Reklama

Reklama

Stůj při mně

  • USA Stand by Me (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V lesní chatě na okraji Castle Rock, městečka uprostřed oregonských lesů, dvanáctiletý Gordie La Chance spřádá plány na neobvyklý výlet, který by měl navždy změnit jeho život. Jeho nejlepší kamarád Vern totiž slyšel, jak jeho starší bratr mluví s přítelem o nalezení mrtvoly hluboko v lesích a Gordie spolu s bojácným Vernem, tvrďákem Chrisem a odvážným Teddym zorganizuje výpravu za dobrodružstvím, která se změní v odyseu, při níž chlapci poznají především sami sebe. Cesta začíná nevinně, ale sen o tom, že se stanou hrdiny města, všechny čtyři podrobí zkoušce, jakou si nedokázali představit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (494)

tron 

všechny recenze uživatele

„Boli sme preč len dva dni. Ale mesto nám zrazu pripadalo menšie.“ Strhujúca adaptácia skvelej novely Stephena Kinga. Silný, krásny film o tom, čo so sebou prináša dospievanie. Disciplinované herecké detské a mládežnícke výkony (predovšetkým River Phoenix a Kiefer Sutherland), pôsobivý monológ dospelého rozprávača (Richard Dreyfuss z Čeľustí) a nádherná príroda zaspatého amerického vidieka z dôb, keď ešte niektoré domácnosti nemali ani pevnú linku a lesy boli tajomné. Nechýbajú atmosférické dobové songy („Lolipop“) a nezabudnuteľné scény (vlak, pes, nočný les, srna). Jeden z mojich najobľúbenejších filmov. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Netradiční adaptace Stephena Kinga, která svými devadesáti minutami dokáže člověka přenést zpět do dětských let a připomenout mu alespoň na chvilku jak tenkrát chutnal svět. A to je schopnost, kterou nevládne mnoho snímků. Spolu se Zelenou mílí a Shawshankem nejpříjemnější retro výlet do časů minulých. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TOHLE JE OPRAVDU SKVĚLEJ VEJLET“..... VERN NEMĚL NA MYSLI JENOM TO, ŽE JSME VLEZLI NA SKLÁDKU, LHALI RODIČŮM, A KLOPÝTALI PO KOLEJÍCH K HARLOWU. MYSLEL TOHLE VŠECHNO....... /// Američtí ,,Páni kluci“ a dobrodružství, od kterýho dostali víc než možná čekali. Zapomeňte na horory, tenhle film (kterýmu ani po letech nemám co vytknout) potěší každý klukovský srdce a jestli máte podobný zážitky, tak i duši. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Furt jim říkám, že figurka s kreslenýho filmu nemůže porazit člověka (i když rvačka by to byla parádní!). 2.) Chci vidět dokonalou a totální ,,blivárnu“. 3.) Už nikdy jsem nenašel takový přátele, jako když mi bylo dvanáct. 4.) Thx za titule ,,Kikina“, ,,Juppeek“ a ,,BasarMilesTeg“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Chlapci hľadali mŕtvolu, ja som hľadal dôvod vysokého hodnotenia, až kultovosti tohto priemerného filmu. Chlapci našli, ja nie. Ako fanúšik sixties nepotrebujem vidieť nie príliš zaujímavý film, aby som mohol vynachváliť jeho soundtrack. Okrem toho mi skladby na rozdiel napr. od Amerického graffiti pripadali nadbytočné a neorganicky zaraďované. Keď k čudným dialógom a nepresvedčivým hereckým výkonom detských hercov priradím ešte mizerný dabing, pripadám si s mojimi troma hviezdičkami ako starý dobrák. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nostalgická instrumentálka Stand by me a čtyři dvanáctiletí kluci jdoucí za horkého letního dne po kolejích vstříc mrtvole a dospělosti. Reiner, který později úspěšně adaptoval ještě MISERY, vytěžil Kingovu novelu dokonale a stvořil krásně melancholickou a autentickou vzpomínku na dětství a odstřihávání se od něj. Když mě bylo dvanáct, měl jsem tytéž kamarády, starosti i nadávky. Kde je tomu všemu konec... Jedna z nejlepších adaptací Kinga a jeden z nejlepších dětských filmů vůbec. Pokud se vám film líbil, můžete zkusit i jeho dívčí verzi NAVŽDY SPOLU (1995) nebo Reinerovo pozdější FLIPPED. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (58)

  • River Phoenix se původně hlásil na roli Gordieho. Až režisér Reiner přišel s nápadem, že by mu role Chrise seděla víc. (novoten)
  • Každý rok 23. července město slaví „Den Stand By Me“ s různými druhy akcí na různých filmových místech po celém městě. Například se vyrábí spousta cukrovinek PEZ v tehdejší dobové podobě, které se ve filmu objevují. (DruidKarel)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Friedman prekročí tmavú čiaru

Friedman prekročí tmavú čiaru

17.08.2005

V produkcii a réžii Adama Friedmana vznikne adaptácia knihy A FINE DARK LINE od Joea R. Lansdalea, ktorého Friedman dokonca ukecal, aby k filmu napísal scenár. Hlavnou postavou príbehu o dospievaní… (více)

Reklama

Reklama