Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový Paul Newman v americkém filmu z prostředí kulečníkového hazardu. Vyhrávat prachy je lepší než je vydělávat... Zestárlý biliárový šampion Eddie Felson už dávno vzdal svou hráčskou kariéru a věnuje se obchodu s alkoholem. Jednoho dne však narazí na talentovaného mladíka Vincenta, jenž v kulečníku exceluje. Podaří se mu přesvědčit Vincenta a jeho dívku Carmen, aby spolu začali vydělávat peníze v hazardní hře v maloměstských hernách. Cynický Eddie zároveň učí Vincenta, jak se ve hře zdokonalit a hlavně jak klamat tělem. Vincent je nucen učit se i pokoře, protože kvůli sázení je v jejich zájmu hru někdy prohrát. Vztah učitele a žáka nakonec přeroste v konkurenční boj dvou kulečníkových mistrů a především dvou svérázných osobností... Drama režiséra Martina Scorseseho je volným pokračováním snímku Hazardní hráč (The Hustler) z roku 1961. K postavě "Rychlého" Eddieho Felsona se po letech opět vrátil jeho původní představitel Paul Newman. Za tuto roli byl Newman v obou případech nominován na Oscara, avšak až ve Scorseseho filmu se mu podařilo nominaci proměnit. Druhou hlavní roli svěřil režisér Tomu Cruiseovi, jehož v témže roce vyneslo na vrchol popularity drama Top Gun. (Česká televize)

(více)

Recenze (264)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nedokážu přesně popsat, čím to je, že ať se Scorsese ujme jakéhokoli námětu, vdycky sedím s otevřenou pusou od začátku do konce! Jeho režisérská řeč mi opravdu sedí ze všech nejvíc! Díky tomu dokážu nadšeně sledovat filmy z prostředí, které mě moc neláká (Kundun, Poslední pokušení Krista,Věk nevinnosti)! Nějakej kulečníkovej film, který jsem předpokládal zabředně do klasické sportovně-filmové formy taky nebylo nic, co bych toužil vidět, kdyby to nebylo od Scorseseho! Ale opět je to perfektní film se vším všudy, postavy jsou zajímavé a nepředvídatelné a především to není jen o kulečníku! Je to o sebevědomí, hrdosti, touze po penězích a taktice! Cruise je jako namyšlený cvok perfektní, Newman ve roli rozumného mentora, který se ale dokáže zbrknout také! No a Mary Elizabeth Mastrantonio je dokonalá sexy mrška s dobrým srdcem! Prostě Scorsese je machr, nemůžu si pomoct! ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, ani oba hlavní herci tam nehrají špatně (Newman dokonce výborně), záběry zápasů jsou natočené také výborně. Film má ale slabinu jinde než ve zpracování, a to ve scénáři. Je prostě hrozně schématický a očekávatelný. No nezlobte se na mne, ale kolikrát už člověk ve filmu viděl, jak starý profík zaučuje talentovaného nováčka, který ale musí řešit mravní dilema, zda přijmout cynický pohled na svět svého učitele, nebo jít vlastní cestou? Závěr:Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí. ()

Reklama

SeBig 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise jako frajírek co umí skvěle billiar, Newman kulečníkový veterán co chce díky Cruisovi vydělat nějaký prachy. Dají to dohromady a vzniká fajn film se super scénářem a sympatickým hereckým obsazením. Na konci jsem rozhodoval jestli tři nebo čtyři, ale na to očem to je, tak si to tu čtvrtou zaslouží. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Rozhodně kvalitní snímek z prostředí kulečníkových soubojů v čele s Newmanem a Cruisem. Mě ovšem právě toto prostředí nijak zvláště nepřitahuje a nezajímá, tudíž jsem se notnou dávku stopáže docela nudil. Výkon Paula Newmana mi nepřipadá nijak výjimečný na to, aby byl oceněn Oscarem. Ale v té době jsem měl dva roky, tak netuším, kdo s ním o cenu soupeřil. Scorseseho filmy ale rozhodně chci nadále sledovat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

The Hustler bola "chcípácka" sociálna dráma, Farba peňazí je mentorská športová dráma, na ktorú sa pozerá o niečo ľahšie, než na vynikajúci, ale značne depresívny film zo šesťdesiatych rokov. Ide tak najmä o generačnú konfrontáciu Newmana a Cruisea, film stojí na ich výkonoch, na chémii, ktorá medzi nimi panuje a dnes ho môžeme vnímať aj ako typický film svojej doby, kedy pri každom opätovnom pozretí zafunguje nostalgia. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (17)

  • Snímek vydělal 50 milionů amerických dolarů a stal se Scorseseho do té doby nejvýdělečnějším filmem a zároveň mediální senzací. (Rocky62)
  • Cruise se naučil kulečník ale velmi dobře při natáčení a většinu svých triků předváděl na plátně sám. Náročný trik, kdy bílá přeskočí dvě koule, aby potopil třetí předvedl za něj však Michael Sigel. (don corleone)

Reklama

Reklama