Reklama

Reklama

Změna stavu

Trailer

Obsahy(1)

Vědec Eddie Jessup (William Hurt) věří, že změněné stavy vědomí jsou stejně skutečné jako každodenní realita. Za využití smyslové deprivace, a pak přidání silných halucinogenních drog tyto stavy sám na sobě zkoumá. Šílenství se zdá být ve srovnání s jeho temnými zážitky procházkou růžovou zahradou. Vedle držitele Oscara, Williama Hurta, v roli Jessupa (jeho filmový debut) silnou hereckou sestavu filmu doplňují Blair Brown, Bob Balaban a Charles Haid. Režisér Ken Russel se nechal při natáčení snímku inspirovat románem Paddyho Chayefskyho. Ve filmu nás mistrovsky provází Eddieho magickou, avšak děsivou cestou, kterou skvěle dotváří bravurní vizuální zpracování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Tady jsem si hned několikrát opravdu zachrochtal blahem! Ken Russel převedl na plátno převelice zajímavý námět o vědci Ediie Jessupovi, který si za pomoci halucinogenních drog a jedné pokusné nádoby přivozuje změněné stavy vědomí, načež je se svým pracovníkem a dalšími kolegy odborně vyhodnocuje. Nic víc prozradit nechci, protože bych akorát tak vybrebentil dějové zvraty a nečekané momenty. Nejvíc jsem si při sledování vzpomněl na starého dobrého Cronenberga a těmi halucinacemi mi to maličko evokovalo jeho Videodrome. Jestli má scénář nějaké mouchy, tak je to možné, ale já jsem se od sledování jen těžko dokázal odpoutat, protože to téma a zpracování na tu dobu je fantastické! Tudíž nebyl pro mě problém se povznést i nad tím sentimentálním koncem a jinými scénami, které mě třeba tolik nedostaly. Jinak samozřejmě očekávejte tu pravou osmdesátkovou atmosféru, scény s pořádnou dávkou halucinace a přesvědčivé herecké výkony (obzvlášť William Hurt v hlavní roli správně šáhlého a zapáleného vědce). Mutace byla mým velkým, chutným a silným šálkem čaje!!! - Takže ty si nemyslíš, že by schizofrenie mohla být redukována na původce choroby? - Nejsem si úplně jistý jestli je to choroba. - Myslíš snad, že šílenství je jednoduše jiný stav vědomí? ()

tron 

všechny recenze uživatele

Chvíľu som si myslel, že snaha Kena Russella ukázať brundleovskú premenu ambiciózneho vedca psychicky, nie fyzicky, je zaujímavejšia a ambicióznejšia ako to, čo stvoril Cronenberg v Muche, ale nakoniec som pochopil, že Ken sa v chaotickej spleti myšlienok, filozofie a (pseudo?)intelektuálskych rečí utopil. Napriek tomu Zmene stavu nemožno uprieť atmosféru, silný výkon Williama Hurta a Blair Brownovú. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

První půle je strašně ukecaná, kdy dialogy proudí závratnou rychlostí a chvíli trvá, než se v tom člověk zorientuje a musí pečlivě sledovat titulky, aby se neztratil v změti odborného a vědeckého názvosloví. Jak se na scéně zjeví opičák, žánr se překlene do hutnější a napínavější části a vše vrcholí sugestivním koncem, který bohužel přebije totálně zbytečný romantický závěr. Jaká škoda, symbolika možného konce ve spojitosti s Eddieho halucinogenními výjevy v indiánské jeskyni, byla úžasně provedená. Ve výsledku je to v HD kvalitě vizuálně pěkná podívaná, s neklidně burácejícím soundtrackem, který si občas pouštím jen jako audio. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Zejména v 1.půli, kdy tvůrci brnkají na temnou strunu, je to jako lepší Cronenberg, s halucinogenními scénami, kde za některé z nich by se nemusel stydět ani Hieronymus Bosch (osmiokého kozla z hlavy dlouho nedostanu). Ty drobné triky s tělěsnou metamorfózou jsou fajn, funguje to i v osobní rovině, kde to neskutečně táhne William Hurt, který byl v 80.letech v obrovské herecké fazóně. Bez čeho bych se ale obešel, je opice, která jakoby přišla z nějakého béčkového slapsticku. A škoda, že Ken Russell neměl koule to zakončit, jako to udělal Kubrick ve své Vesmírné odyssee. Ten doslovný závěr prostě zamrzel. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

První hodina filmu naplňuje klasická žánrová schemata - vědec posedlý svou prací, pokusy na vlastním těle, přítekyně/manželka odsunutá na druhou kolej - a funguje to výtečně díky dráždivě tajemnému a poměrně originálnímu nápadu ( kdo by nechtěl pocítit na vlastní kůži svojí evoluční historii ), slušné atmosféře a přesvědčivému výkonu Williama Hurta. Po hodině všechno padá, protože nám Ken Russell všechno odhalí jako ve výkladní skříni a příběh se začíná stáčet spíše k psychologickému dramatu, o závěru ve stylu "láska nad vším zvítězí" radši nemluvě...fuj. Masky jsou na rok 1980 povedené a kdo má rád psychedelické montážní sekvence a la 2001, tak taky nepřijde zkrátka... ()

Galerie (83)

Zajímavosti (13)

  • Filmový debut Williama Hurta a Drew Barrymore. (Chatterer)
  • Ken Russell v rozhovorech tvrdil, že byl až 27. volba na post režiséra. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama