Reklama

Reklama

Změna stavu

Trailer

Obsahy(1)

Vědec Eddie Jessup (William Hurt) věří, že změněné stavy vědomí jsou stejně skutečné jako každodenní realita. Za využití smyslové deprivace, a pak přidání silných halucinogenních drog tyto stavy sám na sobě zkoumá. Šílenství se zdá být ve srovnání s jeho temnými zážitky procházkou růžovou zahradou. Vedle držitele Oscara, Williama Hurta, v roli Jessupa (jeho filmový debut) silnou hereckou sestavu filmu doplňují Blair Brown, Bob Balaban a Charles Haid. Režisér Ken Russel se nechal při natáčení snímku inspirovat románem Paddyho Chayefskyho. Ve filmu nás mistrovsky provází Eddieho magickou, avšak děsivou cestou, kterou skvěle dotváří bravurní vizuální zpracování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Filmový debut Williama Hurta je halucinacemi nabitá bizarnost v režii Kena Russella. Jde o poměrně chytrý film se sympatickými herci a na svou dobu velmi povedenými efekty, které dnes sice možná působí spíš úsměvně, ale pro takového milovníka staré školy je to pastva pro oči. Hodně scén je nezapomenutelných a některé halucinace působí opravdu děsivě. Určitě tenhle film doporučuji všem fanouškům hororu. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Snad u žádného jiného filmu se mi nestalo, že bych si (po místy zajímavém, místy hloupém a celkově spíše průměrném předešlém ději) řekla "k posrání skvostný konec, nemám slov, asi mi vypadnou oči z důlků a mozek vyteče ušima", načež film běží dál a já si rvu vlasy, jak to mohli tvůrci po takovémhle skoku okamžitě tak strašně zazdít. Sice se jim po pár minutách povedlo napravit si aspoň částečně reputaci (tak trochu.. HODNĚ "jiná" romantika), leč i tak jsem stále přesvědčená, že tahle podivně originální sci-fi halucinace měla skončit tím jediným možným, správným, neskutečně silným vrcholem (každý, kdo tu scénu uvidí, okamžitě pozná, že je to ONO). ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Eddie Jessup je vedec, ktorý skúma zmenu vedomia na sebe samotnom. Jedného dňa spolu s priateľom navštívi starý indiánsky kmeň, kde sa podrobí prastarému rituálu.Toto dobrodružstvo nezostane dlho bez odozvy. Odstupom času ostáva šialenejším, ako jeho samotné predstavy, ktoré ho doposiaľ prenasledovali. No nič. Opäť si budem musieť od hororov z 80´ rokov oddýchnuť, lebo som zase tam, kde som bol, a nechcel byť. Pasáže, ktoré by mali vystrašiť, alebo ja neviem aká bola vlastne ich úloha, na mňa nijak nepôsobili, ba práve naopak.Totálne ma odrádzali od sledovania tohto snímku. Pár efektov zobrazujúcich zmätenú, šialenú myseľ samotného hlavného protagonistu potešilo, ale inak som sa neskutočne trápil. Toto mi veľmi nesadlo najmä vďaka úvodnej hodine. Tie efekty z doby "kamennej", to je des. Nechápem ako môže niekoho v 21 storočí takýto film rozrušiť - 45 % ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení byl tenhle film, protože se vůbec nedalo poznat o co vlastně půjde a hlavní náplň se sama měnila dál v průběhu filmu, takže se nedalo předvídat vůbec nic v tomhletom psychedelickém scifi hororu :). První halucinace v podivné nádrži budí zdání něčeho úplně jiného než co přijde pak a to co přijde úplně nakonec je zase jak z nějaké jiné planety. Je to dost jako taková hororová vesmírná odysea s velkou spoustou halucinačních obrazů s všemožnými barvičkami a efekty a tak a hlavně s velmi bizarně se vyvíjejícím dějem a závěrečným rozuzlením, které je docela nečekaně husté :). Chvílemi je to i docela strašidelné a ujeté ale hlavně je tu charismatický William Hurt ve své první pořádné roli a taky jsou tu fakt dobré masky a vizuální efekty, které jsou pěkně bizarní ale přitom nevypadají nějak hloupě gumově :). Moc mě nenapadá co k tomuhle filmu ještě víc dodávat, protože je lepší nevědět nic o ději, jinak by z toho člověk tolik neměl, akorát teda že si asi člověk může všimnout, že se při klipu Take on me od A-Ha asi inspirovali i tímhle filmem :). ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Evokovalo mi to snad úplně všechno, od 2001: A Space Odyssey až po Take on Me od A-ha. Myšlenkově náročná scifárna, kterou jsem bůhvíproč čekala, to není. Hodnotím nakonec za 3; jsou tam některé hloupé momenty, které ale na druhou stranu působily vtipně, takže mi ani tak nevadily. William Hurt utáhl celý film. Vizuál mohl být, vzhledem k roku vzniku, o něco lepší. Rozhodně jeden z nejdivnějších filmů, co jsem v poslední době viděla. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (13)

  • Ken Russell v rozhovorech tvrdil, že byl až 27. volba na post režiséra. (Chatterer)
  • První film v historii, kde byla použita celotělová latexová maska (během proměny). Kvůli vypálení latexu byla zkonstruována obrovská pec na zakázku, jelikož nikdo před tímto filmem tak velikou latexovou masku nevypaloval. Tvůrcem a průkopníkem byl legendární maskér Dick Smith, který dělal masky třeba také ve filmech Vymítač ďábla (1973) nebo Amadeus (1984). (Veleknez)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama