Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravná koprodukční pohádka Naďi Jurkemikové a v režii Kristíny Herczegové nás zavede do krásné přírody na Slovensku a na Moravě, kde žijí prazvláštní lesní bytosti. Vládcové jedné lesní říše, královna Nabbiel a král Archivald se rozhodnou darovat svým věrným služebníkům, čarodějnici Sebele a čaroději Bendegůzovi čarovný kamínek, který dokáže spravedlivě splnit všechna přání. Sebela a Bendegůz se hned nemůžou rozhodnout, jakým způsobem kámen použijí. Zatímco Sebela má lidi ráda a ráda jim pomáhá, Bendegůz považuje lidi za sobecké a snaží se je zlomyslně pokoušet. Uzavřou spolu sázku. Pokud kamínek lidé použijí častěji k nesobeckým účelům, vyhraje Sebela. Pokud však ne, vyhraje Bendegůz. V té chvíli přijíždí na panské sídlo v malebné přírodě rozmařilý hejsek, mladý hrabě Henrich, v doprovodu své sestry Julie a komorníka Vendelína. Henrich se rozhodne získat peníze na svůj rozmařilý život nerozvážnou těžbou dřeva z lesa a lovem lesní zvěře, což by vlastně znamenalo likvidaci lesa i zvěře. Do cesty se mu postaví nejen obyvatelé lesa, ale i vesničané, vedení mlynářem Matoušem a Henrichovou sestrou Julií. Co se stane s čarovným kamínkem? Komu pomůže? Kdo vyhraje sázku? Bendegůz nebo Sebela? Dokáží lidé a lesní bytosti zachránit svůj čarovný svět plný lásky, dobra a porozumění? Jsou lidé ještě někdy ochotní myslet víc na jiné, než sami na sebe? V hlavních rolích sympatických lesních čarodějů se můžeme těšit na skvělou dvojici Zuzanu Bydžovskou a Adyho Hajdu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Hudební videoklip

Recenze (193)

Oktavianus odpad!

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem zázraky, ale tohle bylo ještě horší. Hrozná blbost. Všichni zlí chtějí žít ve městě, všichni hodní chtějí žít na vesnici. Tak určitě. Samozřejmě je správné věnovat se čím dál víc aktuálnějšímu ekologickému tématu, rád bych za to připsal plusové body - ale proč je film natočený tak strašně nudně? A tahle pohádka byla extrémně nudná. Zlý mladý hrabě se v desáté minutě rozhodne, že vykácí les, a do 45. minuty jen opakuje: "Vykácíme les. To bude nádhera." A ani pak se nic nestane, protože mocné síly lesa dokážou proti kácení lesa jen poslat vlky, na které stačí jediný výstřel, a tak největší úspěch lesních králů je pomocí ukňouraného čarovného dítěte (asi skřítka nebo co to bylo) přesvědčit uvědomělou mládež, aby napráskala hraběte jeho otci. Jo, tomu říkám lesní božstva. Fuj tajbl. No, a když tak nad tím přemýšlím, tak vlastně i titulní čarovný kamínek tam byl celkem dost k ničemu, většinu filmu byl ztracený a úplně na nic. Celkově srovnání s Avatarem kulhá, protože i ty lesní potvory se objeví v pár záběrech a jsou úplně stejně nedůležité jako kamínek. Slovenský herecký ansámbl navíc ani neumí hrát, což bilo do očí (ono obecně, když se v jakémkoli filmu nejpřirozeněji jeví herecký výkon Pavla Kříže, víte, že ten film je po herecké stránce průšvih), český dabing taky body nepřidal... přesto jsem tu nudu k nepřežití nevypnul a vytrval do velenudného konce. Proč? Zajímalo mě jediné: motivace zlé statkářky, která se strašně moc těšila, až provdá zlou dceru a ta konečně potáhne z domu. Výsledek? Nedočkal jsem se. Těšila se na to, protože... se těšila. Bez vysvětlení. Nerad dávám pohádkám odpad, ale tady není o čem přemýšlet. ()

pakobylka odpad!

