Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový Paul Newman v americkém filmu z prostředí kulečníkového hazardu. Vyhrávat prachy je lepší než je vydělávat... Zestárlý biliárový šampion Eddie Felson už dávno vzdal svou hráčskou kariéru a věnuje se obchodu s alkoholem. Jednoho dne však narazí na talentovaného mladíka Vincenta, jenž v kulečníku exceluje. Podaří se mu přesvědčit Vincenta a jeho dívku Carmen, aby spolu začali vydělávat peníze v hazardní hře v maloměstských hernách. Cynický Eddie zároveň učí Vincenta, jak se ve hře zdokonalit a hlavně jak klamat tělem. Vincent je nucen učit se i pokoře, protože kvůli sázení je v jejich zájmu hru někdy prohrát. Vztah učitele a žáka nakonec přeroste v konkurenční boj dvou kulečníkových mistrů a především dvou svérázných osobností... Drama režiséra Martina Scorseseho je volným pokračováním snímku Hazardní hráč (The Hustler) z roku 1961. K postavě "Rychlého" Eddieho Felsona se po letech opět vrátil jeho původní představitel Paul Newman. Za tuto roli byl Newman v obou případech nominován na Oscara, avšak až ve Scorseseho filmu se mu podařilo nominaci proměnit. Druhou hlavní roli svěřil režisér Tomu Cruiseovi, jehož v témže roce vyneslo na vrchol popularity drama Top Gun. (Česká televize)

(více)

Recenze (264)

Falko 

všechny recenze uživatele

Asi som mal prilis velke ocakavanie, pretoze az tak nadseny nie som z tohto filmu. Chvilkami zabavne, chvilkami nudne, ale herecke vykony Toma Cruisa a Paula Newmana to z mojho pohladu ako tak zachranili. Martin Scorsese je talentovany reziser, ktory hned na zaciatku filmu ako rozpravac vysvetlil pravidla gulecnika. Jeho prvy film, ktory som od neho videl na zaciatku 90-tych rokov a velmi sa mi pacil bol MYS HRUZY (1991) s Robertom De Nirom. Scorsese ma bohatu filmografiu plnu kvalitnych filmov z ktorych moje najoblubenejsie su ZURICI BYK (1980), MAFIANI (1990), spominany Mys hruzy, CASINO (1995), LETEC (2004), oscarova SKRYTA IDENTITA (2006) alebo aj 17 minutovy videoklip Michaela Jacksona BAD (1987). Paul Newman ako jediny z hercov ziskal Oscara za hlavnu ulohu. Za vedlajsiu ulohu bola nominovana Mary Elizabeth Mastrantonio, ale Oscara jej vtedy vyfukla Dianne Wiest za komediu od Woodyho Allena HANA A JEJI SESTRY (1986)... 22.12.2009 ______ Paul Newman - (Eddie Nelson) +++ Tom Cruise - (Vincent Lauria) +++ Mary Elizabeth Mastrantonio - (Carmen) +++ John Turturro - (Julian) +++ Forest Whitaker - (Amos) +++ Helen Shaver - (Janelle) +++ Bill Cobbs - (Orvis) +++ Martin Scorsese - (Rozprávač na začiatku filmu) +++ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když tě nevyklepu teď, tak příští měsíc v Dallasu." Návrat Eddie Felsona za zelené stoly mám rád. Sice to chvíli trvá, než zase začne roztáčet falše, ale v tý době skvěle baví jeho žák Vincent, jehož klamání tágem mi připadá velmi zábavný. Mě by tedy Vincent neporazil, protože jsem jeho falešný hry rychle prokoukl, svý koule si dobře hlídám a nenechám si je jen tak honit po stole. Nicméně sledovat Vincenta a Eddieho v akci mě hrozně baví. Já se totiž považuju za gentlemana a odborníka na pool, což mohu hravě dokázat tím, že umím roztrhnout plátno, převrhnout stůl a přepůlit tágo o hlavu soupeře. ()

Reklama

francis 

všechny recenze uživatele

Nejsem milovník kulečníku, s touhle hrou jsem se vždycky spíš míjel, a tak mě Barva peněz tak docela neodpálila. Příběh mi nepřipadal nijak zvlášť silnej, ale hlavní charaktery jsou napsaný dost působivě, navíc doplněný několika povedenýma miniaturama skvělých herců v menších rolích (za všechny musím zmínit neodolatelnou miniroličku Foresta Whitakera). Herci jsou dobře obsazení a hrají věrohodně (jinak to asi ani u Martina Scorseseho bejt nemůže) - jejich vystupování v některých barových scénách připomene starší režisérovy opusy (Mean Streets, Raging Bull, Taxi Driver...), stavba dialogů založená na opakování vět je pro Scorseseho rovněž typická, stejně jako spousta skvělých a nápaditých záběrů kamery (nejen při kulečníku...). Měl jsem jen divnej pocit z filmový muziky (ne, zrovna tyhle osmdesátkový hitovky se do tohohle filmu podle mýho nehodí). Ať je to jak chce, klady převažujou, proto nakonec za čtyři. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je škoda poměrně slabého scénáře, protože jinak filmu nemám moc co vyčíst, zejména po herecké stránce je to radost. Tom se po boku Paula vyšvihl k výbornému hereckému výkonu, Paul je Paul a Mary Elizabeth disponuje oblíbeným ženským duálem, krása/ talent. Márty samozřejmě točit umí a krom kulečníkových heren a perfetkního nasnímání koulečníkování se mě moc líbily nenápadné záběry ulic a domů v pozádí při dialozích hlavních hrdinů. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nepatřím mezi velké milovníky filmů Martina Scorseseho. Volí si většinou témata i zpracování, které jdou naprosto mimo mne a ani v případě kulečníkového hazardu se mi tematicky netrefil přímo do srdce. Naštěstí obsadil do hlavní role charismatického Paula Newmana, který za mne ten film skvěle popotáhl, bylo radost sledovat po celý čas vyzralého hereckého mistra. Navázání na Hazardního hráče v nové době v jiném stylu se rozhodně povedlo, volba pokračování po letech v podobě příběhu mezi osamělým mužem (bývalým biliárovým králem) a mladým žákem padla na úrodnou půdu. Ocenil jsem pozastavení se nad morálními otázkami kolem provozování hry (či sportu) jenom pro peníze v kontrastu se zachováním lidské důstejnosti. Celkově velká spokojenost, vyskytující se slabší místa mi vynahradil parádní soundtrack plný dobré hudby. 75% (# Season Challenge Tour 2020: 10. téma – Cahier du cinéma) ()

Galerie (48)

Zajímavosti (17)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Walter Trevis. (Terva)
  • Hlas, který objasňuje pravidla kulečníku v originále, obstaral sám režisér Scorsese. (don corleone)
  • Paul Newman se stal jediným hercem, který byl nominován dvakrát za zopakování totožné role. Barva peněz byla totiž remakem snímku Hazardní hráč z roku 1961, za nějž Paul rovněž získal nominaci. (ČSFD)

Reklama

Reklama