Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Zek 

všechny recenze uživatele

Ono je vlastně úplně jedno, jaké státní zřízení v dané zemi je. Pokud jsou policajti a Justice zmrdi, kterým je absolutně jedno, že pošlou do basy nevinného člověka a vraha nechají v klidu běhat na svobodě, aby mohl dál řádit, tak vám nepomůže prostě nikdo. Nejhorší musí být, pro člověka ta bezmoc a beznaděj, kdy proti vám jdou, právě ti co vám mají pomoct. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Hodně naturalistický příběh neprávem odsouzeného polského občana za znásilnění a vraždu. O to horší je, že se jedná o skutečný příběh skutečného muže. Uvidíme tvrdý vězeňsky život, soudní přelíčení, drsný výslech i detektivní práci prokurátorů a kriminalisty, snažící se o hledání pravého viníka. Závěrečné titulky nám ještě uvedou, co důležitého se po skončení filmu stalo. Mě tam ale chybělo potrestání detektivů, kteří měli tento komplot na svědomí. A ne jen zde. I po shlédnutí seriály "Případy neviny" jsem nezaznamenal jediný případ, kdy by byli po propuštění nevinných lidí klidně i po desítkách let strávených za mřížema, shledání vinni detektivové, kteří evidentně věděli, že páchají trestný čin. V podstatě naprosto souhlasím s tím, co zde píše uživatel verbal a pokud se celosvětově v soudním systému nic nezmění, jiné to nebude. A to mluvím o vyspělé Evropě. Jak to asi musí vypadat například v takové Africe. Kolik asi nevinných lidí sedí na tomto kontinentu ve vězeních? ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Už delší dobu jsem neviděl pořádné vězeňské drama a díky příteli gogovi76, který mne na film upozornil jsem měl nyní tu možnost. Vězeňské filmy mne baví. Už jsem to psal dříve. Je to asi tím těsným prostorem, kde se střetávají různí lidé povětšinou různého myšlení a různých úrovní chápání společenských norem. Zde je drsné to, že je to příběh podle skutečnosti. Když někdo zabije dítě a jde do vezení, většinou s mírnějším trestem než by si společnost přála (a tím je většinou trest hrdelní), už jsem mnohokráte zslechl o tom jak někdo řekl... S vrahy dětí se tam vězni rychle vypořádají. A skutečně čas od času se pak člověk dozví, že se dotyčný oběsil, nebo narazil nešťastně hlavou na roh poličky při uklouznutí... Zkrátka postihla ho velmi nešťastná událost a smrt si způsobil vždycky sám. Problémem pak asi je, když policie nespravedlivě obviní vás a vy se s rozsudkem  s verdiktem vraha dítěte ocitnete za mřížemi, kde panuje tento nepsaný zákon... Dotyčný chudák si asi musel prožít neskutečné peklo a ani to explicitní násilí co jsme ve filmu viděli asi neukázalo vše co zažil. Žádná měna světa, žádná cifra nemůže následně zaplatit 20 let v takovém pekle. Z hlediska filmařiny nemám co vytknout. Hlavně výkon hlavního hrdiny byl bezchybný. Jenže... Těchto filmů tu už bylo moře. Justiční omyly chtěné i nechtěné se bohužel stále dějí a tak se mění jen jména vězňů, věznic, názvy států... Čas od času to někdo natočí... Je tu i stále stejná otázka - doznat co jsem nespáchal a dostat mírnější trest? Nebo trvat na své nevinně a vyžrat si to do posledního dne? A přežiji to pak vůbec ? Dávám tedy za 4 párky upečené proudem z elektrické zásuvky. * * * * ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"A vazelinu na mazanie prdele máš? Máš, kurva, alebo nie? "Nemám." Tak to ťa bude bolieť prdel."     Mimoriadne silná dráma podľa skutočných udalostí, ktorá v niečom pripomína Vykúpenie z väznice Shawshank (1994) (pár spoločných prvkov), ale ešte viac Nepravého muža (1956), keďže ten je tiež podľa skutočnosti a v podstate tiež tam nejaká krava zničila život slušnému človeku a aj celej jeho rodine. Zakríknutý hlavný hrdina Tomasz Komenda (výborný Piotr Trojan) si prejde doslova peklom - akoby nestačilo, že je neprávom odsúdený (pôvodný trest 12 rokov sa najskôr zvýši na 15 a neskôr na 25 rokov), ale ešte k tomu zažije priam masaker vo väzení, kde "spravodlivosť" berú do svojich rúk samozvaní sudcovia i vykonávatelia trestu (scény vo väzení sú veľmi silné). Spočiatku je to rozprávanie akési zmätené, keď som sa niekedy nevedel zorientovať v čase, v akom sa dej odohráva a občas som sa strácal i v postavách. Na druhej strane si ale film zachováva istú tajuplnosť, keďže presne nevieme, čo sa stalo a ako sa to stalo a dokáže si celkom zručne udržiavať aj znepokojivé napätie. Z hercov by som rád pochválil ešte výbornú Agatu Kuleszu v role matky, čo je taká silná a aj celkom  inteligentná postava. Na celej veci je inak veľmi smutné to, že keby sa v tom nezačal vŕtať jeden poctivý policajt, nikdy by to policajno-advokátsko-súdnické svinstvo nevyšlo najavo (a nevinný človek by trpel až doteraz, ak by to zázrakom prežil). Ani si radšej nechcem predstavovať, koľko je (bolo) ďalších Tomaszov Komendov a do akej miery je tento prípad iba vrcholcom ľadovca.     "Chcete, pán prokurátor, povedať, že tri inštancie, vrátane tej našej, všetky expertízy, odborníci, policajti, pochybili?" ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(9,5/10). Druhá zkušenost s polskou kinematografií a opět se jedná o naprostý klenot. 25 let neviny je srdceryvným příběhem, který psal sám život. To je na tom to nejvíc děsivé a toto zjištění útočí přímo na srdce diváka. Brutalita celého filmu ještě umocňuje celkový zážitek z tohoto silného dramatu. Herecké výkony jsou na velmi vysoké úrovni. Mimika Tomka Komendy je všeříkající a v divákovi se odehrává plejáda emocí. Odehrává se v něm boj se zlostí, protože spravedlnost je slepá a bezmoc vyčíslitelná. Prožívá také lidský soucit a v konečné důsledku také úlevu, když se případ začne ubírat tím správným směrem. Zážitek to byl velice intenzivní a za poslední dobu asi nejlepší drama, které jsem měl možnost vidět. Budu ve velkém vyhlížet další polské projekty, protože mi naši sousedé ukázali, že opravdu umí. Řemeslo je tady cítit v každé minutě ať po stránce hudební, anebo kamerové. Detektivní vyšetřování je navíc natolik poutavé, že divák nemá šanci ani na chvíli vydechnout a jenom hltá jednu scénu za druhou. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Při oficiální premiéře filmu 10. září 2020 ve Varšavě Tomasz Komenda prozradil, že jeho partnerka je těhotná a požádal ji o ruku před shromážděnými hosty a novináři. Anna Walter návrh přijala. (Rollo_Tomasi)
  • V skutočnosti sa Komenda pokúsil vo väzení o samovraždu až 3 krát. (siloalampa)
  • Vďaka Komendovmu prípadu sa začali médiá v Poľsku venovať téme justičných omylov aj nezrovnalostiam v iných prípadoch odsúdených, ktorí sú možno vo väzení neprávom. V súčasnosti sa podľa režiséra filmu Jana Holoubka v Poľsku hovorí minimálne o dvoch takýchto prípadoch, ktoré boli znovu otvorené. (siloalampa)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama