Reklama

Reklama

Veliká

(seriál)
Trailer 3
Velká Británie / Austrálie, (2020–2023), 25 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Tony McNamara

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Phoebe Fox, Bayo Gbadamosi, Adam Godley, Douglas Hodge, Louis Hynes (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Tony McNamara, na Oscara nominovaný scénárista filmu Favoritka, přichází s žánry mísící, anti-historickou jízdou napříč Ruskem 18. století. Satirické komediální drama Veliká pojednává o vzestupu Kateřiny Veliké z outsiderky k nejdéle vládnoucí panovnici v dějinách Ruska. První řada vypráví fiktivní, zábavný a anachronický příběh o idealistické, romantické mladé dívce, která přijíždí do Ruska uzavřít dohodnutý sňatek s náladovým carem Petrem. Kateřina, doufající v láskyplný a sluncem zalitý život, se místo toho ocitne v nebezpečném, zpustlém a zaostalém světě, který se rozhodne změnit. Jediné, co pro to musí udělat, je zabít svého manžela, přemoci církev, usměrnit armádu a získat dvůr na svoji stranu. Velmi aktuální příběh o minulosti zachycuje řadu rolí, které tato milenka, učitelka, panovnice, přítelkyně a bojovnice během svého života sehrála. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (89)

Drirr 

všechny recenze uživatele

Je to drze neurvalé, až groteskně přepálené a roztomile zábavné. A zároveň to má pod zdánlivě povrchním pozlátkem ukrytý docela chytrý scénář a velmi osvěžující herecké výkony - v čele hlavní dvojící Fanning-Hoult, která si skvěle sedla a je radost ji sledovat. Zároveň ovšem ruce pryč, pokud čekáte jakoukoliv historičnost nebo historickou atmosféru carského Ruska. Seriál je naprostou fikcí, která nemá s historií společného nic na žádné úrovni. Je to spíš postmoderní multikulturní přisprostlá pohádka pro dospělé, kde na patře ucítíte víc suchý britský humor než jemné tóny ruské vodky. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

přilákalo mě jméno Tonyho McNamary a i když tohle není Favoritka a na můj vkus je tu hlavně ve druhé půlce až moc hlušších míst,nakonec mě tahle alternativní verze historie bavila.Pro historiky to sice nebude zrovna to pravé a obecně mi v historických filmech/seriálech vadí to násilné roubovaní černochů tam kde prostě být nemohli,ale nakonec sem to překousnul a přistoupil na hru tvůrců protože to je tady nakonec to nejmenší "provinění" proti historii a je nutné celou Velikou brát s obrovskou rezervou.Velkou zásluhu na tom má Nicholas Hoult,jehož Petr se pohybuje na hraně karikatury a úplného magora a upřímně jsem litoval jeho proměny někdy v polovině seriálu.A to i přes to,že ve druhé polovině má ke svému reálnému předobrazu přeci jen o něco blíž...70% ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele

Po S01: Tohle odlehčené podání překroucené a ohnuté historie asi není úplně můj šálek čaje, ale zpracování je natolik originální a odlehčené, že jsem pohodlně vydržela u celé první série a pravděpodobně se chystám na druhou. Většina hlavních postav je na pěst, obsazení vesměs nesympatické, místy je to lacině vulgární, ale tempo příjemně odsejpá, styl vyprávění je svěží a Elle Fanning je naprosto k sežrání. Co se mi na seriálu líbí je to, že ve mě vzbuzuje zájem o pravou historii.. Po S02: Druhá série se statečně drží úrovně té první. Pořád se nedostane do topky mých seriálů, ale tak nějak zvráceně jsem nucena koukat na další díl.Plusové body za vynikající Gillian Anderson, která perfektně "dorostla" do rolí matek na pěst. Gillian Anderson ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Letos se ty komedie opravdu nedaří, zatím všechny (Avenue 5, Jednotky vesmírného nasazení, a teď Veliká) jsou pro mě spíše zklamáním, z nichž je Veliká zatím to nejvíc veliké. Do "občas pravdivé historie" se tak zřejmě velké množství černochů v RUSKU! v 18. století?!?!, ach jo... Také mám problém i se samotnou Kateřinou, která je v mnoha případech dost nesympatická, a v rámci převracení historie by mi tak nevadilo, kdyby třeba tvůrci zabili jí, a Petra nechali žít. Humoru sem zatím také moc nedohledal, dost často se mi spíše stávalo, že jsem si nebyl jistý, jestli se mám smát, nebo spíše trnout hrůzou, jestli to tvůrci myslí opravdu vážně. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Simply FABULOUS! Od dob Gilmore Girls tu nebyly kulometnější dialogy s takhle precizními pointami (čestnou výjimkou Mrs. Maisel - což je ze stejné tvůrčí "stáje"). The Great pravděpodobně nesedne každému a přízemní remcalové budou mručet nad historickými nepřestnostmi (čti odvážným autorstvím). Pro takové mám jediné doporučení. Výbušnou hlavní dvojku na vás! S01: 80% ()

Galerie (377)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Lincolnshire, Leicestershire, Heveru v Kentu a v Casertě. (SONY_)

Reklama

Reklama