Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (S13E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Labours of Hercules (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

I geniální detektiv se může jednou zmýlit, podruhé však ne. Poirot ve spolupráci s policií připraví na večírku společenské smetánky past na proslulého lupiče Marascauda. Jako návnada slouží obraz Zabití hydry, jeden z celého cyklu maleb, zobrazujících jednotlivé Herkulovy úkoly, na něž se Marascaud v posledních měsících zaměřil. Celá akce však končí fiaskem. Nejenže je dotyčný obraz ukraden, během loupeže je navíc surově zavražděna hostitelka. Geniální detektiv upadá do vleklé deprese, z níž mu může pomoci jen další případ. Příležitost nabídne náhodné setkání s nešťastným řidičem, který oplakává ztrátu své milé, komorné slavné ruské baleríny, již její paní odvezla kamsi do Švýcarska. Poirot mladíkovi nabídne, že dívku vyhledá a přivede zpátky, aniž by tušil, že díky tomu dostane možnost vykoupit svou vinu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (73)

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná nejslabší díl celého seriálu vůbec. Knižní předloha se zde změna takřka k nepoznání, neboť z původních dvanácti povídek byla v různé míře použita sotva polovina, a ta polovina byla navíc lokalizována na jediné místo a do jednoho času. Fakt, že zde byly upravovány poměrně krátké a jednoduché povídky ovšem navíc znamenalo nutnost děj pro film nejen propojit, ale i poněkud natáhnout a rozkošatit. Výsledkem je naprostý slepenec, který má daleko blíže k parodii než k plnohodnotné detektivce. Ne náhodou ostatně film nechtě mnohými detaily začíná připomínat například (jinak skvělé) filmy Wese Andersona... 65% ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předposlední Suchetovský film ukazuje Poirota ve stále slušné mentální i fyzické kondici. Ačkoli udělá na začátku chybu, následně ji s o to větším úsilím odstraní a případ vyřeší. Jako vždy perfektní Suchet, dostatečně dlouhá závěrečná vysvětlovací scéna, dokonce i trochu té akce se dočkáme. Velmi slušný příběh natočený sice trochu novátorsky na to, že jde o poirotovsko-suchetovskou sérii, ale já si to rozhodně užil. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Orient Express z roku 2010 byl jedinečný hlavně proto, že představil Hercula z nového úhlu a byl v tom totálně důsledný - všechno podřídil temnému psychologickému obrazu pátrání zlomeného muže. Tato epizoda se pokouší o něco podobného (návrat Hercula-milovníka zmítaného vinou), ale je zoufale nedůsledná, když se potácí mezi kulisovou švýcarskou operetou a sentimentem šestákového románu. Herculova femme fatale tentokrát působí jako levná a vulgární ruská štětule, rozuzlení je vysloveně dementní a alpský hotel působí jako špatně nasvícené jeviště pochybného kusu. Jen ten Suchet tím zase propluje s enormní grácií. Jinak ale slabý článek 13. série. [55%] ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S13E04. Poirot se zde utkava s jakymsi fantomem zlocinu - zlodejem a vrahem Marrascaudem - a trochu tak tento dil pusobi jako souboj Holmes vs Moriarty. Zajimave je, ze Poirot selhava. A aby se z neuspechu psychicky dostal, bere zdanlive jednoduchy pripad, najit jistou komornou v alpskem hotelu Olympos. Uvitaci cast po prijezdu mi prisla dost vtipna, protoze mi recepcni i styly kamery pripominaly Menzeluv film "Obsluhoval jsem anglickeho krale" (2006). I kdyz mi to na prvni zhlednuti kupodivu nevadilo, ted napodruhe uz jsem si uvedomil, ze je trochu podivne, jak malo roli zde je. Vpodstate tu neni zadny personal a i kdyz chapu, ze ona "alpska terapie" sestavala hlavne z rezimove lecby, tedy klidu, relaxu a horskeho vzduchu, prece jen bych ocekaval nejakeho doktora nebo aspon sestricky z lazenske casti, vzdy je to vlastne welness, a to ani nemluvim o kucharich. V tomhle smeru si to tvurci velmi zjednodusili, protoze zamestnanci jsou tu doslova dva. Na druhou stranu to o to vic pusobi stisnene, protoze tunel lanovky zavali lavina a pribeh se tedy soustredi na malou skupinu hostu, kteri musi chte nechte zustat nejakou dobu pospolu odriznuti od sveta. Take si me oko opet nemohlo nevsminout zeleneho pozadi a CGI - sceny na terase, lavina...coz je obecne technicke minus paradoxne nejmodernejsi 13. rady, ale da se to zkousnout. [spoilery!] Bohuzel v cestine je tenhle dil o neco horsi nez v originale, coz se mi u Poirota stava poprve. Napr. hned prvni blamaz zrejme divak prokoukne, nebot hlas zni prilis zensky. Take nektere dalsi repliky pusobily v cestine kdyz ne krecovite, tak aspon zvlastne. V anglictine jsem z tohoto dilu tak podivny pocit nemel. Kazdopadne zapletka je fajn, objevi se tu i Poirotova stara laska, hrabenka Rossakoffova (podobne jako v dilu "Dvojita stopa" S03E07), a tak ma tento dil nadech melancholie a romantiky. Ty perfektne emocne vystavene zaverecne sceny proste tvurci umi. No a ten hafan je taky bozacky :) ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I tentokrát Poirot zaválel. celý film byl sice zbytečně malinko natažený a jednotlivé zápletky droboučko přitažené za vlasy, ale jinak nelze nic vytknout. Skvěllé herecké výkony, nádherná hudba, roztomilý hotel. Překvapivé rozuzlení i akční vložka, vše super. Není to to nejlepší co Poirot vyšetřoval, ale rozhodně stojí za podívání. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Z finančných dôvodov, ako aj kvôli tomu, že David Suchet (Poirot) mal už čoskoro odísť do dôchodku, sa rozhodli tvorcovia natočiť namiesto všetkých pôvodných 12 poviedok knihy Agathy Christie - "Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota" iba jeden film na ich motívy. (kalnel)

Reklama

Reklama