foto

Elle Fanning

  • nar. 9.4.1998 (19 let)
    Conyers, Georgia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sestry Fanningovy se zřejmě rozhodly dobýt Hollywood. Jak jinak si vysvětlit, že po vzoru starší Dakoty se její neméně talentovaná mladší kopie Elle stala teprve v deseti letech žádanou dětskou herečkou a šplhá k hvězdným výšinám? Když se jí zeptáte, co má na hraní nejraději, odpoví: „Stát se pokaždé někým úplně jiným. A první, co mě vždycky zajímá je, jak se má postava jmenuje. A taky, lidi si myslí, že nejsem jako mí vrstevníci. Ale já jsem úplně jako ostatní děti. Jen zbožňuju hraní“.

Celým jménem Mary Elle Fanning se narodila rodičům Joy a Stevovi v Georgii v USA a první filmovou premiéru absolvovala, věřte nebo ne, teprve ve třech letech, kdy si také odbyla debut na plátně. Pravdou je, že zpočátku žila ve stínu starší Dakoty, pravděpodobně ale proto, že filmařům vždycky přišly vhod dvě stejně vypadající dívky a tak většinou ztvárňovala ji, ale mladší. Tak tomu bylo například ve snímku JMENUJI SE SAM z roku 2001. První nezávislá rolička přišla v roce 2003 v rodinné komedii BLÁZNIVÁ ŠKOLKA, kterou si Elle podle svých slov náramně užila. Následně ztělesnila postavu Ruth Cole v dramatu Toda Williamse DVEŘE V PODLAZE. Ve výsledku dokázala, že zvládne víc než jen ukřičené děti s roztomilým obličejem.

Kariéra nabírala na obrátkách. V roce 2006 se objevila v akčním DEJA VU Tonyho Scotta či dramatu BABEL Alejandra Gonzáleze Iñárritu. U temnějšího žánru zůstala i o něco později, kdy ztělesnila dceru Jennifer Connelly a Joaquina Phoenixe ve snímku RESERVATION ROAD. Elle ráda hraje fotbal, kreslí a učí se na piano. Její oblíbená barva je růžová. Je oddanou fanynkou Marilyn Monroe.

Zatímco v BABELU hrála Cate Blanchett dceru, v očekávaném filmu Davida Finchera PODIVUHODNÝ PŘÍPAD BENJAMINA BUTTONA ztvární její mladší verzi. V budoucnu ji čeká například životopisný hudební snímek o životě skladatele Antonia Vivaldiho s prostým názvem VIVALDI či fantasy pohádka NUTCRACKER: THE UNTOLD STORY režiséra Andreje Končalovskijiho. Takže jak se zdá, tato modrooká blondýnka nemusí mít obavy, že by s přibývajícím věkem upadla v zapomnění a v budoucnu se jistě neztratí.

Petra "Goldenhair" Jakovská

Herecká filmografie

Filmy

2018 All the Bright Places
Galveston
Untitled Woody Allen Project
2017 Jak balit holky na mejdanech
Mary Shelley
Oklamaný
Sidney Hall
2016 Balerína
Neon Demon
Pod rouškou noci
Ženy 20. století
2015 Trumbo
Tři generace
2014 Až na dno
Škatuláci
Young Ones
Zloba - Královna černé magie
2013 Likeness
2012 Ginger a Rosa
2011 Curve of Forgotten Things, The
Koupili jsme ZOO
Super 8
Twixt
2010 Louskáček ve 3D
Odnikud někam
2009 Astro Boy
2008 Phoebe v říši divů
Podivuhodný případ Benjamina Buttona
2007 Day 73 with Sarah
Devítky
Reservation Road
2006 Babel
Déjà Vu
I Want Someone to Eat Cheese with
2005 Co způsobil Winn-Dixie
P.N.O.K.
2004 Dveře v podlaze
2003 Bláznivá školka
2001 Jmenuji se Sam

TV seriály

2014 HitRECord on TV (TV seriál)
2007 Dirty Sexy Money (TV seriál)
Pilot (S01E01)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Není cesty ven (2. část) (S02E23)
2006 Pokoj č. 10 (TV seriál)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Jedna musí z kola ven (S02E06)
Dr. House (TV seriál)
Musím to vědět (S02E11)
2004 Kriminálka New York (TV seriál)
2002 Kriminálka Miami (TV seriál)
Uneseni (TV seriál)
1999 Soudkyně Amy (TV seriál)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)

Dokumentární

2014 Lennon or McCartney - a.z.
2004 Frame on the Wall: The Making of 'The Door in the Floor'

TV pořady

2011 2011 MTV Movie Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 Leaning Towards Solace (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace