Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot se tentokrát musel obejít bez inspektora Jappa a kapitána Hastingse - a bez režiséra A. Grieva. Tím také ztrácí jakési své zázemí a starosvětskou formu a šmrnc, na který jsme zvyklí. Změna ovšem nemusí být vždy na škodu, uvidíme, co na nás Unwin přichystá příště. Předloha Agathy Christie jako vždy jistí, že se nebudete nudit, a tentokrát vás možná i trochu dojme. Chválit Sucheta by bylo jen prázné tlachání. ()

Enterprise 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje SPOILER !!! Bohužel v tomto díle zvítězila snaha na poslední chvíli obrátit zápletku o sto osmdesát stupňů nad čistým logickým myšlením. Ruku na srdce, ženy jsou sice občas zvláštní stvoření, ale nedokáži s představit prototyp ženy (zvlášť pokud je popsána jako impulsivní), která by chtěla zavraždit manžela kvůli tomu, že má pletky s jinou ženou a následně tu "chudinku" upřímně lituje a má výčitky svědomí, když manžel vystřízliví z letního poblouznění a dá raději přednost teplu rodinného krbu. Ten první nástín odhalení pachatele během závěrečného sezení mi přišel daleko uvěřitelnější než následné odhalení, které postrádá jakákoliv fakta a Poirotovi šedé mozkové buňky je vyvodily na základě dvou nebo tři pronesených vět, které se dají chápat různě a jejichž skutečný smysl si protagonisté odnesli s sebou do hrobu. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně asi nejlepší zfilmovaný Poirot, v jehož příběhu tentokrát tkví velká síla díky způsobu, jak je vyprávěn a taky díky hercům, co na Poirotovský průměr hrajou jako v prvotřídním dramatu. Sešli se tu Rachael Stirling, Toby Stephens, Marc Warren, Gemma Jones a vycházející hvězdička Talulah Riley, Elsu Greerovou si pak zahrála relativně známá britská herečka Julie Cox, která kdo ví proč není ani uvedená v titulcích. Nostalgickou atmosféru ještě umocňují zlatavé filtry, skutečně nádherné lokace domu a vodní zahrady a to všechno podbarveno přenádhernou Gnossiennou od Erika Satie (zde k poslechu: http://www.youtube.com/watch?v=PLFVGwGQcB0). ()

piranha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Magnifique! I přestože musím přiznat, že soustavné koukání na Poirota bystří mozek a budí takzvané poirotovské myšlení, tudíž užuž jsem si myslela, že přemýšlím jako on, chytám stejné nitky a nakonec dospěju ke stejnému závěru, opět jsem se zasekla na ubohém prvním předstupínku a nedala to! Ovšem to je na tom to pěkné, celou tu dobu je to tak napínavé a baví mě to od začátku až do konce a nakonec ještě přichází parádní rozuzlení, které obvykle nečekám. (A pokud čekám, někde je něco špatně a já nedám pět hvězdiček.) ()

jim_clark65 

všechny recenze uživatele

Naozaj dobré spracovanie ba priam poetické, hudba a aj atmosféra sú na veľmi dobrej úrovni, len mne osobne vadila miestami zbytočne roztrasená kamera a taktiež mi prišla zbytočná zmena Philipa Blakea na gaya, v knihe bola jeho vzťahová dynamika viac "šťavnatá", neznášal Carolinu, pretože ju v skutočnosti miloval ale ona sa rozhodla pre Amyasa. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Překlad básně z filmu zní: "Žilo bylo, dávno tomu, maličkých pět prasátek. První na trh běží z domu koupit kornout cukrátek. Na peci se druhé válí, a třetímu maso dali, čtvrté hlodá kost, páté křičí jéje jéje, jak by ho na nože brali, copak se mu asi děje, že má na svět zlost?" (Robbi)
  • V celém filmu není zmíněno, proč titulu dala Agatha Christie jméno Pět malých prasátek. V knize Poirot připodobňuje pět hlavních postav k jedné dětské říkance a dle jeho názoru povahy zúčastněných přesně vystihují popis jednotlivých prasátek. (Robbi)
  • Ve scénách z dětství maluje mladý Amyas Crale levou rukou, ale ve scénách, kde je dospělý a hraje už ho Aidan Gillen, maluje pravou rukou. (Sebi236)

Reklama

Reklama