Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vize světa po atomové katastrofě se záměrně vzdává jakýchkoliv atraktivních prvků a důsledně se soustřeďuje na jediné: jak člověk v takových podmínkách (zde skupina žen, putující zničenou krajinou) klesá na úroveň zvířete, jak v něm začínají převládat zvířecí pudy a instinkty, jak se vytrácejí regulující funkce svědomí jako projevu lidství... Scénář k filmu napsal Pavel Juráček, který se v 60. letech přičinil (jako scenárista a režisér, ale i ve vedení jedné z barrandovských tvůrčích skupin) o vysoký umělecký a ideový kredit české kinematografie, ale později, v období tzv. normalizace, nesměl natáčet ani publikovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (134)

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Nápad to byl rozhodně zajímavý a ten černobílý obraz stále dokáže vyvolat nějakou tu atmosféru snad u všeho. Bohužel to však celé padá na tom, že se tomu nedaří maskovat, že se tam vlastně vůbec nic neděje. Několik zbytečných úmrtí zvířat si mohli klidně odpustit. Jsem rád, že jsem se mohl podívat český postapokalyptický film, ale kdybych ho neviděl, tak se asi taky nic nestane. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Nemohu popřít, že hejno sadistických hus mi pilo krev od prvních chvil. Nad jejích iracionálním chováním jsem kroutil hlavou a nebýt zkušené vůdkyně, která jediná měla v hlavě mozek, asi jsem promítání již dávno ukončil. Lidé, žijící na povrchu zničeného světa, by se měli chovat skromně, vážit si drobností a neplýtvat. Zde bylo vše naopak. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

V hotelu Ozon (takto staré papírně pod Mohelnem) jsem byl poprvé asi v roce1968, ten nápis tam byl a vydržel ještě několik let. Jen ten film jsem tehdy prošvihl, více mne bral Vinnetou. Slyšel jsem, že cenzura celý film dva roky pozdržela, takže když se objevil, bylo podobných filmů více, a tento neprorazil. Čas si na něm zahlodal, ale místy je působivý stále. Dystopie v duchu Pána much o tom, že vrstva civilizovanosti je zatraceně tenká. Jen ta děvčata s těmi dobovými účesy, texaskami a součástmi vojenské výstroje vypadají jako členky dívčí trampské osady než jako nové divošky.Pro mne kvůli těm krásným dobovým záběrům z údolí Jihlavky a z mohelenské hadcové stepi hvězda navrch. Takže 3, 5. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tento film bych nejspíš označil jako zvláštní. Abych řekl pravdu, ty čtyři kousky jsem snímku udělil spíš za pocit, který ve mně zanechal, než za přesvědčivé kostýmy a prostředí. Když to vezmu kolem a kolem, z toho, co jsem viděl mi bylo jasné, že se pracovalo s velmi omezeným rozpočtem, apokalypsu tak reprezentovalo jen několik zchátralých budov a absence mužů, zato tažení žen krajinou mi evokovalo záporáky z levnější verze Mad Maxe 2. Silná a syrová záležitost. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Na české poměry netradiční, nápaditý a svým způsobem originální snímek. Je to jeden z mála působivých filmů, které stačí vidět jen jednou, ale v paměti vám uvíznou navždy. Depresivní atmosféra, odvážná myšlenka a zdařilé zpracování. Krutá představa světa po zničující válce, kdy zvířecí pudová brutalita vítězí nad civilizačním nánosem lidskosti a co je zvláště děsivé, že v tomto případě jsou aktérkami ženy. Tak to tady asi vypadalo ve středověku, než se primitivní svět začal kultivovat a kdo ví, jak to bude vypadat v budoucnosti, když dnešní lidé jsou schopni podříznout rukojmí, či odpálit letadlo a ještě se tím pochlubit. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (11)

  • Zárodek látky filmu leží v povídce, kterou Pavel Juráček napsal už v roce 1958 za studií na FAMU; scénář byl hotov v roce 1965, v témže roce vyšla i povídka v Mladém světě č. 38. (hippyman)
  • Záběr, kdy zastřelí krávu, byl natočen 2x. Obě krávy byly poté štábem snězeny. (kevinh)

Reklama

Reklama