Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dana Martinová, mladá žena volnějších mravů, zemře rukou psychicky labilního mladíka Pavla Zacha. Ten se v záchvatu žárlivosti neudržel a zabil dívku úderem do hlavy. Policie najde mrtvolu díky Danině kamarádce Evě Simonové. A právě Eva se stane druhou Pavlovou obětí. Mladík totiž v obavě z vyzrazení dívku napadne a utopí ve vaně. Dvojnásobnou vraždu dostane na starost jako svůj první případ kriminalista poručík Zeman, jemuž pomáhá zkušenější kolega Suchánek. Vyšetřování však zpočátku nikam nevede. Zatímco Pavlův otec se snaží umístit duševně nemocného syna do psychiatrické léčebny, Pavel ze strachu spáchá další vraždu. Ani on, ani vyšetřovatelé však zatím netuší, že od jisté doby je Pavel pouhým nástrojem v rukou někoho jiného… (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní, byť jen mírně nadprůměrná, detektivka z dílny specialisty na tento žánr režiséra Petra Schulhoffa nedosahuje sice celkových kvalit jeho legendární tetralogie s kriminalistou majorem Kalašem, ale minimálně jeho poslednímu dílu Diagnóza smrti se vyrovná a především hrdě prezentuje fakt, že vzpřímeně prošla osidly doby. Je totiž skoro zázrak, že na počátku ponurého bezčasí začínající normalizace dokázal Petr Schulhoff ustát tlak stát se hlásnou troubou propagandy a oprostil svůj film od nánosu ideologického balastu. A možná spíše jen shodou okolností natočil něco, co by se dnes dalo chápat jako takový socialistický ohlas noir detektivky, kde se za zdmi pochmurných panelových bytů páše ... maloměšťáctví... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Detektivky, v nichž známe od začátku vraha, musí mít v sobě něco překvapivého, co divák odhaluje teprve postupem času. V tomto případě je to rozuzlení (a zodpovězení otázky, kdo stál minimálně nepřímo v pozadí dvou ze tří vražd, v celku překvapivé. V tomto směru tedy spokojenost. Co mě též velmi zaujalo byla místy až hororová hudba Pavla Blatného. Když třeba vrah likviduje své oběti, zní jen takový tepavý rytmus. Dost síla. Z obou kriminalistů mi přišel určitě zábavnější Jaroslav Moučka, který svými hláškami místy doslova perlí. Eduard Cupák mi na detektiva přišel trošku moc uhlazený. V porovnání se Schulhofovou série s majore Kalašem tomu možná něco chybí, ale jinak je to furt nadprůměrná detektivka. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Trochu nevyvážená detektivka s prvky téměř až uměleckými. Ty jsou pak ubíjeny typizovanými interiéry z národního podniku Dřevoplech... Velmi zvláštní je vztahová rovina vyšetřovatele Cupáka, který možná nechtěně dělá z policajtů hodné strýčky, kterých se nemusíme bát? Ačkoliv se zdá sestava Moučka - Sklenčka - Adamec katastrofální, není to takový průšvih a na druhou stranu takový Přeučil si to celkem užíval. Párkrát se mi také vybavily Čtyři vraždy stačí, drahoušku. :-) ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale komupak to děláme pá ?! Tak se mi zdá, že jste s ní dál než s celým případem.." ;) Famózně hláškující policejní fotr Moučka, tokající Cupák major Zeman, machrující Přeučil či vraždící herecky snad zajímavější než jako režisér Adamec ve stejně výtečné jako nedoceněné Shulhoffově buddy detektivce narativně nesmírně sympatického střihu.. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Už od počátku víme, že vraždí Jiří Adamec (Pavel), ale nevíme, že v pozadí je ještě někdo jiný. To finální rozuzlení nemá chybu! Že je Petr Schulhoff specialista na napětí a kriminálky, budiž toho i tento až noirovský snímek důkazem. Vyšetřující dvojice Eda Cupák a Jaroslav Moučka se výborně doplňují, zejména Moučka má parádní hlášky. Napětí se stupňuje každou přibývající minutou a další herecké tváře snímek jen pozdvihují (okouzlující Málková, Bartošová, Obermaierová). Další devíza tohoto filmu je hudba Pavla Blatného. Neuvěřitelný peklo, kolikrát jak z nějakého hororu, jeden znepokojující motiv jakoby vypadl z The Entity, nebo když vrah likviduje své oběti, tak zní jen takový tepavý rytmus a kamera vraha, a jeho běsnění zabírá rybím okem. Paráda a důkaz toho, že česká kriminálka byla světová! Poslední věc, kterou musím zmínit, že mě srdce zaplesalo vždy, když byl záběr na chatu, která jakoby vypadla z Raimiho Evil Deadu! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • V pokoji vraha je plakát anglické rockové skupiny Deep Purple. (vojtas73)

Reklama

Reklama