Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Byt ve třetím patře (S01E05)

(epizoda)
  • Velká Británie The Third Floor Flat (více)

Obsahy(1)

S novými sousedy bývá potíž, obzvláště nechají-li se zavraždit. Do třetího patra domu, kde bydlí Hercule Poirot, se nastěhuje nová nájemnice, paní Grantová. Když se o den později vrací nájemnice ze čtvrtého patra, mladá Pat Matthewsová, se svými přáteli pozdě večer z divadla, zjistí, že nemá klíče od bytu. Požádá proto přátele, aby se do bytu dostali ze sklepa nákladním výtahem na odvoz odpadků. Mladíci si ale spletou patro a vylezou z výtahu už ve třetím, přímo do bytu paní Grantové. V kuchyni najdou novou nájemnici zavražděnou. A to už je záležitost pro Hercula Poirota z pátého patra. Při dramatickém dopadení pachatele utrpí fatální škodu milovaný automobil kapitána Hastingse. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

PlayEasy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K adaptacím krátkých povídek Agathy přistupujeme jako ke skvělému relaxu, který nám nic nedá, ale báječně si jej užijeme. Toto je ale výjimka. Když se totiž vraždí přímo v Poirotově domě, případ musí mít patřičný ráz, což taky ostatně má. Ale má i výborné napětí "klaustrofobických detektivek" (Rear Window), neuvěřitelné kouzlo a důmyslnou zápletku. V tomto "případě" my nemusíme nic řešit - perfektní, mon ami! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot tentokrát ako zručný manipulátor po sklamaní z divadelnej detektívky okúsi na svoju veľkú radosť vraždu vo vlastnom bytovom dome. Menej bude v závere nadšený Hastings, ktorého momentálna láska nedopadne najlepšie. Chrípka je razom preč, keď sa nájde mŕtvola, a novej roly dohadzovača sa tiež zhostil s radosťou. –––– Nabudúce sa stane vražda u vás v obývačke, Poirot! –––– Hastings, mon ami, Poirot je taký veľkodušný, keď prehráva, ako je skromný, keď vyhráva. ()

Reklama

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Byt ve třetím patře za tři hvězdy. Jsou to ale poctivé, plnohodnotné 3 hvězdy, první řada seriálu je totiž plná humoru, Poirot se nebere tak vážně, je to zábavné, lehké, svižné. Na Hastingsem a jeho rozstřeleným autem by se jednomu srdce ustrnulo. Poirot rozčilující se nad tupostí autora detektivní hry - je to imbécile! - je nádherný a pro jeho kýchání mám pochopení. Takže potud spokojenost. Jenže, už jen ten začátek - Dame Agatha opět bezostyšně krade expozici o frustrovaném detektivovi bez případu Siru Arthuru Conanovi. Zbytek je sice kompaktní, ale vcelku tuctový příběh odehrávající se na dvou patrech v Poirotově art deco Whitehaven Mansions bytovce. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nepřevratná zápletka, ale neobvyklý konec, kdy ještě Poirotovi poskoci celkem dlouho honí vraha zatímco sám Poirot pomalu a bravurně schází schody:). Příjemná vsuvka s rýmečkou, divadelní hrou a Hastingsovým autem. Bohužel to tu opravdu dohání spíš vtip, než zapeklitost případu, což je u detektivky špatně, vůbec se nedivím nižšímu hodnocení. ... Stejný dům, kde bydlí Poirot, revolver, šachta pro odpadky, manželství ve Švýcarsku. ... PS: Pane bože, kdo u Slováků píše ty obsahy?! Ani jeden kec z toho není pravda. ()

karlee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl je dost svižný, na můj vkus až příliš, než může divák začít přemýšlet o motivu, Poirot v půlce prozradí pachatele. Zbytek je akční honička. Nejsem si moc jistý, jakým způsobem tentokrát Poirot přišel na řešení, prostě jen prohlásí, že to bylo jasné. Pravděpodobně je tento díl myšlen jako parodie, scéna s návštěvou detektivního divadlelního představení se do Agathiných zápletek strefuje neomylně. Tady je opět motiv obehraný a řešení postaveno na divákům zatajovaných vztazích mezi postavami, o kterých však - bůh ví odkud - ví HP. Mimochodem, výše uvedený oficiální text distributora nabízí otázku, jestli to distributor vůbec viděl. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • V úvodu epizody se slečna Lemonová (Pauline Moran) znepokojeně podívá směrem vzhůru jako narážka na hlučnou hudbu vycházející z jiného pokoje. Hluk však vychází z patra pod ní nikoliv nad, což je zřejmé z následujícího dění. (necisty)

Reklama

Reklama