Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zatímco většina filmů zastarává velmi rychle, neuhlazené a hluboce procítěné adaptaci protiválečné knihy Ericha Maria Remarque od režiséra Lewise Milestona léta neubrala nic z její působivosti. Ještě mnoho let po své premiéře se film nesměl promítat v zemích, které mobilizovaly do války. Film vypráví příběh skupiny mladých německých branců v době první světové války na jejich cestě od mladistvého idealismu k trpkému životnímu rozčarování. Slovy hlavního hrdiny, Paula Baumera (Lew Ayres): Žijeme v zákopech, bojujeme a snažíme se nenechat se zabít. To je celé. Příběh je antologií dnes již klasických scén: Ayers uvězněný v dělostřeleckém kráteru s Francouzem, kterého sám smrtelně zranil; první setkání branců s veterány; krutý masakr pěchoty kulometnou palbou; půlnoční plavání s dívkami z francouzské vesnice; Ayersův pacifistický proslov k ohromeným spolužákům a finální záběr vojákovi ruky, která se ve fatálním pohybu snaží dosáhnout na nedalekého motýla. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (158)

zette 

všechny recenze uživatele

Vyrazny film svetove kinematografie a jeden z nejlepsich valecnych ( protivalecnych ) filmu, ktery jsem kdy videl. Zabery ze zakopove valky jsou uzasne a pusobi velmi autenticky. Vyborna kamera, zaujaly treba zabery na holinky, ktere obul Mueller. Film nenudi, stale se neco deje, nechybi ani vtip a nadsazka z rad vojaku a snimek donuti cloveka premyslet o smyslu valky. Nemam co vytknout! ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Nejpřesnější zpracování slavné knihy, ale jelikož jsem teď viděl nejnovější film z roku 2022, který sice není přesně podle knihy, ale vypovídá naprosto přesně to co má mě tak nenadchl. Jednak jsem asi věděl o co jde, takže celá myšlenka filmu mě už tolik nezasáhla a také se už projevil zub čas. Ty neustálé zatmívačky mě už lezly na nervy. Na tehdejší dobu ovšem velmi kvalitní film. ()

Reklama

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Nebývale působivý film starý téměř 90 let, kterému však z koukatelnosti příliš neubylo. Těžko říct, zda obdivovat více román nebo film samotný, obojí určitě nese silné poselství o hrůzách války. Nejsem pacifista, ale taky nejsem proválečný fanatik a rád ocením oba dva přístupy. Nejzajímavější herec je bezesporu Wolfheim v roli Kata, ale celkově musím ocenit všechny herce, protože předvedli úctyhodné výkony. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ani se nechce věřit, že něco takového vzniklo v roce 1930. Film je po technické stránce naprosto okouzlující a je mi naprostou záhadou proč jsem během jeho sledování 2x usnul. Román pana Remarquea kopíruje docela dobře. Zaznamenal jsem pouze několik odchylek, které sloužili určitě k urychlení děje a byly vítané. Ještě jednou musím zmínit technickou stránku, protože ta předčila i některé válečné filmy o 40 let mladší. Snad jediná výtka by mohla padnout na ozvučení filmu a nepříjemnou němčinu. Je však třeba přihlédnout k faktu, že zvuk ve filmech byl ve svých počátcích, takže tohle jsem ochoten prominout. Celkově film hodnotím lepšími 3*. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Hledáte-li základní kámen v pyramidě (proti)válečných snímků, jste tu na správné adrese. Pohled do tváří vyděšených a vyhladovělých vojáků, kteří v zákopech strnule očekávají osudový rozkaz, neztratil ani za mák nic ze své působivosti a výpovědní hodnoty. Vstupovali do války plni entuziasmu a mladistvého odhodlání, odcházeli s hlubokým šrámem na duši, který ani čas nedokáže dostatečně zahojit. Vynikající scénář podle legendární předlohy staví chytře do kontrastu hluboké myšlenky a krutou realitu, zatímco nadčasová režie udržuje atmosféru na bodu mrazu a dodává všem bitevním scénám, dnes již samozřejmě viditelně zastaralým, velmi naturalistický nádech. Je sice pravda, že snaha o vystihnutí veškeré tématiky Remarquova mistrovského díla není stoprocentně šťastná a stopáž se v některých místech stává pro diváka úhlavním nepřítelem, ale melancholické vyznění příběhu korunované přenádherným posledním záběrem dá na všechno nedokonalé a filmařsky nevyzrálé účinně zapomenout. 85% ()

Galerie (105)

Zajímavosti (33)

  • Do roku 1956 byl film zakázán v Itálii. (HellFire)
  • Ve filmu se objeví okolo 2000 komparsistů. (Kulmon)

Související novinky

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Reklama

Reklama