Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 2 (1990) (série)


Dvojnásobný zločin (S02E06)

(epizoda)
  • Česko Dvojitý zločin (více)

Obsahy(1)

Deprimovaný Poirot prohlásí, že odchází na odpočinek a rozhodne se vyrazit společně s kapitánem Hastingsem k moři. Při výletní cestě autobusem se seznámí se slečnou Durrantovou. Ta ovšem nejede na žádný výlet, ale za obchodem. Její tetička provozuje starožitnictví a její neteř veze zákazníkovi, panu Woodovi, vzácnou kolekci medailonků, o kterou projevil zájem. Ke zděšení slečny Durrantové jsou však medailonky z jejího kufru během zastávky odcizeny. Kapitán Hastings se pouští do pátrání po zloději. Hlavním podezřelým je mladík, který s nimi cestoval a byl nápadně nervózní. Dokáže si však Hastings s případem poradit bez pomoci svého geniálního belgického přítele? (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Standardně dobrý Poirot, ve kterém autorka předlohy opět rošťácky porušila jedno ze základních pravidel detektivky, totiž to, které říká, že "nic menšího než vražda není v detektivním románu hodno zpracování". Opět zde nalezneme velkou dávku anglického humoru, například v úvodní scéně v parku nebo při Jappově přednášce. Také Hastings se svými vyšetřovacími metodami a úsudkem je zde mimořádně roztomilý, přičemž mu zdatně sekunduje dvojice venkovských policistů (závěrečná scéna v restauraci je z tohoto hlediska naprosto k zulíbání). Mile starosvětská je i ta "dramatická" honička v autech, na hony vzdálená všemu, co můžeme vidět ve filmech ze současnosti. Ostatně, i "soukromé pátrání" "miss Lemon" po ztracených klíčích je velmi vtipné. Celkový dojem: 80% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi mě trochu mrzelo, že to bylo takové trochu jednodušší a pointu jsem odhalil celkem brzy, ale to rozhodně neznamená, že by tenhle díl nebavil. Naopak, je zde skvělý moment mezi Poirotem a Jappem, o kterém ten druhý ani neví. Tohle se hodně povedlo, stejně jako Poirotova netečnost. I v pozadí je dokonalý. ()

Reklama

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A aj, Hercule zase jednou chce zatáhnout oponu. Břímě vyšetřování tak dopadá na našeho roztomile pitomoučkého Hastingse, jehož šedé buňky se sice rozpalují doběla, ale co naplat... Japp a jeho přednáška "s dobrým koncem" je takový ten sladký moment, jako když zachrání štěňátko z hořícího domu, nebo tak něco, a vy u toho řeknete takové ho roztomile dojaté "Áóó". Díl pozvedá právě tahle vtipná kaše okolo, neboť případ samotný je skutečně téměř pod Herculovu úroveň. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nějak se mi nechtělo uvěřit, že by tento věhlasný detektiv chtěl odejít do důchodu. Proto mě velmi zajímalo, co za tím vším vlastně vězí. Byla to obyčejná mužská ješitnost. On si samozřejmě může dovolit být ješitný. Přitom všem jsem ještě stihla vyřešit záhadu s medailonky. Souběžně se vyřešilo i pátrání po ztracených klíčích miss Lemonové. Je vidět, že má Poirotovu školu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V Dvojnásobném zločinu se do vyšetřování případu netradičně pouští kapitán Hastings, zatímco Poirot se tváří, že už je v důchodu, k čemuž má svoje (poněkud postranní) důvody - nicméně i tak si šedé buňky mozkové neodpočinou, o čemž by mohla povídat i slečna Lemonová, pátrající po svých ztracených klíčích. A vlastně vůbec nevadí, že v tomto díle nedojde k žádné vraždě, protože i taková obyčejná loupež může být stejně atraktivní a dobře vykonstruovaná. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Díl se částečně odehrává v hotelu Midland v Morecambe, v anglickém Lancashire. Hotel byl otevřen v roce 1933 a restaurován v roce 2008. Je postaven ve stylu Art deco/Streamline Moderne. (tomas.sulc.7)
  • Poirot (David Suchet) se několikrát zmíní o svém knírku a chválí, že ho muži nosí. V tomto díle mají knírek všechny mužské postavy kromě kapitána Hastingse (Hugh Fraser). (ChandlerBing)

Reklama

Reklama