Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravná koprodukční pohádka Naďi Jurkemikové a v režii Kristíny Herczegové nás zavede do krásné přírody na Slovensku a na Moravě, kde žijí prazvláštní lesní bytosti. Vládcové jedné lesní říše, královna Nabbiel a král Archivald se rozhodnou darovat svým věrným služebníkům, čarodějnici Sebele a čaroději Bendegůzovi čarovný kamínek, který dokáže spravedlivě splnit všechna přání. Sebela a Bendegůz se hned nemůžou rozhodnout, jakým způsobem kámen použijí. Zatímco Sebela má lidi ráda a ráda jim pomáhá, Bendegůz považuje lidi za sobecké a snaží se je zlomyslně pokoušet. Uzavřou spolu sázku. Pokud kamínek lidé použijí častěji k nesobeckým účelům, vyhraje Sebela. Pokud však ne, vyhraje Bendegůz. V té chvíli přijíždí na panské sídlo v malebné přírodě rozmařilý hejsek, mladý hrabě Henrich, v doprovodu své sestry Julie a komorníka Vendelína. Henrich se rozhodne získat peníze na svůj rozmařilý život nerozvážnou těžbou dřeva z lesa a lovem lesní zvěře, což by vlastně znamenalo likvidaci lesa i zvěře. Do cesty se mu postaví nejen obyvatelé lesa, ale i vesničané, vedení mlynářem Matoušem a Henrichovou sestrou Julií. Co se stane s čarovným kamínkem? Komu pomůže? Kdo vyhraje sázku? Bendegůz nebo Sebela? Dokáží lidé a lesní bytosti zachránit svůj čarovný svět plný lásky, dobra a porozumění? Jsou lidé ještě někdy ochotní myslet víc na jiné, než sami na sebe? V hlavních rolích sympatických lesních čarodějů se můžeme těšit na skvělou dvojici Zuzanu Bydžovskou a Adyho Hajdu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Hudební videoklip

Recenze (193)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jako ty roubenky na začátku - kašírované "skoro jako". Chyběli tomu skřeti, ale zase tu přebývalo mluvené slovo. Tak třeba scénář bych pečlivě nastříhal a instaloval na veřejná WC nebo ho dal jako povinnou četbu do šatlav. A ta předivná eko-bio-racio složka. K negativům musím přidat zjištění, že i tak dobrá herečka (Bydžovská) prostě hraje mizerně, pokud musí...a tenhle počin jí ani jinou šanci nedal. Masky dost často vypadají, jako kdyby v lese probíhal fesťák ezoterické sekty Stromovít. Hudba zní podobně, jako když jsem svého času skládal hudbu já přes Edirol Orchestral na PC. A inspirace jistou fantasy trilogií mělo býti jako co? Až na to, že vizuál působí jako počítačová hra z nereálného světa. Jeden špicopuntík za Kristínu Spáčovou. Hmmm...nelíbilo, ne ne. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Pohádka měla dobrý potenciál, který byl nakonec ztracen v nevyřčených gestech a odfláknutém scénáři. Nebylo zde jasné proč byl les důležitý. Nakonec se vesničané zachovali jako všichni aktivisté... hodně štěkali, ale stejně utekli. Přesně tady se ztratilo to podvědomé poselství, proč nekácet (deštné pra)lesy. Mocní vládci lesa mohou na dřevorubce poštvat jen včely a vlky? Zase nevyřčeno proč. Po vizuální stránce skoro není co vytknout, jen bych si přála vidět více českých herců. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Na tuhle pohádku bylo tolik upoutávek v České televizi. Tvářily se, že Čarovný kamínek bude famózní pohádka. Dokonce to tak vypadalo, jak v něm je bravurně do sebemenších detailů zobrazena říše fantazie pomocí filmových triků. I na internetu o kamínku psali, jak to bude něco velkého, až bych řekl nadpozemského... A on je Čarovný kamínek absolutní propadák. Je to absolutně nudná pohádka s nezáživným dějem a strašnými dialogy. Kolikrát mi při nich přišlo, že sami herci ani neví, co vlastně povídají. Na chvíli se sem tam jen objeví nadpřirozené bytosti z říše fantazie, aby daly divákovi naději, že se konečně něco změní k lepšímu, ale bohužel se nic nezlepší. Převážně se herci na kamínek jen dívají a něco se začne dí až po polovině filmu, kdy ten arogantní zmrd nechá pokácet les. Už tak jeho záporná postava je odporná, jenže samotný herec ji ani neumí zahrát. Vůbec se s ní nedokáže sžít a ještě nosí takový odporně barevně bizarní kostým. Je to podle mě vůbec ten nejhorší kostým celé pohádky. A i tím vzbuzuje pozornost diváka, protože na rozdíl od jeho kostýmu se kostýmy všech ostatních povedly. A to je jedno z mála, co se na Čarovném kamínku dá hodnotit kladně. Ty kostýmy jsou precizně propracované. Je poznat, že do nich bylo investováno dost peněz. Kromě nich se ještě dá chválit krásná příroda a scenérie. Tím ovšem končí všechno dobré v této slovenské pohádce. Jako vrchol zoufalosti mi nakonec přišlo předabování slovenských herců do češtiny. Konečný výsledek dabingu mi přijde až moc umělý a vůbec se k těm hercům nehodí. [303. hodnocení, 25. komentář, 41%] ()

