Reklama

Reklama

Misery nechce zemřít

  • USA Misery (více)
Trailer

Po autonehodě zachrání zraněnému spisovateli život jeho velká obdivovatelka. Z nadšené čtenářky a pečovatelky se však zakrátko stává brutální tyran a věznitel... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer

Recenze (711)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Spíše drama než horor, ale velice vydařené drama s několika opravdu pikantními momenty. Film skvěle navozuje pocit beznaděje a úzkosti. Napětí je hodně dobré a ústřední dvojice to zahrála velmi přesvědčivě. Na nejvyšší hodnocení to ovšem není, film mě nedokázal nějak extra zaujmout. 70% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha je špičkový komorní psychologický thriller a jak už to tak bývá, nabízí mnohem intenzivnější zážitek, ale jinak není její filmové adaptaci co vytknout. Až na pár detailů je knize věrná a v lecčems ji i vylepšuje. Např. přidaná linie se starým policistou pátrajícím po spisovatelovi přidává napětí a ve slavné scéně s kladivem je mnohem mírnější než kniha, a paradoxně je působivější. A Kathy Bates je naprosto dokonalá a úžasná Annie Wilkesová. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Najlepšia hraná adaptácia spomedzi všetkých hororových kingoviek, ktoré som mal možnosť prežiť ako čitateľ aj divák. Omnoho devastujúcejšie a sugestívnejšie, než De Palmova Carrie, režijne nataktované na plynulé gradovanie do závratných výšin, avšak predovšetkým stojace na perfektne prenesenej komornej atmosfére a dokonalej chémii medzi charizmatickým Jamesom Caanom a démonickou Kathy Bates v signifikantne rozdielnych hereckých polohách (Oscar oprávnený). Síce to samozrejme stále nie je to, čo kniha (resp. má to k nej ešte poriadny kus), ale množstvo scén a najmä Annie samotná je presne taká, ako som si ju počas hodín strávených pri knihe predstavoval. Svoj podieľ na výslednom dojme možno odvádza aj fakt, že Misery mi príde spomedzi tých lepších Kingových kníh mierne slabšia a nedostala ma tak ako Carrie, alebo nebodaj Podpaľačka (ktorá síce hororom nie je, no i tak ju považujem za doteraz to najlepšie, čo som od majstra pera a strachov čítal). Konštantná, ničím neprerušovaná vysoká úroveň. Krok do blaha, dva kroky do dokonalosti. 85% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Kto nevidel, nepochopí. Mrazivé napätie v každej scéne, ktorá mrazivou mala byť. Každý jeden pokus režiséra o navodenie maximálneho bodu strachu vyšiel absolútne bez chybičky. Ja mám z tej ženskej jednoducho strach! __ Prvotriedne, herecké výkony na čele s psychicky narušenou postavou Kathy Bates. __ Misery vládne atmosférou, akou vládne len máloktorý film. Avšak jeho sila je založená už na spomínaných, hereckých výkonoch a (predpokladám že) kvalitne napísanej predlohe Stephena Kinga. Keďže pamätihodných kladov príliš veľa nenájdem, ťažko si predstaviť opätovné zhliadnutie filmu. A to ma skrátka.. mimoriadne mrzí. Zároveň môžte brať posledné dve vety ako odôvodnenie absencie od piatej hviezdy. A dosť už s ospravedlňovaním! Pán Reiner mi naservíroval nadmieru mrazivé psycho, na ktoré len tak ľahko nezabudnem. A ak si nájdete ten správny čas, chuť a prostredie.. verím, že na Misery nezabudnete ani vy. Odporúčam všetkými desiatimi. P.S. ďakujem za záverečnú satisfakciu. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Jeden spisovatel, neschopný se po autonehodě dočasně hýbat, jedna jeho fanynka se sklony k psychopatismu, a jeden dům na odlehlém místě. Vlastně nic moc, když se to tak vezme. Ale tenhle film je díky několika aspektům jedním z nejpůsobivějších psychothrillerů z těch, které jsem měl dosud možnost vidět. Předně je film natočen podle románu mistra žánru, kterým není nikdo jiný než Stephen King, který umí vygradovat příběh až k dokonalosti. Druhak má film vynikající ústřední herecké duo, přičemž Kathy Bates se svou povětšinou milou tváří táhne celý film tak přesvědčivě, že se divák nemá čas ani na okamžik nudit a jen čeká, jak to celé dopadne. To, jak střídá Kathy Bates ve svém obličeji maniakální výraz s výrazem úslužné hospodyňky je téměř až děsivé. A nakonec musím vyzdvihnout i režii, protože za každým vynikajícím filmem musí logicky stát citlivě vedená režie, a zde si zřejmě Rob Reiner splnil vše na jedničku. Ve výsledku tedy nemohu jinak, než film ohodnotit pěti hvězdama, protože tohle byl úžasný psychozážitek. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (53)

  • James Caan a Kathy Bates mali počas natáčania spor ohľadom hereckých metód. Kým Caan nechcel príliš veľa skúšať, Bates so svojím divadelným zázemím bola zvyknutá veľa cvičiť. Keď povedala Reinerovi, že ju to frustruje, ten jej odvetil: "Využi to pre svoju postavu."  (Arsenal83)
  • James Caan musel zostať v posteli pätnásť týždňov natáčania, pričom si pôvodne myslel, že to je len nejaký sadistický výstrelok Roba Reinera. (Arsenal83)
  • Všimnite si, že existujú iba dve scény, v ktorých nemá Annie (Kathy Bates) na krku náhrdelník s krížom. Tá prvá je večera s Paulom (James Caan) a druhá večerný rozhovor v župane. (Cappuccino)

Související novinky

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Reklama

Reklama