foto

Kathy Bates

  • nar. 28.6.1948 (70 let)
    Memphis, Tennessee, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kathleen Doyleová-Batesová z Tennessee vychodila metodistickú školu v Dallase. Koncom 70. rokov odišla do New Yorku, kde si privyrábala ako spievajúca čašníčka. Mihla sa vo Formanovom TAKING OFF, kde sa podieľala aj na jeho hudobnej stránke. Hosťovaním v seriáloch a divadlách sa začiatkom 80. rokov prebojovala na vysnívaný Broadway, ale nezanevrela ani na iné divadelné dosky, kde excelovala a zberala jednu cenu za druhou (Tony, Obia). Aj keď sa pokúšala prebojovať do celovečerákov, nedarilo sa jej preraziť, hoci si na konto za tie roky pripísala spoluprácu s režisérmi ako Robert Altman, John Herzfeld, Gregory Hoblit či Warren Beauty. Okrem divadla nachádzala istotu prevažne v TV.

Keď Rob Reiner prejavil záujem produkovať adaptáciu knihy MISERY, spisovateľ Stephen King súhlasil pod podmienkou, že Reiner bude aj režírovať (vzhľadom k tomu, že natočil už jeho novelu Telo). Režisér vedel, že part bývalej zdravotnej sestry Annie Wilkesovej - psychotickej fanynky romantických bestsellerov Paula Sheldona – je pre film kľúčový. Vhodnú kandidátku našiel v divadle. Batesová sa ukázala byť geniálnou voľbou – milá, tučnučká, slobodná ženuška vo chvíľach návalu nepríčetného hnevu meniaca sa v rozzúrenú mašinu, schopnú kladivom lámať ľudské nohy, jej vynesla ceny Zlatý glóbus a Oscar.

Od tej chvíle vytvorila zaujímavé party prevažne silných, aj keď nie feministických a autoritatívnych žien s mozoľnatými rukami a tvrdými životnými skúsenosťami. Evelyn v dráme Jona Avneta s Jessicou Tandyovou SMAŽENÉ ZELENÉ PARADAJKY, Hazel Quarrierová v cenenej 200 minútovej dráme o misionároch podľa románu Petra Matthiessena AT PLAY IN THE FIELDS OF THE LORD, inteligentná vyšetrovateľka Shirley Voguelovú v erotickom thrilleri s Isabele Adjaniovou, Sharon Stonkovou a Chazzom Palminterim DIABOLSKÁ PASCA, skutočná postava zbohatlíčky Molly Brownovej v Cameronovom hite TITANIC, matka Adama Sandlera v komédii THE WATERBOY. Hrala v TV kingovčine Micka Garrisa THE STAND, v politických FARBÁCH MOCI Micka Nicholsa, s Jackom Nicholsonom v O SCHMIDTOVI, ŽALOBE režírujúceho scenáristu Stevena Zailliana.

Výrazný part však vytvorila už 1995 v ďalšej Kingovej adaptácii, dráme o slúžke DOLORES CLAIBORNE (r. – Taylor Hackford), obvinenej z vraždy bohatej, povahovo však neznesiteľnej zamestnávateľky (Judy Parfittová).

Dostala Zlatý glóbus za TV film NOČNÁ SHOW. Režíruje zriedka, prevažne TV filmy a seriály (napr. čiernohumorný ODPOČÍVAJ V POKOJI Alana Balla, scenáristu Americkej krásy). Z poslednej doby menujme western s Colinom Farrellom AMERICAN OUTLAWS, ducharinu Kevina Costnera NA KRÍDLACH VÁŽKY, prepadák Jackieho Chana CESTA OKOLO SVETA ZA 80 DNÍ.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

Filmy

2018 Krystal
On the Basis of Sex
The Death and Life of John F. Donovan
2017 Moose (TV film)
2016 Santa je pořád úchyl
Známá neznámá
Šéfka
2015 Skvělá Gilly Hopkinsová
2014 Tammy
Životní šance
2012 Cadaver
2011 Líbat nevěstu zakázáno
Malý kousek nebe
Půlnoc v Paříži
2010 Na sv. Valentýna
2009 Chéri
Vzájemná objetí
Zrození šampióna
2008 Den, kdy se zastavila Země
Family That Preys, The
Nouzový východ
2007 A zase jsou tu Vánoce
P.S. Miluji Tě
Pan Včelka
Santa má bráchu
Zlatý kompas
2006 Bonneville
Lemra líná
Našli mě naši
Provinilá srdce
Solace
Šarlotina pavučinka
2005 Co je šeptem...
Novou cestou (TV film)
Warm Springs (TV film)
2004 Cesta kolem světa za 80 dní
Malá černá skříňka
Most osudu
Pepek námořník
2003 Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story, The
2002 Milovat Lizu
Na křídlech vážky
O Schmidtovi
Sestry (TV film)
Žít naplno
2001 Milionový závod
Psanci Ameriky
2000 Bruno
1999 Annie (TV film)
Baby Steps
1998 Barvy moci
Effects of Magic, The
Vodonoš
Žaloba
1997 Titanic
Zrozeni z moře
1996 Domácí války
Noční šichta (TV film)
Ďábelská lest
1995 Angus
Dolores Claiborneová
Talking with (TV film)
West Side Waltz, The (TV film)
1994 Curse of the Starving Class
Všude dobře, doma nejlíp
1993 Dům snů
Living and Working in Space: The Countdown Has Begun
Rukojmí (TV film)
1992 Předehra k polibku
Svatba, nebo pohřeb
1991 Hráči na vinici Páně
Road to Mecca, The
Smažená zelená rajčata
Stíny a mlha
1990 Bílý palác
Chlapi neutíkají
Dick Tracy
Misery nechce zemřít
1989 High Stakes
No Place Like Home (TV film)
Příznaky života
Roe vs. Wade (TV film)
1988 Arthur 2: S ledem
My Best Friend Is a Vampire
1987 Letní žár
Murder Ordained (TV film)
1986 Johnny Bull (TV film)
Příští ráno
1984 Nadia (TV film)
1983 Dva podobní
1982 Spolek fanoušků Jamese Deana
1978 Na svobodě
1971 Taking Off

