foto

James Spader

  • nar. 7.2.1960 (56 let)
    Boston, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James Todd Spader. Aj keď mal učiteľovanie v rodine (profesii sa venovali rodičia a jeho dve sestry), po Akadémii Phillipsa Andovera uprednostnil herectvo v Štúdiu Michaela Checkhova. Popri tom, ako svoj talent vypracovával v menej renomovaných divadlách, živil sa fyzickou prácou; okrem šoféra našiel uplatnenie pri koňoch.

V celovečernom filme debutoval koncom 70. rokov komédiou TEAM-MATES. Nasledoval, počiatkom osemdesiatich rokov, Zeffirelliho ENDLESS LOVE s Brooke Shieldsovou. V najbližších rokoch si vystačil so snímkami pre televíziu (A KILLER IN THE FAMILY s Robertom Mitchumom; FAMILY SECRETS s Gary Siniseom) a seriálmi (THE FAMILY THREE). V Levinsonovom kraťase DINER hral v roku 1983 Fenwicka, ktorú si v rovnomennom slávnom Barryho celovečeráku (1982) zahral Kevin Bacon.

Spočiatku hrával rebelantské, alebo priamo agresívne, nesympatické mladé typy. Z nich vyzdvihnime arogantného vodcu brutálnych teenagerov, terorizujúcich novo prisťahované siroty v slasheri Seana S. Cunninghama THE NEW KIDS. Po sérii ľahšie zabudnuteľných snímok (MANEKÝN, FEŤÁCI) a vedľajších úloh slávnych filmov (Stoneov WALL STREET) zaujal titulnou rolou v nezávislom kúsku Stevena Soderbergha SEX, LŽI A VIDEO (film odštartoval zlatú éru weinsteinovského štúdia Miramax). Za rolu voyeura Grahama získal v Cannes cenu. Začiatkom 90. rokov zaujal zápornou rolou mladíka, majúceho negatívny dopad na talentovaného rovesníka (Rob Lowe) v thrilleri ZLÝ VPLYV Curtisa Hansona.

Zo Spadera sa dodnes nestala hviezda klasického formátu. Ani o to nezávislejšie ladený herec nikdy nestál. Z pohľadu na filmy, v ktorých hrá, je zrejmé, že ho baví hranie ako také. Nešpecializuje sa na konkrétny žáner, rozpočet, ambície, kategóriu A či B (podobne je na tom napr. Bill Pullman). Neváha prijímať ponuky všetkého druhu. Vďaka tejto vlastnosti je pohľad na jeho filmografiu kuriózny, pestrý, nenudí...

... Hrá v komerčných tutovkách (okuliarnatý egyptológ Daniel Jackson, s komandom mariňákov bojujúci s agresívnymi mimozemšťanmi v Emmerichovej HVIEZDNEJ BRÁNE). V komerčných aj umeleckých prepadákoch (na režisérskej stoličke sci-fi hororu SUPERNOVA sa vystriedal Walter Hill aj Francis Ford Coppola). V rutinne priemerných záležitostiach (detektív pátrajúci po sériovom vrahovi - SLEDUJE ŤA VRAH). V netypických nezávislých filmoch popredných netypických nezávislých filmárov (byznisman, posadnutý sexom počas auto havárie, v cronenbergovčine CRASH).

Často tvorí pár s atraktívnou ženou. Nie vždy založený na sexe ale prevažne áno. Z tých prvých menujme svedkyňu zločinu Marisu Tomeiovú („Sleduje ťa vrah“). Z druhej Charlize Theronovú („2 Days in the Valley“), Deborah Kara Ungerovú („Crash“) či Susan Sarandonovú (podľahol jej v BIELOM PALÁCI). Ženami býva i odmietaný, čo má – prevažne preňho – napokon katastrofálne dôsledky (Lori Loughlinová v „The New Kids“; Michelle Pfeifferová vo „Vlkovi“).

Priestor na uplatnenie mu v posledných rokoch ponúkajú scenáre, vyžadujúce od neho kontroverzných hrdinov, bezcitných, cynických. Za uhladeným oblekom, nahladko oholenou tvárou a nepríjemne pokojnými očami, často ukrytými za okuliarami, a nezdravo jemným úsmevom, sa skrýva krvilačný muž, schopný v okamihu bez mihnutia oka pripraviť iného človeka o život v rámci vlastných záujmov (peniaze, moc). Výrazný part chladnokrvného zabijaka predviedol v mozaikovom čierno humornom thrilleri Johna Herzelda 2 DAYS IN THE VALLEY. Podobne vopred neodhadnuteľnú rolu, aj keď pomerne kladnú, vytvoril v thrilleri TOXÍN. Vymodeloval tu amerického diplomata, zaplietajúceho sa v horúcom Mexiku so svojim dávnym kamarátom (Jeff Daniels hral už vo „Valley“, tam ale nemali spoločnú scénu), do citlivého prípadu - nálezu masového hrobu. Jemne slizké typy občas stelesní aj v rodinnej komédii, ale nie je to jeho zvykom (konkurent Diane Keatonovej, starajúcej sa nečakane o batoľa, v BABY BOOM). V poslednej dobe sme ho mohli vidieť v netradičnej romantike SEKRETÁRKA a sci-fi LOVCOVI VOTRELCOV.

Často hrá vo filmoch s Ericom Stoltzom (napr. „A Killer in the Family“, „Greasy Lake“ alebo „2 Days in the Valley“). Od roku 1987 je ženatý s Victoriou Spaderovou.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2017 By Virtue Fall
2015 Avengers: Age of Ultron
2014 The Homesman
2013 Černá listina (TV seriál)
2012 Lincoln
2009 Prckové
2005 Kancl (TV seriál)
2004 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Stíny strachu
2003 Akta Pentagon (TV film)
Lovec vetřelců
Toxin
2002 Sekretářka
Stickup, The
2001 Sex instruktor
2000 Sleduje tě vrah!
Slow Burn
Supernova
1999 Láska až za hrob
1997 Advokáti (TV seriál)
Dary moře
Falešné svědectví
Kritická péče
1996 Crash
Drsný a drsnější
1994 Hvězdná brána
Vlk
1993 Chytlavá šance
Ideální milenka
1992 Bob Roberts
Storyville
1991 Za každou cenu
1990 Bílý palác
Špatný vliv
1989 Akce Rachel
Sex, lži a video
1988 Greasy Lake
Jack Rozparovač se vrací
1987 Baby Boom
Feťáci
Figurina
Wall Street
1986 Kráska v růžovém
1985 Lunapark smrti
Osudem pronásledováni (TV film)
Rebel z mé školy
1984 Rodinná tajemství (TV film)
1983 Cocaine: One Man's Seduction (TV film)
Diner (TV film)
Family Tree, The (TV film)
Killer in the Family, A (TV film)
1981 Endless Love
1978 Team-Mates

Dokumentární

2007 Objevená Čína
2006 Země světa (TV seriál)
2003 Making of 'Stargate', The

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Tonight Show Starring Jimmy Fallon, The (TV pořad)
2008 60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace