Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

S odstupem času (mám stejný ročník narození jako film) už velmi oslabený zážitek. Přesto pár dobrých vtipů, trocha moralizování a především "konzerva doby" - oblečení, účesy, mluva atd. Za zmínku ještě stojí postava Radka - romantického a čestného snílka, který se tolik liší od svých pubertálních a prepubertálních kamarádů. Film jsem viděl s anglickými titulky, takže na závěr překladatelské okénko: Gee, such a member you have, Vicky! (podivné, že?) ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Až po letech mi došlo, že je to vlastně velmi smutný a melancholický film o teenagerech. Radek John s Ivem Pelantem geniálně vystihli mentalitu nejen tehdejší osmdesátkové mládeže, ale puberťáků celkově. A my dnešní třicátníci jsme nebyli o nic lepší, to jenom o sobě tvrdíme. Ten závěr je zkrátka úžasný. A k tomu skvělý hudební motiv Zdeňka Johna. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Tady mi přijde asi nejzásadnější zdůraznit, že tohle není "jenom" komedie. A že stádo je strašná věc, ale to film zdůrazňuje sám a dost. Můj vlastní gymplácký lyžák a rok vydání filmu od sebe dělí 26 let a nedovedu si představit, že by kdokoliv z mých spolužáků (ale tedy ani já) uměl zpaměti recitovat Oněgina. Na filmu oceňuji zejména to, jak je stručný a dokonale výmluvný. V podstatě nejvíc času se stráví představováním charakterů a jakmile už víme, s kým máme tu čest, může jít všechno od desíti k pěti bez jakéhokoliv nadbytečného okecávání. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Stará známá komedie, která mě moc nechytla a pobaví nanejvýš jednou. Díky krátké stopáži film poměrně rychle uběhne. Nějaké vtipné scény se najdou, i něco víc co dokáže trochu zaujmout. Herecké obsazení je na tom dobře. Příběh zajímavý. Nic víc v tom ale nevidím. Takže ve výsledku dostávám pouhopouhý průměr. 50% = *** ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

A tak nevím, zda-li si to zaslouží místní vysoké hodnocení. První polovina je skvělá ale ta druhá je nic moc tedy. Věřím, že ve své době to musel být hit a muselo to být něco nového ale v dnešní době je to slabší. Se svými 3* si zde budu připadat jako vetřelec ale mně to až tak neoslovilo. Jako samozřejmně je to pohodová komedie z prostředí studentů druhého ročníku, což je mi momentálně hodně blízké. Najdou se zde legendární hlášky, které se zcela jistě používají i v dnešní době. A ty studenti? No tak ty byli na pěst a to tak, že celkově za všechno. Zejmena tedy děvčata mi byla velice nesympatická a navíc ošklivá. Jedina ta trojce kluků tam byla sympatická. Jan Antotnín Duchoslav (Viky), Václav Kopta (Radek) a malý, roztomilý Michal Suchánek (Karel), který hlásil o sto šest. Z dospělých herců stoji za reč snad jen Brzobohatý a Feinmanová. Česká a průměrná komedie s označením "teenage"! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Věta kterou si Radek (Václav Kopta) podtrhl ve své knize (Čeho se na nás dopustili druzí,s tím už se nějak vyrovnáme. Horší je to s tím,čeho jsme se na sobě dopustili sami) je citát francouzského spisovatele Francoisa Duc de la Rochefoucaulda. (Amplifier)
  • Scenár, ktorý písal John s Pelantom, sa prepisoval asi desaťkrát. Písalo sa na stroji a bola to úmorná práca. (Raccoon.city)
  • Od roku 1997 funguje v Plzni lyžiarska a snowboardová škola s názvom "Sněženky a Machři". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama