foto

Gemma Jones

  • nar. 4.12.1942 (74 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gemma Jones, u nás asi nejvíce známá jako trošku "střelená" matka Bridget Jonesové, se narodila 4. prosince 1942 jako Jennifer Jones v Londýně v Anglii v herecké rodině (matka Irene a otec Griffith). I její mladší bratr Nicholas Jones, narozen 1946, je hercem. Je vdaná za ředitele divadla Sebastiana Graham-Jonese, s kterým má syna Luca. Vystudovala Královskou akademii dramatických umění. V roce 1963, rok po ukončení studií, se objevila v London's West End po boku Petera O'Toola v "BALL". Za svůj život ztvárnila nepřebernou řadu hlavních i vedlejších divadelních a televizních, ale i několik zajímavých filmových rolí.

Mezi nejvýznamnější divadelní role asi patří Portia v Kupci benátském (1964-65), Ophelia v Hamletovi s Richardem Chamberlainem (1969), Blanche Du Bois v Tramvaji do stanice touha (1975), Cornelie v Králi Learovy (1989) a Sonya v dramatu Tolstoj (1996) po boku F. Murray Abrahama. V letech 1972 - 1973 v roli Hippolity absolvovala celosvětové turné se slavným Brookovým Snem noci svatojánské.

Od roku 1965 se objevuje na televizní obrazovce v mnoha televizních seriálech a filmech. Hlavní role v televizním filmu LUCINDA (1967), seriál A FALL OF EAGLES (1974) nebo v seriálu BBC z let 1976-1977 THE DUCHESS OF DUKE STREET, kde ztvárnila Louisu Trorrerovou. V roce 1991 hraje v seriálu PLÁNY A TOUHY (Devices and Desires). Objevila se v epizodní roli i u nás v dobře známém kriminálním seriálu VRAŽDY V MIDSOMERU.

Ve filmu debutovala již v 1971 jako Madeline v Russelově hororovém dramatu ĎABLOVÉ, popisující inkviziční proces za vlády Ludvíka VIII. Po delší době se objevila v hororové fantazy PAPERHOUSE (1984) jako Dr. Sarah Nicolsová. V roce 1995 ztvárnila roli paní Dashwoodové v romantickém dramatu ROZUM A CIT a v dramatu ČERVENCOVÁ SLAVNOST (Feast of July) paní Wainwringhtovou. V roce 1997 hrála Lady Queensberryovou v životopisném dramatu OSCAR WILDE. V roce 1999 se objevuje mimo jiné, jako Grace Winslowová v dramatu UTAJENÝ PŘÍPAD (The Winslow Boy).

Svůj komediální talent předvedla coby matka hlavní představitelky v DENÍKU BRIDGET JONESOVÉ (Bridget Jones’s Diary – 2001) a BRIDGET JONESOVÁ – S ROZUMEM V KONCÍCH (Bridget Jones: The Edge of Reason – 2004). Dále jsme jí mohli spatřit v dobrodružné fantazy HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA (2002) jako Madam Pomfreyovou či televizním filmu HERCULE POIROT: PĚT MALÝCH PRASÁTEK (2003) nebo rodiném televizním filmu BALLET CHOES (2007). Naposledy se objevila v dramatu z druhé světové války GOOD (2008) s Viggo Mortensenem v hlavní roli.

Alžběta "betty155" Šenková

Herecká filmografie

2016 Dítě Bridget Jonesové
2015 Capital (TV seriál)
Teacup Travels (TV seriál)
Unforgotten (TV seriál)
2014 Marvellous (TV film)
Teplo domova
2013 Atlantis (TV seriál)
Lucan (TV film)
Ztracená dáma (TV film)
2012 Last Tango in Halifax (TV seriál)
13 Steps Down (TV seriál)
2011 Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
Smrt v ráji (TV seriál)
Vrtěti ženou
2010 Forget Me Not
Poznáš muže svých snů
Secret Diaries of Miss Anne Lister, The (TV film)
Whistle and I'll Come to You (TV film)
2009 Harry Potter a Princ dvojí krve
2008 Good
2007 Baletní střevíčky (TV film)
Střelec v ohrožení
Who Killed Mrs De Ropp? (TV film)
2006 Trial & Retribution: Sins of the Father (TV film)
2005 All About George (TV seriál)
Nepřemožitelné zlo
2004 Bridget Jonesová - S rozumem v koncích
2003 Hercule Poirot: Pět malých prasátek (TV film)
Polibek života
Rytíři ze Šanghaje
Trial & Retribution VII (TV film)
2002 Bootleg (TV seriál)
Harry Potter a Tajemná komnata
MI5 (TV seriál)
2001 Deník Bridget Jonesové
Žádné boží zprávy
2000 Zeměpisná délka (TV film)
1999 Evil Streak, An (TV film)
Kapitán Jack
Skrytá tvář ošetřovatelky
Utajený případ
1998 O.K. Garage
Teorie létání
1997 Jane Eyre (TV film)
Oscar Wilde
Phoenix and the Carpet, The (TV seriál)
1996 Wilderness (TV seriál)
1995 Červencová slavnost
Rozum a cit
1994 Důvěra (TV film)
1993 Return of the Borrowers, The (TV seriál)
Wycliffe a koloběh smrti ( (TV film)
1991 Plány a touhy (TV seriál)
1990 Some Lie and Some Die (TV film)
1989 Chelworth (TV seriál)
The fairy queen (TV film)
1988 On the Black Hill
Paperhouse
1986 Importance of Being Earnest, The (TV film)
1981 Very Like a Whale (TV film)
1980 Kupec benátský (TV film)
1976 Dial a Deadly Number (TV film)
The Duchess of Duke Street (TV seriál)
1975 Forget-Me-Not-Lane (TV film)
1974 Fall of Eagles (TV seriál)
Footsteps
1971 Ďáblové
Cherry Orchard, The (TV film)
Man in the Sidecar, The (TV film)
1970 Crime of Passion (TV seriál)
Lie, The (TV film)
Spoils of Poynton, The (TV seriál)
1968 Kenilworth (TV film)
1967 Lucinda (TV film)
Rainbow City (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
Treasure Island (TV film)

Dokumentární

2014 NOW: In the Wings on a World Stage
2007 The World's a Stage with John Neville (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace