Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bojuje s ním celý život. Tentokrát by se mu však rád pokusil zabránit. Ani Poirot není ze železa. Těžko si to sice připouští, nicméně omdlí-li člověk z ničeho nic po dobré večeři, zkonzumované v příjemné restauraci ve společnosti přátel, pak je to přinejmenším důvod k zamyšlení. Neřku-li přímo k nějaké radikální změně životosprávy, nebo alespoň k ozdravnému pobytu. Ostatně pobyt v přímořských lázních na devonském pobřeží nemůže, podle Poirotovy věrné slečny Lemonové, nikomu ublížit. Trocha cvičení, hodně odpočinku a promyšlená dieta – a za čtrnáct dní bude Poirot zase jako rybička. Ovšem společnost, která se sem za zdravím a odpočinkem sjela, rozhodně Poirotovi klidu nepřidá. Naopak. Jeho pronikavému vnímání nemůže uniknout latentní zlo, které jako mor otravuje ovzduší tohoto nádherného místa. Zlo, s nímž má celý život co do činění, jemuž by se ale tentokrát rád pokusil zabránit. Ani on však, bohužel, není všemocný. (Česká televize)

(více)

Recenze (78)

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborne prepracovaný scenár a všetko perfektne zahrané, nechýba humor a zaujímavé situácie. Zápletka, zavádzanie diváka a neuveriteľne komplikovaná vražda, všetko typické pre Agathu Christie je dotiahnuté do detailov. –––– Tak vy ste Hercule Poirot. To je zvláštne, vždy som si myslel, že neexistujete. –––– To je najdiabolskejší plán, aký som počul. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mě tyhle delší díly prostě baví. Ani není moc poznat, že to je natáčeno již po roce 2000. Hercule Poirot je pořád vtipný, navíc je vidět, že má jeho postava vývoj. To je moc dobře. Kromě toho je tenhle případ parádně zamotaný, což se projevuje i v konečném rozuzlení, které je velmi nápadité. Výtečný díl. ()

Reklama

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další z hereckých skvostu Sucheta. Kromě úsměvné první poloviny, která ukazuje sladký život smetánky v minulosti, a může sloužit jako školení jak konverzovat snadno, nezávazně a elegantně, druhá polovina obsahuje skvělou detektivní zápletku. A celým dílem se prolíná krásná příroda...Tuhle kulisu malého hotýlku na ostrově by si nechal dopřát každý z nás. Tedy, bez té vraždy. ()

vecnaAmbra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Táto časť z roku 2001 chytá taký uhladenejší obraz a mierne vynovenejšiu zvučku a pritom si zachováva prvky starého dobrého Poirota- jemný humor (ja som sa tentokrát skôr len tak pousmiala už asi z nostalgie), Hastings (síce tĺk ako vždy, ale v tejto časti mal správne poznámky a to mu svedčalo), klasika Japp a slečna Lemonová (prišla mi ešte elegantnejšia ako zvyčajne). Dostala som chuť zasadnúť si k obedu spolu s Poirotom, Hastingsom a Jappom a dopriať si v tej atmosfére niečo dobré. Konečne jedna z postáv povedala nahlas Poirotovi holý fakt: "Jak to, že tam kde se objevíte, lidé odpadávají jako mouchy". Veru, okolo Poirota sa to vraždami vždy len tak hemží. Na druhej strane, môžete byť už trocha presýtený či znechutený klasickým záverom- (môže byť SPOILER: všetci podozriví v jednej miestnosti, Poirot najprv nezmyselne niektorých z nich obviní, pritom už pozná výsledok, ktorý je viac menej čistou dedukciou no pádny dôkaz, ktorý by naozaj mohol uznať súd chýba, ale stačí keď vinník zmení tvár, zlostne zasyčí a prizná vinu vlastne sám. Divné tiež, že istá osoba by počas celej "akcie" zostala skrytá čakať v jaskyni a nič nepočula, či si nevšimla- zbežne som porovnala verziu s Ustinovom, kde sú tieto detaily troška šikovnejšie dotiahnuté do konca- obeť omráčená, dôkazy bližšie objasnené, nič nemení na veci že Ustinov je skôr milý bravko než graciózny detektív). Dobre sa na to dívalo, bavila som sa, tvorcovia si dali záležať. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl rozvádí starou zápletku novým a propracovanějším stylem. Parádní kulisy, promyšlený modus operandi... jen kolem ukrývání na pláži a absenci kontroly "mrtvé" je to až příliš na náhodu a pramálo pravděpodobné. Škoda. I tak se ale jedná o nečekané rozuzlení a překvapivě komplikovaný vztahový propletenec. A právě soustředění na vzájemné vztahy a charaktery postav jednotlivých případů dávají románům Agathy největší sílu a pokud zamíří autorka jiným směrem, je to většinou velký průšvih. Pozn. Verzi s Ustinovem považuji za rovnocennou. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Burgh Island Hotel, v ktorom sa natáčala táto epizóda, patrí k najvzácnejším európskym architektonickým príkladom štýlu Art Deco. Zaujímavosťou je, že Agathu Christie inšpiroval pobyt v tomto luxusnom hoteli hneď k dvom knihám: okrem knihy "Zlo pod slnkom" tu vzniklo aj jedno z jej najdramatickejších diel "A neostal ani jeden". (lemonova)
  • Pokud by Lionel (Russell Tovey) už nešel do vody, ale vracel se hned do hotelu, šel by logicky s Redfernovou (Tamzin Malleson), která spěchala také do hotelu na tenis. Proto by se nemohla oddělit a běžet na místo vraždy. Jak by Lionelovi zdůvodnila zběsilý běh na jinou pláž, když spěchala na tenis do hotelu, tedy stejným směrem jako Lionel... Pro Lionela nebyl sebemenší důvod, aby šli do hotelu  odděleně. Kde tedy zůstal Lionel, když spěchal do hotelu a už neměl čas jít znovu plavat? Celý vražedný plán je postaven na zcela nepravděpodobných předpokladech, přičemž i sebemenší odchylka od plánu by jej zcela zhatila. Kdyby např. Redfernová nemohla hodinky přenastavit dopředu, např. proto, že by Lionel, pro teplotu vody, vůbec do vody nešel, celý plán by nevyšel. Totéž platí i pro zpětné nastavení hodinek. Jak mohla Redfernová vědět, že bude mít příležitost k jejich zpětnému přestavení? Plán byl sice geniální, ale reálně by se velmi těžko podařil, protože počítal s velkým množstvím neovlivnitelných okolností. (pjotri)
  • Natáčelo se na Burgh Island. Hotel Bigbury-on-Sea na témže ostrově je také místem, kde Agatha Christie napsala knihu "Evil Under the Sun". (ČSFD)

Reklama

Reklama