Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (více)
Trailer

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Videa (14)

Trailer

Recenze (512)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No i kdyz jsem cekal trochu vic, neda se rict, ze bych byl zklamanej. Film ma takovy dva hlavni problemy. Vetsinou na jednu paradni scenu pripada jedno hluchy misto a cas od casu je film lehce stereotypni. Jinak si vicemene nemam na co stezovat. Film zacina skoro jako komedie, kdy se tu najde par fakt vtipnejch momentu a postupne priostruje az do paradniho finale. To vse skvele natoceno a se super hudbou. A pak tu jsou jeste herci. Sarandon a Davis si skutecne celej film kradou pro sebe a ve svejch rolich jsou paradni, i kdyz mi drobet lepsi pripadala Davis. Taky musim pochvalit sympataka Pitta a Madsena a docela netradicniho poldu Keitela. Vetsinu casu jsem se dobre bavil, ale na 5* to neni. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jo, to byly časy, když Zimmer ještě skládal originální hudbu a Michael Madsen vážil míň než já... Thelma a Luisa (číst umim, ale oficiální název mi prostě nejde z hu...teda z klávesnice) jsou naprosto úžasně ženský film. A je jenom klika, že Ridley Scott se onoho brilantního scénáře chopil tak jak se ho chopil. Zkrátka další skvělý film o svobodě ducha, tentokrát se zvláštností jménem ženskost. Silný zážitek, výborné herecké výkony, propracovaná hudba. A ne zrovna povedený dabing:P (ve stavu v jakém film uvedla Prima před Vánoci 2005, a kdy jsem ho KONEČNĚ viděl) 80% ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Nádhera! Určitě nejlepší road movie, co jsem doposud viděl, a zároveň druhý nejlepší Scottův počin hned za nedostižným Vetřelcem(sorry, Gladiátore). Hlavní hrdinky utvořily úžasnou ústřední dvojici a jen sledovat jejich heroické výkony je slast, jaká se nenaskytne zrovna každý den. Scénář plný životních hořkostí, ale současně i obrovského odhodlání a entuziasmu dvou zatrpklých a energických slečen by měl být střežen jako nablýskaný klenot světové kinematografie. Protože sledovat a prožívat tento příběh je pro nás filmové fanoušky to samé, jako když zašpiněný zlatokop objeví v nekonečné důlní šachtě dvoukilový zářící drahokam- v první chvíli jen němě sedíte a všechno si zpracováváte, ovšem postupně naprosto propadáte zážitku, jenž se právě udál. Scott ten drahokam našel, a vytěžil z něj absolutní maximum.. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších road movies a filmů o ženském přátelství, který jsem plně docenil až na prahu čtyřicítky (a uprostřed kampaně metoo). Scenáristicky dobře vystavěný konflikt, který vyplyne z nátur a špatných zkušeností obou hrdinek, protřelé a poznamenané Louisy i naivní Thelmy, která ale dokáže překvapit. Kde ztrácí kontrolu nebo víru jedna, zachraňuje situaci druhá a obráceně, přičemž na každou doma jiným způsobem čeká jiný typ muže - namyšlený blb a oddaný, ale prchlivý Madsen. A v patách mají chytrého a chápavého policajta (ne nepodobného Pendrgastovi z Volného pádu - ten byl ale komplexnější postavou), který by rád zabránil nejhoršímu... ale bude to v jeho silách? Kdy vlastně hrdinky překročily hranici, odkud nebylo návratu? Překročily ji vůbec? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách skvělý film, tak skvělý, že nevím, co chválit dřív. Scottovu precizní režii, výkony obou hlavních hereček, Zimmerovu parádní hudbu, kameru, jejíž každý záběr vypadá úžasně... I ten leckým kritizovaný závěr je výborný, ale musím říct, že onen "alternativní" (či spíše o něco delší), který je k vidění mezi bonusy, by se mi líbil stejně. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (53)

  • Během natáčení bylo použito celkem pět kabrioletů, ve kterém jedou Thelma (Geena Davis) a Louise (Susan Sarandon). Jeden jako „opravdové“ auto, jeden pro umístění všech kamer, jedno rezervní auto a dvě auta pro kaskadérské kousky. (HellFire)

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama