Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec Tim Robbins vstoupil do povědomí diváků jako hlavní představitel ve filmu Roberta Altmana HRÁČ a vzápětí se představil i v autorském snímku BOB ROBERTS. Debutuje v něm jako režisér, napsal k němu scénář, hraje titulní roli a spolu se svým bratrem Davidem je autorem řady písní, které tu i zpívá. Neobvyklý film je politickou satirou na aktuální téma amerických voleb. Ve formě pseudodokumentárního snímku sleduje volební kampaň úspěšného podnikatele a zpěváka Boba Robertse, populistického, krajně pravicového kandidáta na poslanecké křeslo. Televizní štáb s reportérem Terrym natáčí sebevědomého mladého muže a jeho volební tým na každém kroku. Dojem autentičnosti zvyšují i televizní vstupy ze skutečnosti (zejména události okolo Perského zálivu). Robbinsův záměr byl jistě chvályhodný, z filmu je však cítit tezovitost, postrádá napětí a vyváženost. V zajímavé studii populismu zaujmou vedle Tima Robbinse i ostatní představitelé, mezi nimi i známý spisovatel Gore Vidal v roli zkušeného politika Paista. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Radko 

všechny recenze uživatele

Ostrá politická satira o mediálnej manipulácii, kde hlas rozumu ustupuje nablýskanému obalu v autorskom filme Tima Robbinsa (scenár, réžia, hlavná úloha, spev a texty piesní). Hlavným hrdinom vydareného a stále aktuálneho pseudodokumentu je fiktívny kandidát na senátora - akýsi rebel naruby, ktorý prevzal prvky typické pre hippie dobu (gitarové protestsongy, napádanie inštitúcií, nekompromisné vystupovanie v diskusiách) a obalil ich ultrakonzervatívnym slovníkom. Príťažlivý vzhľad, popularita speváka a cynické napádanie protivníkov stačia. Nejasné finančné pozadie zaručujúce spoľahlivé mediálne krytie nákladnej kampane skúsený volebný štáb rýchlo zatlačí do úzadia a cesta k uznávanému politickému výslniu je otvorená. Nezabudnuteľné sú texty country piesní pojednávajúce o narkomanoch, ktorých treba vyhladiť, bezdomovcoch a Araboch, čo sú len na obtiaž a o učiteľkách kážucich o slobode, ktoré treba kopnúť do prdele. V epizódnych úlohach sa objaví mnoho známych amerických hercov (v jednej z nich napr. Jack Black v úlohe sfanatizovaného podporovateľa Boba Robertsa, neskôr ho vidieť s vytetovaným menom politika na čele). Prenesené poukázanie na to, ako účinne a rýchlo sa dnes akýkoľvek alternatívny kultúrny prvok pohltí médiami, ktoré ho hneď využijú k svojej hlavnej úlohe: udržať uniformne stádovitý status quo nadšeného a tupého konzumenta prezentovaného ako samostatného sebavedomého nezávisláka žijúceho v dobe prajúcej individualizmu a názorovej slobode. Výhrada smeruje len k jednej veci - film zjavne napáda republikánov a nahráva tvrdeniu, že demokrati sú múdrymi deduškami, schopnými vyriešiť všetky ťaživé sociálne problémy doby. Pcha! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Tak jako Bob Roberts věří v sílu dolaru, tak já věřím, že každý kandidát na senátora, který pochopil, co Amerika potřebuje, by měl být, v rámci místních demokratických zvyků, zastřelen. Ovšem zpívající demagog, ochotný chránit válkami světový mír, mne přinutil k pobavenému úsměvu, i když můj hlas by nedostal, ani kdybych měl v zemi neomezených možností volební právo. ()

Reklama

DaleCoper 

všechny recenze uživatele

Tim Robbins jako jakýsi antihipík který se snaží vrátit Ameriku někam o padesát let zpátky. Závěrečná epizoda s " postřelením" byla dost přehnaná. Jako Američan bych republikány asi taky nevolil ale o druhé straně si na rozdíl od hlavního tvůrce tohoto filmu taky iluze nedělám. V roli senátora spisovatel Gore Vidal. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Nejenže mi Boba Robertse ve Varech osobně uvedl Tim Robbins, ale hlavně protože jde o časově nesmrtelnou satira na téma populismu a manipulace, přitom se tak nevinně tvářící. Bob Roberts je opravdový klenot, který zapadl a nebýt letošních Varů, asi bych ho ani nikdy neobjevil. Je to přesně ten typ filmu, u kterého se neválíte smíchy, ale po celou stopáž máte (ne)přirozeně protáhlý úsměv, mnohdy nevěříte svým očím a uším a na závěr vám dojde, že v reálu to zažíváte denně a tam už to taková sranda není. Fajnšmekrovina po všech stránkách. 100% ()

dalia 

všechny recenze uživatele

Určitě je to poměrně výstižné vyobrazení špíny politického boje, všeho toho pokrytectví, populismu, znepokojivě snadného zfanatizování davů... Na druhou stranu mne ale film poměrně dost nudil a připadal mi příliš rozvláčný. Působil sice autenticky, téměř dokumentárně, ale také tak nějak suše, chladně, nenajdete tu postavu, s kterou byste se mohli ztotožnit, celkem sympaticky působí pouze bývalý senátor. Scény s jásajícími davy na mítincích byly místy už k nepřečkání... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • V tomto režisérském debutu Tima Robbinse se krátce objevuje Helen Hunt jako redaktorka zpráv. Tim jí tuto laskavost oplatil krátkou rolí v prvním filmu, který režírovala ona sama - Konečně spolu. (D3VIL)
  • Scéna, ve které Bob Roberts potkává ženu a děti místního starosty, je parodií scény z muzikálu Don´t Look Back, kde Bob Dylan poznává ženu a děti šerifa. (D3VIL)
  • Tim Robbins nechtěl, aby byly písně vytrhnuty z kontextu filmu, a tak nebyl vydán soundtrack. (D3VIL)

Reklama

Reklama