foto

Stanislava Bartošová

  • nar. 17.3.1947 (67 let)
    Liberec, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Stanislava Bartošová je dnes již dávno bývalou herečkou, v různých formách veřejných aktivit se ale dodnes zviditelňuje. Pochází z Liberce z česko-německé rodiny, sama ale dnes přiznává, že německy se vůbec nedomluví, protože rodiče ji v poválečném období od tohoto jazyka spíše zrazovali. V rodném Liberci absolvovala gymnázium, poté zamířila ke studiu herectví na pražskou DAMU, kde studovala ve stejném ročníku například s Viktorem Preissem nebo Jiřím Štěpničkou. Ještě jako studentka debutovala Stanislava Bartošová před kamerou postavou zdravotní sestry Jenky ve filmu SEDM ZABITÝCH (1965), vedlejší rolí Kláry se pak zviditelnila ještě v kriminálce HRA BEZ PRAVIDEL (1966), následovalo několik menších příležitostí ve filmu i televizi, vidět jsme ji mohli například jako Yvetu v záznamu slavného představení BROUK V HLAVĚ (1969) z Vinohradského divadla.

Po absolutoriu na DAMU dostala Stanislava Bartošová stálé angažmá ve Vinohradském divadle, kde již předtím pohostinsky vystupovala. Na tomto jevišti strávila více než dvacet let a hrála v řadě představení (Paní Savageová, Gazdina roba, Matka Kuráž, Barbaři, Ivanov), nikdy se ale nedostala k větší roli. Ona sama k tomu přistupuje dnes s nadhledem a říká, že její generace byla ve Vinohradském divadle zastoupena několika lepšími a obsazovanějšími herečkami typu Daniely Kolářové nebo Elišky Balzerové. V její filmografii 70. a 80. let má nejpočetnější zastoupení kriminální žánr, v němž odehrála několik středně velkých rolí atraktivních partnerek zločinců i policistů (VÍM, ŽE JSI VRAH, 1971; NOC KLAVÍRISTY, 1976; PŘÍLIŠ VELKÁ ŠANCE, 1984; MUŽ NA DRÁTĚ, 1985). Diváci si ji mohou ale pamatovat také jako zdravotní sestru v komedii HODÍME SE K SOBĚ, MILÁČKU? (1974) nebo v závěrečné pasáži slavného filmu VRCHNÍ, PRCHNI (1980) v roli soudkyně.

Často účinkovala také v televizi, v seriálech, inscenacích historických i ze současnosti, sama dodnes ráda vzpomíná na spolupráci s Oldřichem Kaiserem a Jiřím Lábusem v televizní komedii VELKÁ SÁZKA O MALÉ PIVO (1981), vidět ji bylo možno také v televizních záznamech úspěšných divadelních her z Vinohrad (MNOHO POVYKU PRO NIC, 1972; DŮM NA NEBESÍCH, 1984). Příležitostně spolupracovala i se zahraničními produkcemi a s dalšími českými herci hrála například v německém životopisném seriálu JOHANN SEBASTIAN BACH (1985).

Počátkem devadesátých let opustila Stanislava Bartošová hereckou profesi, naposledy se objevila ve filmu KONEC BÁSNÍKŮ V ČECHÁCH (1993) nebo v pohádkovém seriálu ARABELA SE VRACÍ (1993). V roce 1994 velmi krátce moderovala se Zbyňkem Merunkou hlavní večerní zprávy na vznikajicí televizi Nova. Stanice Nova měla v počátcích své existence problém angažovat osvědčené profesionály, čímž se také vysvětluje oslovení Bartošové, která tehdy již vystupovala pod svým vyvdaným jménem Wanatowiczová. Moderování zpráv na Nově nakonec zůstalo v jejím profesním životě jen krátkou epizodou, protože brzy byla nahrazena Evou Jurinovou.

V polovině 90. let začala Stanislava Wanatowiczová pracovat na ministerstvu zahraničí, později na delší dobu přesídlila na Slovensko, kde byla tajemnicí velvyslanectví v Bratislavě, konzulkou v Košicích a nakonec ředitelkou Českého centra. V současné době žije znovu v Praze a před kamerou se po delší době objevila v několika seriálech (PŘEŠLAPY, 2009; VYPRÁVĚJ, 2009). Jejím manželem je Waldemar Wanatowicz (*1952), ředitel technické správy Národního divadla, mají spolu jednu dceru.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2009 Přešlapy (TV seriál)
Případ nevěrné Kláry
Vyprávěj (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Konec básníků v Čechách
Melánie, Melánie (TV film)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Princezna Fantaghiró 2 (TV film)
1991 Princezna Fantaghiró (TV film)
1990 Duch času (TV film)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Bankovní dům Daubner (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Poklesky zralých mužů (TV film)
1986 Černá punčocha
Gottwald (TV seriál)
Operace mé dcery
1985 Johann Sebastian Bach (TV seriál)
Muž na drátě
Podivná přátelství herce Jesenia
Skalpel, prosím
Výjimečná situace
1984 Druhý tah pěšcem
Příliš velká šance
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Návštěvníci (TV seriál)
1982 Děkuju, pane profesore (TV film)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Příhody pana Příhody
1981 Každému jeho nebe
Velká sázka o malé pivo (TV film)
1980 Dům na nebesích (divadelní záznam)
Panenka (TV film)
Ten svetr si nesvlíkej
Vrchní, prchni!
1978 Etudy do skicáku (studentský film)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou (TV film)
Parádní číslo (TV film)
Všichni proti všem
1976 Noc klavíristy
Sboristka (studentský film)
Smrt na černo
1975 Dívka jako ty (TV film)
Christoffel von Grimmelshausen abenteuerlicher Simplicissimus, Des (TV seriál)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
1974 Hodíme se k sobě, miláčku...?
Osud jménem Kamila
Princezna Turandot (TV film)
Vodník a Zuzana (TV film)
Vrtkavý král (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Kdo je kdo (TV film)
Noc na Karlštejně
1972 Klíč pod rohožkou
Lakomec (divadelní záznam)
Mnoho povyku pro nic (divadelní záznam)
Návraty
Podezření
1971 Temná brána noci (studentský film)
Vím, že jsi vrah...
1970 Čekání (TV film)
Fantom operety (TV seriál)
Svatby pana Voka
1969 Brouk v hlavě (divadelní záznam)
Slasti Otce vlasti
1968 Stvar srca
1967 Dům ztracených duší
Hra bez pravidel
1965 7 zabitých

TV pořady

1994 Televizní noviny (TV pořad)