Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele PlayEasy k tomuto seriálu (16)

Hercule Poirot (1989) 

Voilà! Splněný sen pro všechny fanoušky Agathy Christie - nás nevyjímaje. David Suchet již navždy bude slavným Herculem Poirotem, protože jeho ztvárnění je tak "puňtičkářsky" perfektní, že by měl obdržet jeden Zlatý Glóbus za každou sérku, atmosféra seriálu je neuvěřitelně .... britská, jednotlivé epizody věrné svým geniálním předlohám ...no zkrátka splněný sen ;) 100% ()

Byt ve třetím patře (1989) (S01E05) 

K adaptacím krátkých povídek Agathy přistupujeme jako ke skvělému relaxu, který nám nic nedá, ale báječně si jej užijeme. Toto je ale výjimka. Když se totiž vraždí přímo v Poirotově domě, případ musí mít patřičný ráz, což taky ostatně má. Ale má i výborné napětí "klaustrofobických detektivek" (Rear Window), neuvěřitelné kouzlo a důmyslnou zápletku. V tomto "případě" my nemusíme nic řešit - perfektní, mon ami! ()

Dáma se závojem (1990) (S02E02) 

Zatím určo nejvtipnější díl. Poirot na vloupačce - na to se nezapomíná :D ... ()

Tajemné zmizení pana Davenheima (1990) (S02E05) 

Opět zábavná, přesto zdánlivě ničím výjimečná epizoda, která ale disponuje opravdu překvapivým rozuzlením (tedy na pouhou povídku)! ()

Tragédie v Marsdonu (1991) (S03E06) 

Drtivá většina "krátkých" epizod je velmi zdařilých, ovšem ničím výjimečných. Jednou za čas se ale stane, že se najde díl, který nás totálně odrovná.... Napínavé, mystické, chvílemi až děsivé (a to seriál hraje spíše na komediální notu!!!) + precizně zkonstruovaná zápletka a úsměvný závěr, jak se sluší a patří. Čistých 100% ()

Dvojitá stopa (1991) (S03E07) 

I Poirot má právo na lásku, stejně jako tento seriál má právo na slabší chvilku... ()

Krádež královského rubínu (1991) (S03E09) 

Zdánlivě obyčejná epizoda vyústí do skvělého finále, které ukazuje, že i sebemenší detail byl střípkem v celé skládance a že Agatha Christie je jednuduše geniální.... I když stará parta (Hastings, Japp, Lemonová) přeci jen chybí :) ()

Dobrodružství italského šlechtice (1993) (S05E05) 

Chvílemi jsme si připadli jako v Kmotrovi :) A zmínka o Chichesteru (kde žijí naši britští přátelé) potěšila... ()

Bonboniéra (1993) (S05E06) 

Oficiálně první epizoda, kde se vyskytuje (jakž takž) půvabná žena, Poirotova vůbec první láska Virginie Mesnardová.... Věhlasný detektiv se po letech vrací do své domoviny, přesto puntičkářský Poirot je daleko lepší než zamilovaný Poirot. A vůbec, děj se snad celý odehrává v minulosti, takže se příběh téměř neposunuje kupředu, přestože rozuzlení je výtečné. ()

Vánoce Hercula Poirota (1994) (S06E01) 

Mistrovský díl daný mistrovskou předlohou mistrovské spisovatelky ;-) .... Oproti knize několik zbytečných postav vynecháno, kladen větší důraz na vánoční atmosféru (což je samozřejmě skvělé!) a brilantní flashbacky na závěr - nemáme co vytknout. ()

Němý svědek (1996) (S06E04) 

Trochu zklamání. Chyba není v naprosto dokonalé Agathině předloze, naopak v přílišné odlišnosti od knihy. Jiné epizody se děl královny detektivek drží velmi striktně a mají své kouzlo, zde je mnoho odlišností i zbytečných vynechávek ...a nevhodný casting to celé dovršil. Dumb Witness nás určitě bavil, přesto preferujeme trochu jiný styl. ()

Vražda Rogera Ackroyda (2000) (S07E01) 

Vynikající díl podle legendárního díla Agathy Christie (které ve své době od základů překopalo pravidla detektivek), tentokrát ochucený i akčním závěrem. Jen ten Petr Kostka coby dabér Poirota nesedí. Tento mužíček na nás totiž již navěky bude promlouvat hlasem Jaromíra Meduny :) ()

Smrt lorda Edgwara (2000) (S07E02) 

Po dlouhé době opět Poirot a hned taková bomba?! .... Epizoda, která se přidala k těm několika "dokonalým" - kompletní sestava, jemný humor, atmosféra starobylé Anglie a výtečná adaptace výtečného díla královny detektivek. Už teď se těšíme na další díl :) ()

Karty na stole (2005) (S10E02) 

Což o to, knižní předloha v tomto případě také není zrovna geniální, takže logicky nemůže být geniální ani její televizní adaptace (výborné dílo to ovšem stále je, ostatně jako všechno od Agathy), jenže kniha a tato epizoda NEMAJÍ ABSOLUTNĚ NIC SPOLEČNÉHO (až na název a jména postav). Fakt jsme se nasmáli, jaké blbosti si tam kolikrát tvůrci navymýšleli (sukničkářský doktor je gay, který se svým ...eh... přítelem "hraje bridž" i několik hodin ;), jenže naneštěstí pro Poirota tento seriál bereme seriózně a ne jako nějakou lacinou zábavu.... Tentokrát maximálně 70%, víc ani noha! ()

Vražda v Orient expresu (2010) (S12E03) 

Některé díly jsou až příliš věrné své knižní předloze od královny zločinu (dokonce citují nějaké repliky!), asi obecně nejslavnější případ Hercula Poirota je na tom přesně opačně. Vyšetřování si diváci moc neužíjí, důkazů, stop, výslechů i podezřelých teprv ne. Zato se dočkají - na pouhou epizodu seriálu - neskutečného zachycení psychiky člověka, jindy velice optimistického a klidného Poirota, a jeho morálního dilematu. Suchet předvádí brilantní herecký projev a závěrečná řeč je nepřekonatelná! ... ()

Reklama

Reklama