Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Geniální hudební skladatel, jehož tvorba i životní postoje bořily dobové konvence... Výpravné životopisné drama představuje geniálního hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena skrze tři formativní období života. V roce 1779 se osmiletý „Louis“, jak ho oslovuje otec, velice rychle proslaví v rodném Bonnu jako výjimečný hudební talent. O několik let později se jako energický mladík setkává s Wolfgangem Amadeem Mozartem, což významně ovlivní Beethovenův autorský rukopis i světonázor. V závěru svého života se pak Beethoven uchyluje na statek svého bratra, kde stále tvoří i přes ztrátu sluchu. Podzim života je pro Beethovena zároveň příležitostí ohlédnout se za bouřlivou kariérou, společenskými skandály i ztracenou láskou… Prestižně obsazený koprodukční snímek Nikolause Steina von Kamienského se natáčel z většiny v České republice, diváci snadno poznají lokace v Praze, Ploskovicích, Brozanech nad Ohří, Libochovicích, Českém Krumlově, Telči či Doksanech. V titulní roli Beethovena se představí populární rakouský herec Tobias Moretti, jako dospívající skladatel pak Anselm Bresgott a v dětské roli Colin Pütz. Česká televize snímek uvádí v české premiéře u příležitosti letošního 250. výročí Beethovenova narození. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (19)

Carlie 

všechny recenze uživatele

Ludwig van Beethoven by si zasloužil důstojnější film. Nebylo to špatné, ale vadí mi na tom hned několik věcí. Celý film je rozdělen na tři části – dítě Beethoven (špatné herectví), mladý Beethoven (špatné herectví) a starý Beethoven (průměrné herectví). Mezi těmito časy se děj filmu odvíjí a ve finále to nedělá dobrý dojem. Další problém mám s tím, že se film soustředí na dost nezajímavé věci a místo toho by bylo fajn lépe vykreslit okolnosti vzniku jeho skladeb, což je zajímavé a hodilo by se to tam. V podstatě dost dlouho posloucháme o tom, jak je Beethoven geniální, talentovaný, nadějný, ale nedozvíme se nic, o jeho hudbě, na kterou by se měl film dle mého soustředit především. Ocenila bych třeba vidět zfilmovaný jeho duet s Danielem Steibeltem. Toho Ludwig naprosto katastroficky porazil v duelu, až tak moc, že uznávaný Steibelt přislíbil, že do Vídně nevkročí, dokud tam bude Beethoven. Tato scéna by genialitu nejlepšího (můj názor) skladatele klasické hudby předvedla xkrát lépe než ty nesmyslné průpovídky. Neříkám, že se automaticky musejí striktně držet pravdy (třeba ta scéna, kde se setkal Beethoven s Mozartem se pravděpodobně nikdy nestala a stejně byla do filmu zařazena).  Miloš Forman s Amadeem se také od skutečných událostí vzdálil, ale byl to film, který ukázal Mozartovu osobnost a genialitu, to se o Ludwig van Beethoven (2020) říct nedá. ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Maestro Ludwig by z tohto dieľka zrejme veľkú radosť nemal na rozdiel od kolegu Wolfiho. Možno som príliš náročný, no podľa mňa asi bude niekde chyba keď sa o životnom diele z filmu, ktorého názov nesie meno jedného z najvýznamnejších skladateľov v dejinách hudby, divák reálne nedozvie prakticky nič. A tak zatiaľ čo Mozart má svojho Amádea, Beethoven sa ani na 250-te výročie narodenia "nedočkal" rovnako zaslúženej filmovej pocty. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu chaotické spracovanie prestrihmi do troch časových rovín bez varovania diváka. Beethovena uznávam ako jednu z najväčších legiend hudby vôbec, ale toto stvárnenie nebolo celkom vydarené. Rozhodne lepšou by bola voľba lineárneho spracovania života a nie toto preskakovania za pochodu nekonečnej, niekedy až otravnej husľovej hudby či operných výkrikov. Vrcholom ale bolo, že polovicu priestoru dostáva Mozart. Ale ok, aspoň nejaká snaha o poctu. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Toto bol skôr životopisný film všetkých naokolo, ako jeho. Čakal som, napríklad, že uvidím kedy a ako vznikli melódie tohto veľkého skladateľa. Možno tu chceli dať zo všetkého trochu, no keď som si jednotlivé scény v podvedomí rátal, tak v každej druhej sa riešili peniaze. Toľko sa riešili a aj tak sa nikdy nedoriešili. Film neobsahuje žiadnu zapamätateľnú scénu, stále sa venuje niečomu, čo mňa absolútne nezaujímalo a nič nedotiahne do konca. Tobias Moretti výborný, predstaviteľ stredného Beethovena tiež, no tá najmladšia verzia mi herecky pripadala ako autista. Oceňujem len to, že s klavírom to vedeli všetci traja. Aj interiéry boli parádne, ale ako tak z filmu som nakoniec vôbec nič nemal. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý film o hudbě, který sice zjevně neocení každý, ale poučeného diváka rozhodně musí nadchnout. Přeskakování dvou linek je sice divácky náročné, ale taky velmi funkční. Málokdo zažije to, že se během jednoho života zcela zásadně změní hudební a vlastně i životní styl. Škoda, že autoři film nevybavili titulky informujícími o místě a čase. Třeba by byl pro mnohé srozumitelnější. I moje milá žena se žel poněkud ztrácela. Celkový dojem: 85% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Film vznikl v průběhu 31 natáčecích dnů. Natáčení probíhalo zejména v České republice, konkrétně v Praze (kostel sv. Tomáše, Colloredo-Mansfeldský palác, Malá Strana), Ploskovicích, Brozanech nad Ohří, Libochovicích, Českém Krumlově, Telči a Doksanech. Na závěr natáčení se štáb přesunul nedaleko Kolína nad Rýnem do okolí zámečku Arff. (Dr. Hawkeye)
  • Všichni tři představitelé Beethovena ovládají hru na klavír a jejich vystoupení jsou autentická. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama