Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ked' som to videl prvý krát, zhruba tak pred 40timi rokmi, váľal som sa od smiechu, ale i mal ťažkú depku z toho záveru. Dnes, s odstupom času, ponechávam hodnotenie kvôli nostalgii  k detstvu, v ktorom som vyrastal a kvôli dobe, kedy leto bolo letom a zima naozajstnou zimou. Pohodová coming -of - age dramédia z môjho pohľadu. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Povím Vám, být učitelem a dostat takovou smečku pubescentů na starost, tak si snad na hory preventivně zabalím i rezervní prádlo až mě odvezou s nervovým vypětím a kolapsovým stavem na centrální příjem do špitálu. Ještěže jsem si vybrala jinší poslání. Ze svého lyžařského výcviku na střední si nevzpomínám, že bychom sosali alkohol za zády svých profesorských autorit, možná i proto, že jsme byly ve třídě samé holky a pokušení v podobě vzbouřených hormonů nám nehrozilo. Každopádně machrování patří k tomu věku a být sám, bez dozoru rodičů, na týdenních prázdninách, kluci, holky dohromady ... to je přece lákadlo jako hrom prubnout překročit hranici mezi dětstvím a dospělostí. Film se stal legendární, stejně jako hlášky z něj. "Vydrž, Prťka, vydrž" nebo "Je to sice dál, ale zato horší cesta" používám často. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

V životě jsem nestál na lyžích a nemam rád sníh a zimu, takže film z prostředí lyžařskýho výcviku na mě působí spíš depresivně. Ani ty hlášky zase nebyly až tak úžasný. Navíc ze studentů působil jakž takž věrohodně akorát Píchal Uschránek. Ostatní nechutně přehrávali (zejména Duchoslav). Pro mě je to teda jen lehce nadprůměrnej film. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jedem zkratkou, pánové. Je to sice dál, ale zato horší cesta." Jako absolvent tří lyžařských výcviků mohu potvrdit, že takhle to fungovalo v Krkonoších, Jeseníkách i Vysokých Tatrách. Nicméně jsem byl vždycky přesvědčen o tom, že chlast a kouření nejsou známkou dospělosti, takže u mě to vždycky skončilo jen u toho sexu. Proto mám dodnes zdravá játra a před velikostí mého přirození bledne i Viky Cabadaj. Sněženky i Machři jsou zkrátka milou vzpomínkou na študácká léta, ale než bych se s nimi válel smíchy ve sněhu, tak to si raději dám ještě jeden lyžák. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Film, z něhož mnohé hlášky již dávno zlidověly a sám se již dá považovat za klasický snímek. Já jej však poprvé viděl až nyní a bavil mě. Brzobohatý s Freimanovou byli skvělí a pobavilo i obsazení dalších rolí. V lecčem je sice příbeh šablonovitý a není prost klišé, ale ve výsledku to nevadí. Zejména závěr, jenž nelze považovat za obligátní happyend, jenž ke komediím obdobného ražení patří, činí tento počin zajímavějším. Na pokračování po letech jsem se chtěl původně vrhnout záhy, avšak po přečtení komentářů ztrácím odhodlání tak učinit. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Film sa natáčal na niekoľkých horských chatách, konkrétne v Moravské boudě v Krkonošiach alebo na chate Smetánka v Peci pod Sněžkou. (Raccoon.city)
  • Václav Kopta, když přijeli natáčet na hory, vůbec neměl zimní oblečení, jelikož nikdy před tím na horách nebyl. (cariada)
  • Trojice hlavních představitelů dostala za film 10 tisíc korun pro každého. (cariada)

Reklama

Reklama