všechny recenze uživatele

Mám jednoznačně kladný vztah k přírodě ... a k lesu obzvlášť. Rozhodně kladnější nežli k naší skvělé civilizaci se sebedestruktivními sklony - navzdory nepopiratelnému faktu, že se bez jejích výdobytků neobejdu. Nicméně nechápu, jak se mohla narodit TAK nudná a TAK prvoplánová zelená agitka ... nesmyslná ve své podstatě, neboť i dřevorubectví vždycky patřilo k tradičním způsobům obživy českého venkova. Velice ráda bych věděla, kterak by se BEZ DŘEVA obešli místní obyvatelé - kupříkladu při stavbě obydlí ... při topení v kamnech ... či při výrobě povozů a rozličného náčiní a nářadí. Taky jsem nepochopila, kterak pár maníků se sekyrkami dokázalo v TAK krátké době vykácet TAK úctyhodný průsek, jehož pařezy vyhlížely TAK moderně - tudíž se ptám: Kde se nachází stroj času, který najatým dřevorubcům promptně dodal motorovou pilu ? A vládcové lesní říše ? Naprosto neschopná individua ! Napřed nemoudře (kulantně řečeno) darují čarovný kamínek přihlouplé dvojici čarodějů, která ho pochopitelně okamžitě použije při své sázce, takže inkriminovaný kamínek není k nalezení - a pak se všichni dohromady nestačí svorně divit. A ostatní figury ? Bezkrevné neživotaschopné mátohy, které se sebou nechají smýkat, jak si scénář spolu s režií právě zamanou. Myslím, že takhle nějak vyhlíží pohádkové dno ... ale obávám se, že může být i hůř. ()

Reklama

xtomas252 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl opět úlet, vánoční atmosféru daleko víc navodí Zaklínač, kde uvidíte padat sníh. V původním znění by to určitě bylo lepší, ten prkenný dabing, někdy naprosto bez emocí, taky teda vůbec nepomohl. Ovšem scénář je tak mistrně napsán, že když vám párkrát klimbne hlava, tak stejně o nic nepřijdete. Pět minut jsem koukal za zvuku zapnutého mixéru z kuchyně a kupodivu to bylo beze zvuku lepší než horší. Možná měli být němí všichni, ne jen lepá děva v hlavní roli. A to si zaslouží hzvězdu! ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jako ty roubenky na začátku - kašírované "skoro jako". Chyběli tomu skřeti, ale zase tu přebývalo mluvené slovo. Tak třeba scénář bych pečlivě nastříhal a instaloval na veřejná WC nebo ho dal jako povinnou četbu do šatlav. A ta předivná eko-bio-racio složka. K negativům musím přidat zjištění, že i tak dobrá herečka (Bydžovská) prostě hraje mizerně, pokud musí...a tenhle počin jí ani jinou šanci nedal. Masky dost často vypadají, jako kdyby v lese probíhal fesťák ezoterické sekty Stromovít. Hudba zní podobně, jako když jsem svého času skládal hudbu já přes Edirol Orchestral na PC. A inspirace jistou fantasy trilogií mělo býti jako co? Až na to, že vizuál působí jako počítačová hra z nereálného světa. Jeden špicopuntík za Kristínu Spáčovou. Hmmm...nelíbilo, ne ne. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Bohužel nám ekologická pohádka Čarovný kamínek, která zprvu vypadala záživně narazila na nezajímavost celé látky. V podstatě je skvělé když máte nápad, který na papíře funguje, ale jakmile nemáte zajímavé postavy, které by tomu celému daly funkčnost, rozpadne se vám to pod rukama. A to se přesně zde stalo. Nezajímavé charaktery zabily potenciál. Inu další nekvalitní pohádka do mlýnku nekvality. Navíc plná logických děr, kterými by projel i kamion. 40% ()

Galerie (108)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Rožnově pod Radhoštěm, Kvačianské dolině a v lesích v okolí Lubochně. (Duoscop)
  • Ve scéně, kde komorník Vendelín (Jakub Rybárik) popisuje stromy v lese latinskými názvy, jmenuje je v pořadí: Pinus sylvestris (borovice lesní), Picea abies (smrk ztepilý) a Taxus bacata (tis červený). Stále však ukazuje na smrky, které v onom lese tvoří monokulturu. O několik scén později při kácení smrku opět jmenuje Pinus sylvestris. (Thanoris)

Reklama

Reklama