Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Hodně naturalistický příběh neprávem odsouzeného polského občana za znásilnění a vraždu. O to horší je, že se jedná o skutečný příběh skutečného muže. Uvidíme tvrdý vězeňsky život, soudní přelíčení, drsný výslech i detektivní práci prokurátorů a kriminalisty, snažící se o hledání pravého viníka. Závěrečné titulky nám ještě uvedou, co důležitého se po skončení filmu stalo. Mě tam ale chybělo potrestání detektivů, kteří měli tento komplot na svědomí. A ne jen zde. I po shlédnutí seriály "Případy neviny" jsem nezaznamenal jediný případ, kdy by byli po propuštění nevinných lidí klidně i po desítkách let strávených za mřížema, shledání vinni detektivové, kteří evidentně věděli, že páchají trestný čin. V podstatě naprosto souhlasím s tím, co zde píše uživatel verbal a pokud se celosvětově v soudním systému nic nezmění, jiné to nebude. A to mluvím o vyspělé Evropě. Jak to asi musí vypadat například v takové Africe. Kolik asi nevinných lidí sedí na tomto kontinentu ve vězeních? ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ má film hodnotenie ako veľkofilm, ale on takým nie je. Možno osloví svojím posolstvom o nespravodlivosti. Prináša zamyslenie sa nad ľudskou justíciou, ktorá je všade zrejme takto pochybná. Hoci na druhej strane, nebolo všetko postavené tak, že by 99% ľudí bolo presvedčených o vine Komendu? Filmovo musím povedať, že snímok určite zaujme, ale chýba mu niečo do dokonalosti. Boli tu nevyužité pasáže, kde sa mohlo pritvrdiť. Napríklad vo väzení, ak by tam bolo viac surových situácií, ktoré by automaticky priniesli súcit diváka s odsúdeným. Emócia príde v podstate až na konci z radosti z vykúpenia. Ale inak dobrý film v nie drahom prevedení. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Zvykej si, že seš v base. Tady má pijavice, krysa a šváb větší právo než ty." ________ Byť je Polsko v politických otázkách neustále víc autoritářskou zemí (bohužel), poláci opět dokazují, že jejich filmy jsou nepřekonatelným etalonem evropský kinematografie, poněvadž protentokrát si natočili vlastní Shawshank - akorát s tím rozdílem, že se nejedná o fikci, ale o příběh, který se reálně stal.... Tato těžko uvěřitelná filmová balada, která adaptuje životní mozaiku Tomasze Komendy - jehož role se zhostil fenomenální Piotr Trojan - demonstruje absolutní neschopnost, zkorumpovanost a nehoráznou byrokracii polského státu, a autenticky reflektuje, že nezávislá justice v Polsku prakticky neexistuje - tohle navíc platí dvojnásob co se týká debility policie (takže ACAB) - nemluvě o bigotní nátuře konzervativní polský společnosti, jejíž nátlak musela Tomkova rodina snášet.... Právo i spravedlnost - mimochodem název současný vládní strany, zkratka PiS - jsou prázdný fráze a falešný pojmy. Žádné peníze ani finanční odškodnění v hodnotě několika milionů zlotých nemohou vynahradit a napravit křivdy, které chudák Tomasz Komenda v nehumánních podmínkách vězeňského systému zažil - a radši ani nechci pomyslet, kolik takových Tomků Komendů odsouzeno bylo, odsouzeno je, a odsouzeno za nevinnost ještě bude. O to víc je fascinující ono uvědomění, že '25 let nevinnosti' je režijní debut zelenáče Jana Holoubka. Smekám.... #jebatPiS [#FILMOVKA2021🎬] ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Občas, zvlášť po priemernom alebo zlom filme chodím bezcieľne po dome z izby do izby a v duchu si vravím, že už som dlho nevidel naozaj dobrý, silný film, ktorý v mojom vnútri bude dlho rezonovať. Natrafil som na 25 lat, poľský film... Vedel som, že toto bude ono, jednoducho Poliaci vedia robiť filmy. Tu na Slovensku a v Čechách je skvelý film výnimka, tam sa rodia pravidelne. Podobné filmy tu boli, rozdiel je však v kvalite. Tá je skutočne výnimočne realistická, tvrdá ako vie byť skutočný život . Skvelé herecké výkony, réžia, v niektorých silných momentoch skutočne nervovo pulzujúca, znekľudňujúca  hudba.  Fakt, že sa tento film rýchlo prebojoval do top 300 naj filmov csfd hovorí samo za seba. 100%. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Wau. Jeden z top filmů, který sem snad letos viděl. Rozhodně jeden z těch nezapomenutelných a brutálně drsných. Lidský příběh (esi se tomu peklu v polským vězení dá vůbec říkat "lidskost"), kterej se zakládá na pravdivým příběhu, z čehož naprosto mrazí. Asi se tomu nedá uplně říkat vězeňskej film, páč se tam toho dost odehrává i za zdmi, hlavně mraky flashbacků a vzpomínek. Rejža si s tím fakt pohrál a mě absolutně odrovnal. Na to, že je to film z polský dílny, tak je to fakt dokonalost sama. Za mě překvapení roku a nejlepší polskej film, co sem kdy viděl. Jo a 2.nejlepší vězeňskej... Mistrovský umění!!! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Vďaka Komendovmu prípadu sa začali médiá v Poľsku venovať téme justičných omylov aj nezrovnalostiam v iných prípadoch odsúdených, ktorí sú možno vo väzení neprávom. V súčasnosti sa podľa režiséra filmu Jana Holoubka v Poľsku hovorí minimálne o dvoch takýchto prípadoch, ktoré boli znovu otvorené. (siloalampa)
  • Komenda sa nádeje na prepustenie podľa svojich slov vzdal po desiatich rokoch a prestal aj veriť v Boha, ktorého márne žiadal o pomoc. Spomínal, že až keď sa začal modliť k pápežovi, bol nakoniec oslobodený, a tak sa bol pápežovi Františkovi vo Vatikáne po prepustení v roku 2018 osobne poďakovať. (siloalampa)
  • Na úplném konci filmu se objeví i samotný Tomasz Komenda, představitele hlavní role žádá o cigaretu. (em.redrum)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama