Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Romantický
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

My Fair Lady

My Fair Lady (1964)

Luxusní záležitost. Pocta pro jazyk anglický, americký sen v praxi. Co víc říct, nejlepší muzikál, který jsem kdy viděl - bez jediné chybičky (ať už hudební, herecké či dějové). 100%

Kate a Leopold

Kate a Leopold (2001)

„Teď se mi vysmíváte, ale až jednou ráno ucítíte vůni čerstvé briošky s lahodným smetanovým máslem, uvědomíte si, že život není pouze ustavičná práce, ale také smysly“. Jedna z mnoha výborných hlášek od Leopolda, která tak nějak celkově charakterizuje eleganci a "vznešenost" celého snímku. Tento film je velmi silný příběh o lásce, která překonává hranice časoprostoru. Geniální kontrast moderní, úspěšné a časově zaneprázdněné ženy a slušného, milého a celkově velmi příjemného vévody z minulého století. Obě postavy jsou dokonale vykresleny úžasnými hereckými výkony s nezapomenutelnými hláškami, já jsem jim věřil každé slovo. Snímek je určen převážně pro „něžné pohlaví“, nicméně muži v tom mohou shlédnout určitou inspiraci pro reálný život (můj případ). No přiznejme si: která žena by pohrdla snídání do postele či mužem, který své ženě ochotně pomůže s kabátem, vstane od stolu pokaždé, když ona odchází atd.? Myslím, že myšlenkově je tento film na pomyslné špičce ledovce. Celý příběh je podáván s notnou dávkou humoru a scén, kterým se divák v dnešní době zajisté zasměje (například když Leopold honí zloděje kabelek v ulicích New Yorku na koni). Také scéna, kdy Leopold zadupal šéfa od Kate do země, byla dokonalá, to byla panečku intelektuální smršť a rozhovor „na úrovni“. Jeho výraz po následující scéně: „Leopolde, pozval jsem Kate do metropolitní opery, dávají tam Bohému, ale ona odmítla – chápete to?“ a Leopold na to: „No, Bohéma patří k nejvýznamnějším dílům a stojí za vidění, ale Kate zřejmě váhá z morálních důvodů. Cítí, že se jí dvoří jen slizký had, jenž by z ní svou děvku udělal rád…“ je úchvatný, na tohle prostě nešlo nic říct a morální převaha „vévody z margarínu“ byla více než očividná. A samozřejmě scéna, kdy tančili večer na střeše domu za doprovodu smyčcového kvarteta, nádhera. Téhle romantické komedii prostě nechybí vůbec nic (nechápu tedy to nízké hodnocení). Doporučuji všem, kteří mají rádi romanticky založené filmy, tohle je romantika ve své nejčistší a nejkrásnější podobě. :)

Amadeus

Amadeus (1984)

U tohoto filmu nemá smysl zdlouhavě přemýšlet a barvitě popisovat, o jaký skvost jde. To všichni dobře víme. Pro mě jeden z mála "dlouhých" filmů, který mě ani na chvilku nenudil (stejně jako například My Fair Lady nebo Titanic). Pokud je příběh geniální, tak herecké výkony Mozarta a Salieriho jsou pak geniální na druhou. A hudba nadpozemská. I když nepatřím mezi pravidelného posluchače vážné hudby, tady ze mě odpadají všechny běžné bariéry a já si užívám každou sekundu té nááádherné hudby. A i když jsem si myslel, že to nikdy takhle veřejně neřeknu, tak ano, Mozartova hudba se mi doopravdy líbí (a nemalou zásluhu na tom má právě tento film!). Řekl bych ideální prostředek pro relaxaci, mě vždycky dokáže neuvěřitelně uvolnit. Takže s největší radostí připisuji pět hvězdiček, zařazuji se do fanklubu a jsem moc rád, že se mi dostalo té nevýslovné pocty zhlédnout tento "Meisterstück". :)