá) pravdu odhaluje desetiletí po té, co se odehrál čin. Výtečně! Vždycky jsem měl nerad případy podle syžetu podobného Vraždám v Midsomeru, kde musím půl hodiny sledovat vzájemné vztahy aktérů ještě před tím, než se stane vražda (Poirot je jedna z mála knižnětelevizních postav, u které mi to nevadí). Film je natočen fantasticky i technicky / filmařsky a vybíhá z běžné rutiny, která se chtě nechtě po tolika letech vysílání seriálu (jestli se tyhle pozdější díly dají za seriál vůbec považovat) objevuje. Výtečně, klatěhyml. ()

Canniosh 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento detektivní díl s Herculem Poirotem je zcela odlišný od jiných, seriálových, epizod. Je takový ponurejší a více dramatický. Tím samozřejmě nechci říci, že je špatný, to v žádném případě, jedná se o kvalitní detektivní film se zajímavou zápletkou a ještě zajímavějším rozplétáním záhady 14 let staré vraždy. Škoda jen, že Poirot nemá k ruce svého potřeštěného "Watsona", čili kapitána Hastingse, který prostě k Poirotovi patří a bez něhož to prostě není ono. Právě Hastings a inspektor Japp dodávali vždy tu pravou šťávu, protože předkládali Poirotovi de facto ty otázky, které si kladl při sledování sám divák. V tomto díle je od začátku jasné, že byť si všichni aktéři filmu myslí, že za 14 let starou vraždu byla odsouzena ta pravá osoba, nebude tomu tak a Poirot tomu opět přijde na kloub. Všechny indicie si tentokrát Poirot nechává pro sebe a vše si nechává až na závěr (jako obvykle). Osobně mohu tento film vřele doporučit nejen pro ty, kdo mají rádi Poirota, ale i pro ty, kdo mají rádi dobré detektivky, kde nemusí téct krev a přesto je divák napjat od začátku do konce. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • V celém filmu není zmíněno, proč titulu dala Agatha Christie jméno Pět malých prasátek. V knize Poirot připodobňuje pět hlavních postav k jedné dětské říkance a dle jeho názoru povahy zúčastněných přesně vystihují popis jednotlivých prasátek. (Robbi)
  • Hlavní hudební motiv filmu je z pera slavného francouzského skladatele Erika Satie, konkrétně se jedná o sérii klavírních kompozic "Gnossiennes". (PhillM.)
  • Meredith Blake je také jméno postavy ve filmu Past na rodiče (1998). (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno