Reklama

Reklama

Napětí

Trailer 1

VOD (1)

Londýn, zima 1974. Celá Británie se kvůli hornickým stávkám připravuje na výpadky elektrického proudu. V tuto nejistou dobu začínající zdravotní sestra Val poprvé přichází do kdysi významné, ale dnes již hodně zanedbané Východní londýnské královské nemocnice. Val je sirotkem a to, že se stala zdravotní sestrou, je jejím splněným snem. Naivní iluze začíná ztrácet hned po příchodu, kdy se setkává s přísnou vrchní sestrou, která ji vysvětlí, jaká pravidla musí bezpodmínečně a bez diskusí dodržovat. Jedním z těch pravidel je i to, že sestra se musí své práci naprosto odevzdat a obětovat. V její první den byla většina pacientů a zaměstnanců kvůli očekávaným výpadkům elektřiny evakuována do jiné nemocnice. Může se zdát, že o to méně bude mít Val práce, ale bohužel je jedna z mála, která musí zůstat na noční směnu. Ocitá se v temné, ponuré, rozpadající se a téměř opuštěné budově, kde jen několik zaměstnanců a nemohoucích pacientů neschopných převozu. Světla zhasnou, nemocnicí pomalu protéká šero měnící se v temnotu. V té temnotě se něco skrývá. Děsivé a nelidské zlo. A Valina nevinnost je přesně to, co skryté zlo probudilo. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (105)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak tohle šlo absolutně mimo mě. Příběh se rozjíždí docela zajímavě, mladá sestra má poprvé sloužit noční. Otázka tedy zní, bude se divák bát? Moje odpověď: nebylo čeho. Špatně natočená, napsaná a dokonce i zahraná záležitost. Není co chválit. Dokonce na scénu dorazí v dnešní době populární překvapivý zvrat. 20% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušný indie horor, který ze začátku potěší výtečnou atmosférou, která v moderních hororech není samozřejmostí, ale bohužel s přibývajícími minutami začne přecházet do jiného hororového žánru, než bych jako divák chtěl, až tak trochu vyšumí do prázdna. Za tu první půlku si ale průměrné hodnocení zaslouží a kdyby film tolik neuhnul, bavil bych se určitě více. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Předně musím podotknout, že Rose Williams je skvělá. Nejen, že je pěkná, ale taky je dobrá herečka, takže ideální kombinace, která v tomhle filmu skvěle vyšla. Corinna Faith se zase jeví jako velice zajímavá režisérka a scenáristka, tak uvidíme, co přinese do budoucna, každopádně Napětí je velice slibná první vlaštovka. Výchozí zápletka snad už ani nemůže být lepší - totální tma, až na pár výjimek prázdná nemocnice, noc a nějaké to strašení. A první hodina je skutečně skvělá - herecky to funguje, atmosféra je budovaná na jedničku, výtečně to vypadá, postavy jsou zajímavé a snad jediné, co nefunguje, jsou lekačky - pokud jste ovšem puberťačka, hororů neznalý divák, či vám k leknutí stačí málo, tak si toho posledního nevšímejte. Byl jsem připraven dát čtyři hvězdy, ale v poslední třetině se to bohužel začalo nějak rozpadat (řemeslně ne, ale dějově, kdy už je to na konci skutečně až nehezky přeplácané), což je skutečně škoda. Nicméně ani přesto nelze tomuto filmu upřít, že je pořádně zajímavý a za pozornost rozhodně stojí. Letos zatím v nevelké konkurenci rozhodně vyniká a většinu času tvůrci servírují skutečnou žánrovou lahůdku. A pokud jde o Shudder, který za tím stojí, rozhodně je Napětí to nejlepší, co jsme od něj zatím dostali. Jen tak dál. 65%. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

I když The Power nesklízí skvělé recenze, vůbec nepochybuji o tom, že by Corinna Faith nic na výsledném sestřihu neměnila. Přestože ani já nejsem vysloveně nadšený, tak na mě uděla velký dojem preciznost s jakou je tento film nejen napsaný, ale i natočený. Ano je tam spousta tmavých scén...ale ne bezúčelně. A ano, v některých pasážích ztrácí příběh dech...ale to jen proto, že si to nejlepší Corinna Faith nechala do závěrečných pár minut. A nakonec ano, od určitého okamžiku je to předvidatelné...jenže na tom nesejde, protože závěrečný výkřik dává slůvku power docela jiný význam. A pro mě osobně i povyšuje The Power z pouhého hororu, na psychologické drama. Kdyby byl tvůrcem muž, měl bych jisté pochybnosti, jestli jsem si v tom nenašel víc, než sám autor zamýšlel. Jenže stačí trochu zapátrat na webu a bude vám jasné, že tahle paní měla vše promyšlené. A to se cení. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vždy som tvrdil a aj tvrdiť budem, že kto to vie s hudbou (zvukom), pričom zároveň dokáže vyťažiť z práce so svetlom, tmou a tieňom, je v polovičke úspechu v prípade kvalitnej duchariny. S hororom tohto subžánru je to ako s lobdou pri fodbale. Pri práci s ňou rozhodujú detaily, ktoré dokážu urobiť výsledok. Keď je takýto počin obohatený o vhodné prvky, pričom to vyslovene nemusia byť masky či gore, ba práve naopak, úplne drobnosti, vykľuje sa zo snímku FILM, ktorý bude mať všetky predpoklady uspieť. No a presne taký je “The Power” i keď podľa mňa sa z daného prostredia starej, ošarpanej nemocnice dalo vyťažiť ešte viac, pričom aj od záverečnej pasáže som očakával väčšie grády, keďže prvé 2/3 boli z pohľadu atmosféry naozaj výborné. Každopádne, vďaka za zážitok “kráľovna Alžbeta” .. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Výpadky elektriny spôsobené štrajkom baníkov odkazujú na skutočné udalosti, kedy britský premiér Edwarda Heathe oznámil 13. decembra 1973 opatrenie, ktorým zaviedol "pre nepotrebné podniky" tzv. "3-dňový pracovný týždeň", čo sa uplatnilo od 31. decembra 1973 a malo za cieľ znížiť komerčnú spotrebu elektriny. To viedlo k štrajku baníkov, ktorý zabránil dodávkam uhlia do elektrární. Vláda síce zapojila alternatívne zdroje, ale väčšina domácností a oblastí v celom Spojenom kráľovstve v tomto období nestále zažívala viacero výpadkov elektriny. Opatrenie bolo zrušené 7. marca 1974. (Arsenal83)
  • Film bol natáčaný v Bawdsey, Suffolk v lete 2021. (Arsenal83)

Reklama

Reklama