tron 

všechny recenze uživatele

Čarokrásne malebné lesné zákutia. Akonáhle sa to presunie do dediny alebo na zámok, zábava rapídne upadá a nudné ľudské postavy tomu nepomáhajú. Snáď s výnimkou podarenej záporáckej dvojky, na ktorej je zaujímavé jednak to, že je poňatá tak trochu komicky a jednak to, že polovica z nej vlastne nie je záporácka. Príde mi to ako príjemné osvieženie v mori slovenských/českých rozprávok. Pozitívne hodnotím nielen podarené a vtipné herecké výkony ich hereckých predstaviteľov, ale i výkon strigôňa Adyho Hajdu. Naopak, u ostatných si nie som príliš istý; dosť im to sabotujú čudné postavy, ktoré hrajú (na vládcoch lesa  je pozoruhodné, že sa za celý film zmôžu na vypustenie včiel a potom ešte jednu drobnosť, čudujem sa, že im lesy dávno neukradol gang miestnych drsných srniek). Škoda, že scenáristke nebolo umožnené menej sa sústrediť na nudnú zápletku o stratenom magickom kamienku a výrube lesa a viac sa sústrediť na zaujímavých lesných obyvateľov a na koexistenciu reálnych sedliakov a rozprávkových bytostí, s ktorými spolunažívajú pravdepodobne celé generácie. Podobne, ako u minuloročnej rozprávky (Vianočné želanie s Tomášom Maštalírom), i tu mi vadilo, že jedna z hlavných postáv je slepá/nemá a na konci je z tohto „vyliečená“. To ako vážne? Aký odkaz tým chcú tvorcovia dať hendikepovaným ľuďom preboha? ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ekologická agitka, která vykrádá hobita a elfy. Hádal bych, že obě holky, co za tím stojí, nemají ani čtyřicet let, chodí protestovat za klima a líbí se jim Pán prstenů od Petera Jacksona. Scénář je hodně šitý horkou jehlou a ten ústřední motiv, tedy kamínek, se na scéně objeví jen třikrát - z toho hodinu je ztracený. Pokud šlo o sázku čarodějky a čaroděje, byla to myslím nakonec remíza 2:2, a za tohoto stavu by člověk čekal prodloužení nebo trestné nájezdy, ale prd. Pak tu máme různé postavy, které působí všechny jako na hlavu padlé a podle toho se chovají - jejich motivace jsou prostě nesmyslné. Třeba ten sluha na zámku nebo sluha hraběte nemají nějaké svědomí? Nenapadlo je dřív poslat nějakého kurýra pro starého hraběte a musí to řešit až kouzelná sova? A ti dřevorubci v tom kraji do té doby nebydleli nebo odkud je hrabě vzal, že šli rubat? Kdyby všichni poslali mladého hraběte k brdičkům, ani pistolka by mu nepomohla. A ten Oberon s manželkou, to znamenalo co? Fakt se nevzmohli na víc než včely a smečku nijak agresivních vlků? Atd., atd., jedna nelogičnost za druhou.Dám dvě hvězdy - jednu za přírodu, druhou za konečně pořádnou "princeznu" krev a mléko a pořádné kozy. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně, kde komorník Vendelín (Jakub Rybárik) popisuje stromy v lese latinskými názvy, jmenuje je v pořadí: Pinus sylvestris (borovice lesní), Picea abies (smrk ztepilý) a Taxus bacata (tis červený). Stále však ukazuje na smrky, které v onom lese tvoří monokulturu. O několik scén později při kácení smrku opět jmenuje Pinus sylvestris. (Thanoris)

Reklama

Reklama