Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Dvacet čtyři černých kosů (S01E04)

(epizoda)
  • Velká Británie Four and Twenty Blackbirds (více)

Obsahy(1)

Hercule Poirot obědvá ve své oblíbené londýnské restauraci. Od servírky se dozvídá o podivné změně v chování jednoho z pravidelných hostů. Malíř Henry Gascoigne, který si u nich vždy v úterý a ve čtvrtek dává své menu, se náhle začal objevovat v jiné dny a objednává si jídlo, kterého by se dříve ani nedotkl. Poirota tato záležitost velice zaujme. Další den přinesou noviny zprávu o Henryho tragické smrti. To je chvíle pro detektivův vytříbený úsudek. Začíná rozplétat jemné předivo případu rafinované vraždy. Další záhadu pro Poirota představuje také anglický národní sport kriket. Podle vlastních slov nezná žádnou jinou hru, ve které by si ani sami hráči nebyli jisti pravidly. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto díle nevystupuje ani jeden černý kos. Dokonce ani jeden z Dvadsaťštyr drozdov. Záhadné, vskutku záhadné, bohužel jen natolik, že je pointa odhadnutelná po pár minutách, jenže, tady ani tak nevadí, kdo ví proč, ale dívá se na to dobře, přitom nemůžu přijít na jediný důvod, proč je tenhle díl natolik dobrý (rozuměj průměrné Poirotí kvality). ()

allegria 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát poprvé a snad naposledy dávám tak nízké hodnocení těchto příběhů s Poirotem, ani přesně nevím, proč se mi tenhle díl nelíbil tak moc jako ty ostatní. Spoiler: taky jsem nějak nepochopila název - proč 24 černých kosů (jsou ještě jinak zbarvení kosi?) a už vůbec nechápu přirovnání "koláče" s těmito zapečenými ptáky k ostružinovému koláči. A další otázka - že by ostružinový koláč zabarvil zuby? O tom silně pochybuji, nepletou si to s borůvkami? Ale jsou to prkotiny a Poirot a jeho spoluhráči byli brilantní jako vždy :-) ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Opět dost předvídatelná epizoda, která ke všemu nepobrala ani příliš zajímavosti. Vinou střihu je vše jasné i lehce retardovaným divákům po pár minutách. Prudce inteligentní člověk mého formátu tedy musí zaručeně trpět. Divácký zážitek nezachránily ani kozy jako vozy prostorově náročnější obdařené zrzky. Věřím, že se s příchodem dalšího režiséra pozvedne kvalita o stupínek výše. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet nehraje Poirota,David Suchet Je Poirot a to naprosto excelentní.A.Christie by se jistě dmula pýchou,při pohledu na tohoto skvostného představitele jejího Hercula a na perfektní atmosféru Anglie té doby.Tedy, né že bych se jakkoliv chtěla dotknout pana Ustinova,ale na D.Sucheta coby Poirota nemá.Hudba je skvělá a od samého počátku naprosto úchvatně přechází do děje ,no a herecké obsazení zbylých protagonistů je naprosto dokonalé, (Japp je úplně k sežrání).Neznám žádný jiný detektivní seriál,ke kterému se vždy ráda vrátím a totéž platí i o filmech s tímto elegantním pánem. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S01E04. Tyto kratke epizody z prvnich serii nekdy doplaceji na malo podezelych, jako v tomto pripade (i kdyz osob a komparsistu je tu relativne dost). Formalne je to kvalitni dil jako vzdy, s typickym jemnym humorem a fajn atmosferou, ovsem vzhledem k tomu, ze jedna z postav zemre hned na zacatku, coz da do pohybu sled udalosti, a dalsi je zavrazdena, vpodstate v pulce je dosti jasne, kdo je tady pachatel. Navic mi misty vadil jaksi podivny preklad (v ceskem dabingu), ktery na par mistech nedaval moc smysl. Uz treba ten nazev...doted nechapu, co se tim jako oznacuje a to jsem videl tento dil nekolikrat. Mluvi o kosim - ostruzinovem kolaci. Jestli to ma v anglictine nejak podobnou etymologii nebo je to metafora, netusim... Kazdopadne konec u vecere s rozpravou o kriketu je roztomily :) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Název odkazuje na anglickou dětskou říkanku o čtyřiadvaceti černých kosech zapečených do koláče. Na stejnou říkanku Agatha Christie odkazuje i v jiném příběhu, "Kapsa plná žita", tentokrát však ze světa slečny Marplové. (PhillM.)

Reklama

Reklama