TV seriály

2018 Disjointed (TV seriál)
Main Street, USA (S02E10)
Dr. Dankerson's Revivifying Wellness Tincture (S02E09)
A-A-R-Pot (S02E08)
další epizody (10)
American Horror Story (TV seriál)
Epizoda 10 (S08E10)
Epizoda 9 (S08E09)
Epizoda 8 (S08E08)
další epizody (10)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
The Conjugal Configuration (S12E01)
Asymetrie vázacího motýlka (S11E24)
2017 Disjointed (TV seriál)
The Worst (S01E10)
Olivia's S***balls (S01E09)
Pyongyang Green (S01E08)
další epizody (10)
Zlá krev (TV seriál)
Zbytečné nepřátelství (S01E08)
Zavržená (S01E07)
Více či méně (S01E04)
další epizody (5)
2016 American Horror Story (TV seriál)
Chapter 10 (S06E10)
Chapter 8 (S06E08)
Chapter 7 (S06E07)
další epizody (11)
2015 American Horror Story (TV seriál)
Dočká se pomsty (S05E10)
Touží po pomstě (S05E09)
Vrah z desatera (S05E08)
další epizody (11)
Americký táta (TV seriál)
Manhattan Magical Murder Mystery Tour (S12E11)
2014 American Horror Story (TV seriál)
Večírek smrti (S04E09)
Krvavá lázeň (S04E08)
Zkouška síly (S04E07)
další epizody (10)
Mike a Molly (TV seriál)
No Kay Morale (S05E18)
2013 American Horror Story (TV seriál)
Hlava (S03E09)
Oběť Nejvyšší (S03E08)
Mrtví (S03E07)
další epizody (8)
Mike a Molly (TV seriál)
Three Girls and an Urn (S04E15)
2012 Harry's Law (TV seriál)
Onward and Upward (S02E22)
The Whole Truth (S02E21)
Class War (S02E20)
další epizody (12)
2011 Harry's Law (TV seriál)
Purple Hearts (S02E10)
Head Games (S02E09)
Insanity (S02E08)
další epizody (22)
Kancl (TV seriál)
Search Committee (S07E24)
Dwight K. Schrute, (Acting) Manager (S07E23)
2010 Kancl (TV seriál)
WUPHF.com (S07E09)
Nepotism (S07E01)
Whistleblower (S06E26)
další epizody (6)
2009 Alice (TV seriál)
2005 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Všichni čekají (S05E12)
Osamělí (S05E10)
Mír v duši (S05E06)
2004 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Temný les (S04E10)
Mnutí klásků (S04E09)
Výzva (S04E07)
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Past (S03E05)
Nikdo nespí (S03E04)
Vnitřní náhled (S03E03)
další epizody (4)
1995 Bonnie Hunt Show, The (TV seriál)
1994 Svědectví (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)

Dokumentární

2006 People's President, The (TV film)
2005 Six Feet Under: In Memoriam (TV film)
2004 The Cutting Edge: The Magic of Movie Editing
2002 Misery Loves Company
2000 Without Lying Down: Frances Marion and the Power of Women in Hollywood (TV film)
1999 Stephen King: Shining in the Dark (TV film)
1998 Titanic: Breaking New Ground (TV film)
1996 Good, the Bad & the Beautiful, The (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2018 Stand Up To Cancer (TV pořad)
2016 68. Emmy Awards (TV pořad)
2015 Bitva playbacků (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 66. Emmy Awards (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
Postavte se rakovině (TV pořad)
2007 BAFTA Film Awards 2007 (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
The 51st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2005 Novou cestou (TV film)
2003 Fargo (TV film)
1999 Dash a Lilly (TV film)
1995 Talking with (TV film)

TV seriály

2003 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Soumrak (S03E12)
Aby láska fungovala (S03E06)
2002 Everwood (TV seriál)
Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Hodně krátká svíčka (S02E02)
2001 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Nový člověk (S01E10)
Otevřená kniha (S01E05)
1998 Oz (TV seriál)
Family Bizness (S02E05)
1993 Policie New York (TV seriál)
Zločin v ulicích (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(337)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace