Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vize světa po atomové katastrofě se záměrně vzdává jakýchkoliv atraktivních prvků a důsledně se soustřeďuje na jediné: jak člověk v takových podmínkách (zde skupina žen, putující zničenou krajinou) klesá na úroveň zvířete, jak v něm začínají převládat zvířecí pudy a instinkty, jak se vytrácejí regulující funkce svědomí jako projevu lidství... Scénář k filmu napsal Pavel Juráček, který se v 60. letech přičinil (jako scenárista a režisér, ale i ve vedení jedné z barrandovských tvůrčích skupin) o vysoký umělecký a ideový kredit české kinematografie, ale později, v období tzv. normalizace, nesměl natáčet ani publikovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (134)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tak tohle nerozdejchám. A je to škoda, myšlenka a vynikající Ondrej Jariabek stojí za to. Ovšem zbaštit Schmidtovi partu brigádnic na chmelu, kterým někdo na poslední chvíli namluvil, že budou v apokalyptické době zachraňovat svět, a úplně náhodou je vyšoupl přímo z kostymérny, perfektně umyté a namalované, aby si hrály na Amazonky a vraždily psy, se fakt nedá. Putování roštím kdesi za Barrandovem coby postjaderným světem, to je k smíchu. Realizace nevyšla. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Snad se mi nikdy nestalo, aby mi film byl tak odporný svou krutostí a tak nepřijatelný svou divností. Ale jsem přesvědčená, že ho chci vidět znovu a možná ho pak přehodnotím. Napoprvé jsem dost zmatená. Zcela úchvatné jsou exteriéry, které mají hlavní podíl na správně hnusné atmosféře. Některé scény berou dech, jiné na mě uprostřed té dystopické lázně působily trochu crazy. Skvělá je představitelka Staré, mladší herečky vypadají spíš jak zpěvačky ze Semaforu, které zrovna nemají den. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já mám dojem, že za několik let se tenhle film znovu zakáže. No fakt, tohle musí být noční můra pro všechny ochránce zvířat, tady je totiž spousta záběrů na zabíjení a porcování zvířat. Co se filmu týče, líbil se mi, i příběhově, ačkoli celkem dlouho trvá, než se něco vůbec stane a člověk se tak ptá - a co se tam stane? Konec je celkem drsný, ale splňuje, co má. Akorát jsem v tom nenašel podobenství jako můj táta, já v tom viděl postapo, které překvapivě na první pohled ani nevypadá, že by bylo z Československa. Hvězdu ale strhávám za to, že ten úvod se opravdu zbytečně táhne. Takže 4* ()

percival 

všechny recenze uživatele

celkove se lidem film asi moc nelibi nebo zda spis prumerny, mozna zustava trochu nepochopeny, muj nazor je opacny, je to vyjimecny film a k tomu jeste cesky, sci-fi povidka na dnesni pomery mozna trochu mdla a neakcni, ale na rok 1965 mi pripada vyborna, styl nataceni specificky(prvni filmy jsou proste prvni filmy, kde lze poznat plno propracovanych napadu mladeho autora nasbiranych za nekolik let "predpriprav" prvniho filmu)) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Miluju československé filmy, mám velice rád období zlatých 60. let... ale tohle byl pro mne téměř nekoukatelný bizár, ke kterému bych dále přirovnal leda tak Herzovu Straku v hrsti. Před filmem jsem se díval na dokument s režisérem Janem Schmidtem z cyklu Zlatá šedesátá, takže jsem přesně věděl, do čeho jdu. Zajímavé momenty už jen v rámci nezvyklého tématu se určitě najdou, za seznámení s tímto kouskem to určitě stojí, ale jako celek mě film spíše minul. Osobně mě mnohem víc zaujal další Schmidtův film Kolonie Lanfieri (1969), vizuálně podobný tím, že se většina filmu odehrává rovněž v divoké přírodě. Největší sranda (byť nechtěná) na tom je, že OZON coby postapokalyptický film putoval na 20 let do trezoru, protože ,,ministerstvu národní obrany se nelíbilo, že by jaderný konflikt neměl vítěze z tábora socialismu" (citováno ze zdejší zajímavosti). :o) No fakt hustý. Jenom doufám, že ten filmový pes byl v reálu opravdu silně nemocný a tímpádem zralý na zastřelení, stejně tak ta kráva pořádně vypěstována. Strašné! ()

Galerie (2)

Zajímavosti (11)

  • Točilo se v zaniklé obci Doupov a Hadcové stepi u Mohelné, ve vojenském prostoru. (M.B)
  • Zárodek látky filmu leží v povídce, kterou Pavel Juráček napsal už v roce 1958 za studií na FAMU; scénář byl hotov v roce 1965, v témže roce vyšla i povídka v Mladém světě č. 38. (hippyman)
  • Na festivale vědecko-fantastických filmů v Terstu v roku 1967 získal film hlavní cenu. (corona)

Reklama

Reklama