Reklama

Reklama

Změna stavu

Trailer

Obsahy(1)

Vědec Eddie Jessup (William Hurt) věří, že změněné stavy vědomí jsou stejně skutečné jako každodenní realita. Za využití smyslové deprivace, a pak přidání silných halucinogenních drog tyto stavy sám na sobě zkoumá. Šílenství se zdá být ve srovnání s jeho temnými zážitky procházkou růžovou zahradou. Vedle držitele Oscara, Williama Hurta, v roli Jessupa (jeho filmový debut) silnou hereckou sestavu filmu doplňují Blair Brown, Bob Balaban a Charles Haid. Režisér Ken Russel se nechal při natáčení snímku inspirovat románem Paddyho Chayefskyho. Ve filmu nás mistrovsky provází Eddieho magickou, avšak děsivou cestou, kterou skvěle dotváří bravurní vizuální zpracování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Filmový debut Williama Hurta je halucinacemi nabitá bizarnost v režii Kena Russella. Jde o poměrně chytrý film se sympatickými herci a na svou dobu velmi povedenými efekty, které dnes sice možná působí spíš úsměvně, ale pro takového milovníka staré školy je to pastva pro oči. Hodně scén je nezapomenutelných a některé halucinace působí opravdu děsivě. Určitě tenhle film doporučuji všem fanouškům hororu. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Pošahaná, halucinační variace na Dr. Jekylla a pana Hyda. William Hurt ve své první filmové roli hraje profesora Jessupa, který se snaží pomocí psychedelik a smyslové deprivace v izolační nádrži vstoupit do primitivnějšího stavu vědomí a najít tak odpovědí na otázky týkající se původu člověka a naší vývojové minulosti, kterou máme otisknutou v našich genech. Jeho obsedantní snaha poznat nepoznatelné a zjistit, co bylo na počátku všeho a jaká je naše funkce ve vesmíru, ho čím dál víc odtrhává od reality a jeho blízkých. Psychické transformace zanedlouho následují i fyzické a začíná pořádná tripová jízda, která si nezadá s poslední třetinou Kubrickovy Vesmírné odysey. Film přeskakuje mezi zapálenými pseudovědeckými a kvazi-filozofickými diskuzemi, odvíjejícími se závratnou rychlostí (klobouk dolů před herci), a dechberoucími tripovými vizuály, plnými ohromujících optických a zvukových efektů. Altered States je přesně ten typ filmu, který balancuje na hraně mistrovského kousku a naprosté kraviny. V každém případě je to nezapomenutelný smyslový zážitek, obzvlášť pokud ho vidíte na velké ploše s pořádnou zvukovou aparaturou. ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Děj se vleče, není zas tak extra a každý druhý technař má dnes se čtvercema větší úlet než jsou v podstatě nesmyslné velkolepé halucinace ve filmu. Přišlo mi, že režisér chtěl natočit film o drogách a už měl předem vymyšlené halucinace, do toho se doplácl koncept dědičné paměti, touze dotknout se Boha... a navrch dodělali šílený konec o lásce a polepšeném Hurtovi. Je to chaos, koncept tomu nepomůže a William Hurt a parta fousáčů s neandrtálcem ve sklepě taky ne. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Nedoceněný klenot. Ken Russell k filmu přišel jako náhradník po Arthuru Pennovi, ale díky za to! Do filmu vnesl svoje typické režijní prvky, kdy se realita střetává s neurčitým nadpozemskem a pro ALTERED STATES je to ta nejlepší volba. Tohle se v ničem nezadá třeba s HOLY MOUNTAIN, ale není to tak přepálené. Herecký debut Williama Hurta je absolutně top, velká orchestrální hudba od Corigliana. Nebál bych se tvrdit, že tohle je svým způsobem předchůdce THE FLY nebo ARRIVAL. Snažit se analyzovat, zda-li je ALTERED STATES Chayefskyho pokus vstoupit na pole sci-fi anebo jen snaha vyrovnat se s rakovinou, která ho tou dobou pomalu požírala (a nakonec ho zahubila rok po premiéře filmu, když odmítl nastoupit na léčbu), si vyžaduje víceré shlednutí. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No místy je to dost psycho, hlavně u těch halucinogenních scén, ale ani už se tomu tolik nedivím, když jsem si teď zjistil, že to natočil stejný režisér, který má na svědomí Gothic. Každopádně právě tohle dodává Změně stavu dost zvláštní podmanivou atmosféru, která to celé hodně zachraňuje. Takhle jsem tomu schopný do jisté míry odpustit slabší a krapet roztříštěné vedení děje (které ale i tak je dostatečně zajímavé, ačkoli se ze začátku snaží až moc tvářit chytřeji než je), rozvleklejší místa a i ten poněkud naivní závěr. I přes to totiž má Změna stavu dost co do sebe a nejen ty psychedelické snové scény, ale i některé jiné, třeba tu v ZOO (abych nespoileroval). Slabé 4* ()

Galerie (83)

Zajímavosti (13)

  • Filmový debut Williama Hurta a Drew Barrymore. (Chatterer)
  • První film v historii, kde byla použita celotělová latexová maska (během proměny). Kvůli vypálení latexu byla zkonstruována obrovská pec na zakázku, jelikož nikdo před tímto filmem tak velikou latexovou masku nevypaloval. Tvůrcem a průkopníkem byl legendární maskér Dick Smith, který dělal masky třeba také ve filmech Vymítač ďábla (1973) nebo Amadeus (1984). (Veleknez)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama